Daniel capitolul 1 Bibliografia si referintele sunt indicate

Daniel capitolul 1 Bibliografia si referintele sunt indicate la sfârsitul prezentării un. studiu. de. valoare@gmail. com https: //un-studiu-de-valoare. com/ Nistor Crintea

Daniel 1: 1 -2 1 În al treilea an al domniei lui Ioiachim, împăratul lui Iuda, Nebucadneţar, împăratul Babilonului, a venit* împotriva Ierusalimului şi l-a împresurat. 2 Domnul a dat în mâinile lui pe Ioiachim, împăratul lui Iuda, şi o parte* din vasele Casei lui Dumnezeu. Nebucadneţar a dus vasele în ţara Şinear**, în casa dumnezeului său, le-a pus† în casa vistieriei dumnezeului său.

Scurt istoric: 606 î. Hr. - Cucerirea Ierusalimului; Daniel împreună cu cei trei tovarăși ai săi au fost duși în captivitate (Daniel 1: 5 -6) 598 î. Hr. – Ierusalimul este atacat din nou, și distrus, din cauza răscoalei împotriva Babilonului 588 î. Hr. – Ierusalimul este luat din nou cu asalt; Copiii regelui uciși în fața sa, lui i -au fost scoși ochii, și este dus orb în Babilon. (2 Regi 25: 1 -7)

Urmări: Vasele din Templul lui Dumnezeu – duse în templul zeului Babilonului. Babilonienii priveau această biruință, ca și cum Dumnezeul lui Israel, era supus zeului lor, Bel.

De ce ? Nu puterea lui Nebucadnețar. . . ci păcatele lor. . . Călcarea Sabatului. (2 Cronici 36: 21; Ieremia 17: 24 -27) Profeți și Regi, pag 457. 3 ”Cu lacrimi Ieremia a stăruit de Zedechia să se salveze pe sine și să salveze și pe poporul său. Cu groază în suflet l-a asigurat că dacă nu va lua aminte la sfatul lui Dumnezeu, nu-și va putea scăpa viața și toate averile vor cădea în mâinile babilonienilor. Dar împăratul pornise pe o cale greșită și nu se mai putea întoarce. S-a hotărât să urmeze sfatul proorocilor mincinoși și al bărbaților pe care în realitate îi disprețuia — și care își băteau joc de slăbiciunea lui de a se supune atât de ușor dorințelor lor. El a sacrificat libertatea cea nobilă a bărbăției și a ajuns un rob, care se pleca în fața opiniei publice. Fără un plan deliberat de a face răul, a fost totuși nehotărât să stea cu curaj pentru dreptate. Cu toate că era convins cu privire la valoarea sfatului dat de Ieremia, n-avea puterea morală să asculte; și, ca urmare, a mers înainte în direcția greșită. ”

Mărturii pentru comunitate, volumul 5, 454. 2 ”Domnul a chemat pe poporul Său Israel și l-a separat de lume, pentru a-i putea încredința o răspundere sacră. El i-a făcut depozitarii Legii Sale și a intenționat ca prin ei să păstreze printre oameni cunoașterea Sa. Prin ei, lumina cerului trebuia să strălucească în locurile întunecoase ale pământului și o voce trebuia să fie auzită apelând la toți oamenii, chemându-i să se întoarcă de la idolatria lor și să slujească viului și adevăratului Dumnezeu. ”

Mărturii pentru comunitate, volumul 5, 455. 1 Dar ei n-au păstrat legământul lor cu Dumnezeu. Au urmat practicile idolatre altor națiuni, și în loc să facă numele Creatorului lor o laudă pe pământ, comportarea lor La făcut de ocară printre neamuri.

Mărturii volumul 5, 455. 1 Domnul, în providența Sa, a adus pe slujitorii Săi, Daniel, Neemia și Ezra, față în față cu împărați și conducători, pentru ca acești idolatri să poată avea ocazia să primească lumina. Astfel, lucrarea pe care Dumnezeu a dat-o poporului Său să o facă în timp de prosperitate, în cuprinsul propriilor granițe, dar care a fost neglijată din cauza necredinței lor, a fost adusă la îndeplinire în captivitate, prin grele încercări și greutăți. ” (455. 1)

Mărturii volumul 5, 463. 2 ” Lucrarea pe care biserica nu a făcut-o într-un timp de pace și prosperitate va trebui să fie făcută în timpul unei crize teribile, sub cele mai descurajatoare și respingătoare împrejurări. Avertizările pe care conformarea față de cele lumești le-a adus la tăcere trebuie să fie transmise sub cea mai crudă opoziție din partea vrăjmașilor credinței. Și în timpul acela, clasa superficială, conservatoare, a cărei influență a dat înapoi programul lucrării, va renunța la credință și se va alătura vrăjmașilor ei recunoscuți, către care s-a îndreptat de mult timp simpatia lor. Acești apostaziați vor da pe față cea mai înverșunată vrăjmășie, făcând tot ce le stă în putere pentru a oprima și a face rău foștilor frați și a trezi indignare împotriva lor. Ziua aceasta este chiar înaintea noastră. Membrii bisericii vor fi puși în mod individual la probă și încercați. Ei vor fi puși în împrejurări în care vor fi forțați să dea mărturie despre adevăr. Mulți vor fi chemați să vorbească înaintea consiliilor și curților de judecată, probabil în mod separat și singuri. Ei au refuzat să treacă prin experiența care putea să-i ajute în această situație de criză și sufletele lor sunt împovărate de remușcări pentru pierderea ocaziilor și neglijarea privilegiilor. ” (463. 2)

Daniel 1: 3 -7 3 Împăratul a dat poruncă lui Aşpenaz, căpetenia famenilor săi dregători, să-i aducă vreo câţiva din copiii lui Israel de neam împărătesc şi de viţă boierească, 4 nişte tineri fără* vreun cusur trupesc, frumoşi la chip, înzestraţi cu înţelepciune** în orice ramură a ştiinţei, cu minte ageră şi pricepere, în stare să slujească în casa împăratului şi pe care să-i înveţe scrierea şi limba haldeenilor. 5 Împăratul le-a rânduit pe fiecare zi o parte din bucatele de la masa lui şi din vinul din care bea el, vrând să-i crească timp de trei ani, după care aveau să fie în slujba* împăratului. 6 Printre ei erau, dintre copiii lui Iuda: Daniel, Hanania, Mişael şi Azaria. 7 Căpetenia* famenilor dregători le-a pus însă alte nume, şi anume: lui Daniel** i-a pus numele Beltşaţar; lui Hanania, Şadrac; lui Mişael, Meşac şi lui Azaria, Abed-Nego.

. . . de neam împărătesc şi de viţă boierească. . . Împlinire a profeției din 2 Împărați 20: 16 -18 16 Atunci, Isaia a zis lui Ezechia: „Ascultă cuvântul Domnului: 17 ‘Iată că vor veni vremuri când vor duce în Babilon* tot ce este în casa ta şi ce au strâns părinţii tăi până în ziua de azi; nu va rămâne nimic, zice Domnul. 18 Şi vor* lua din fiii tăi, care vor ieşi din tine, pe care-i vei naşte, şi-i vor face fameni slujitori în casa împăratului Babilonului. ’”

Au primit alte nume Numele originale Daniel= Dumnezeu este Judecătorul meu Hanania= Domnul iartă Mișael= Cine este Dumnezeu Azaria= Dumnezeu ajută Numele schimbate Belșațar= Principe al lui Bel Șadrac= Luminatul Soarelui Meșac (Me+șach), Șach= zeul babilonian al lunii, (zeița ”Venera” a grecilor) Abed- Nego= Servitor al zeului Nego

Profeți și Regi, pag 481. 1 Împăratul nu i-a constrâns pe tinerii evrei să renunțe la credința lor în favoarea idolatriei, ci nădăjduia să înfăptuiască treptat acest lucru. Dându-le nume semnificative ale idolatriei, aducându-i în fiecare zi în strânsă legătură cu obiceiurile idolatre și sub influența riturilor amăgitoare ale închinării păgânești, nădăjduia să-i facă să renunțe la religia poporului lor și să participe la închinarea babilonienilor.

Daniel 1: 8 -16 8 Daniel s-a hotărât să nu se spurce cu bucatele* alese ale împăratului şi cu vinul pe care-l bea împăratul şi a rugat pe căpetenia famenilor dregători să nu-l silească să se spurce. 9 Dumnezeu a făcut* ca Daniel să capete bunăvoinţă şi trecere înaintea căpeteniei famenilor dregători. 10 Căpetenia famenilor a zis lui Daniel: „Mă tem numai de domnul meu împăratul, care a hotărât ce trebuie să mâncaţi şi să beţi, ca nu cumva să vadă feţele voastre mai triste decât ale celorlalţi tineri de vârsta voastră şi să-mi puneţi astfel capul în primejdie înaintea împăratului. ” 11 Atunci, Daniel a zis îngrijitorului căruia îi încredinţase căpetenia famenilor privegherea asupra lui Daniel, Hanania, Mişael şi Azaria: 12 „Încearcă pe robii tăi zece zile şi să ni se dea de mâncat zarzavaturi şi apă de băut; 13 să te uiţi apoi la faţa noastră şi la a celorlalţi tineri care mănâncă din bucatele împăratului şi să faci cu robii tăi după cele ce vei vedea!” 14 El i-a ascultat în privinţa aceasta şi i-a încercat zece zile. 15 După cele zece zile, ei erau mai bine la faţă şi mai graşi decât toţi tinerii care mâncau din bucatele împăratului. 16 Îngrijitorul lua bucatele şi vinul care le erau rânduite şi le dădea zarzavaturi.

Mărturii volumul 5, pag 447. 3 Daniel s-a hotărât în inima sa să nu adopte obiceiurile de la curtea imperială; el nu va mânca din mâncarea împăratului și nu va bea din vinul lui. El a privit la Dumnezeu pentru tărie și har și Dumnezeu i-a dat înțelepciune, iscusință și cunoaștere mai presus de astrologii, ghicitorii și magicienii împărăției. Pentru el s-a împlinit făgăduința: “Căci voi cinsti pe cine Mă cinstește”. (1 Samuel 2: 30)

Profeți și Regi, pag 482. 2 Daniel și tovarășii lui fuseseră educați de părinții lor în obiceiurile cumpătării stricte. Ei fuseseră învățați că Dumnezeu îi socotea răspunzători de capacitățile lor și că nu trebuia niciodată să slăbească sau să-și reducă puterea lor. Această educație era pentru Daniel și tovarășii lui mijlocul de apărare în tumultul influentelor demoralizatoare ale curții Babilonului. Ispitele care-i înconjurau la curtea aceea coruptă și risipitoare erau puternice, dar au rămas neclintiți. Nici o putere și nici o influență nu i-au putut îndepărta de la principiile pe care le învățaseră în prima parte a vieții prin studierea Cuvântului și a lucrărilor lui Dumnezeu.

Profeți și regi, pag 483. 1. . . Daniel n-a ezitat. Aprobarea lui Dumnezeu îi era mai scumpă decât favoarea celui mai puternic potentat pământesc — mai scumpă decât însăși viața. Era hotărât să rămână statornic în integritatea lui, indiferent care ar fi fost urmarea. “S-a hotărât în inima lui să nu se spurce cu bucatele de la masa împăratului, nici cu vinul pe care-l bea împăratul”. Și în această hotărâre a fost susținut de cei trei tovarăși ai lui.

Profeți și Regi, pag 483. 2 Dacă s-ar fi compromis cu păcatul în această împrejurare cedând presiunii împrejurărilor îndepărtarea de principii ar fi slăbit simțul lor de dreptate și oroarea față de păcat. Primul pas păcătos avea să fie urmat de alții, până când legătura lor cu Cerul fiind întreruptă, aveau să fie înfrânți de ispită.

Profeți și Regi, pag 484. 2 Nu mândria și ambițiile lor i-au adus la curtea împăratului, în tovărășie cu aceia care n -au cunoscut niciodată pe Dumnezeu și nu s-au temut de El; ei erau robi într-o țară străină, așezați acolo de Înțelepciunea infinită. Despărțiți de influența căminului și de legăturile sfinte, au căutat să se dovedească oameni de încredere, pentru onoarea poporului lor asuprit și pentru slava Aceluia ai cărui slujitori erau.

Daniel 1: 17 -20 17 Dumnezeu a dat* acestor patru tineri ştiinţă şi pricepere** pentru tot felul de scrieri şi înţelepciune; mai ales însă a făcut pe Daniel priceput† în toate vedeniile şi în toate visele. 18 La vremea sorocită de împărat ca să-i aducă la el, căpetenia famenilor i-a adus înaintea lui Nebucadneţar. 19 Împăratul a stat de vorbă cu ei, dar, între toţi tinerii aceia, nu s-a găsit niciunul ca Daniel, Hanania, Mişael şi Azaria. De aceea ei au fost primiţi în slujba* împăratului. 20 În toate* lucrurile care cereau înţelepciune şi pricepere şi despre care îi întreba împăratul, îi găsea de zece ori mai destoinici decât toţi vrăjitorii şi cititorii în stele care erau în toată împărăţia lui.

Profeți și regi, pag 484. 3 Domnul a privit cu plăcere statornicia și lepădarea de sine a tinerilor evrei, precum și curăția motivelor lor; și binecuvântarea Lui i-a însoțit.

Profeți și regi, pag 486. 1 Ei și-au însușit cunoștințele prin folosirea cu credincioșie a puterilor sub călăuzirea Duhului Sfânt. S-au așezat în legătură cu Izvorul oricărei înțelepciuni, făcând din cunoașterea de Dumnezeu temelia educației lor. . . Au căutat să-și însușească cunoștințe cu un singur scop — să poată onora pe Dumnezeu.

Profeți și regi, pag 489. 3 Tineretul de astăzi poate avea același spirit pe care l-a avut Daniel; poate avea același izvor al puterii, aceeași putere de stăpânire de sine și poate da pe față același har în viața lui chiar și în împrejurările cele mai nefavorabile. Cu toate că sunt înconjurați de ispite către îngăduința de sine, îndeosebi în marile noastre orașe, unde orice formă de plăceri senzuale este la îndemână și invită, totuși prin harul divin, scopul lor de a onora pe Dumnezeu poate rămâne neclintit. Printr-o veghere atentă și hotărâtă ei pot învinge orice ispită care asaltează sufletul. Dar numai acela care se hotărăște să facă binele, pentru ce este drept, va câștiga biruința.

Daniel 1: 21 21 Aşa a dus-o* Daniel până în anul întâi al împăratului Cirus. 606 î. Hr. (luarea lui Daniel în captivitate) 536 î. Hr. (Cirus urcă pe tronul Medo-Persiei)

Profeți și regi, pag 490. 2 Dumnezeu dorește să dea pe față prin tineretul și prin copiii de azi aceleași adevăruri puternice care au fost date pe față prin acești tineri bărbați. Viața lui Daniel și a colegilor lui este o demonstrare a ceea ce va face El pentru cei care se predau Lui și cu toată inima caută să împlinească planul Său.

Concluzii Nelegiuirile noastre ne despart de Dumnezeu. Suntem depozitarii Legii lui Dumnezeu și prin noi, El intenționează să păstreze printre oameni cunoașterea Sa. Lucrarea neîmplinită în timp de pace și prosperitate, rămâne a fi terminată în timp de criză, instabilitate, greutăți, prigoană. Să nu ne avântăm pe teritoriul lui Satan. Printr-o veghere atentă și hotărâtă ei pot învinge orice ispită care asaltează sufletul. Dar numai acela care se hotărăște să facă binele, pentru ce este drept, va câștiga biruința.

un. studiu. de. valoare@gmail. com

Bibliografie și referințe utile 1. Daniel, capitolul 1 2. Profeți și Regi, Ellen G. White, capitolul 39; Mărturii pentru comunitate, vol. 5 3. Enigmele Bibliei, Cartea profetului Daniel, Jacques B. Doukhan, pag 17 -27 4. Explicația profețiilor lui Daniel și Apocalipsa, Uriah Smith, pag 25 -35 5. Daniel, Volumul 1, Dumitru Popa, pag 43 -68 6. Imagini: www. google. com

Gratuit Cartea ”Tragedia Veacurilor” o. carte. de. valoare@gmail. com Prezentare carte, Română: https: //youtu. be/xn. Iz 5 QJy. CWc Prezentare carte, Rusă: https: //youtu. be/amsz. UNU 9 t. SY
- Slides: 29