Colegiul Economic Dionisie Pop Marian Proiect realizat de

  • Slides: 14
Download presentation
Colegiul Economic “Dionisie Pop Marţian” Proiect realizat de: Creţa Anca Deoanca Ionela Profesori coordonatori:

Colegiul Economic “Dionisie Pop Marţian” Proiect realizat de: Creţa Anca Deoanca Ionela Profesori coordonatori: Ciocan Carmen, Ungureanu Irina 2011 -2012

Care este diferenţa dintre prostituţie şi traficul de fiinţe umane? Victimele traficului de fiinte

Care este diferenţa dintre prostituţie şi traficul de fiinţe umane? Victimele traficului de fiinte umane — femei, bărbaţi şi copii — sunt înrobite. Deseori ameninţate cu moartea, ele sunt forţate să ofere servicii sexuale. Plata însă merge direct la stăpân; victima nu primeşte nimic. În contrast, prostituţia este o îndeletnicire în care femeile, şi nu traficanţii, îsi vînd corpul pentru a genera profit. Prostituatele nu sunt sclave şi nu sunt controlate de traficanţi.

Ce se întâmpla cu victimele traficului de fiinţe umane? Marea majoritate pleacă peste hotare

Ce se întâmpla cu victimele traficului de fiinţe umane? Marea majoritate pleacă peste hotare şi nimeni nu mai află despre ele vreodată ceva. De la victimele care reuşesc să revină aflăm amănunte îngrozitoare despre metodele la care recurg traficanţii ca să le intimideze pe victime şi să le facă docile. Criminalii le determină la supunere prin cele mai crude şi inumane metode de intimidare şi umilire. Acestea includ violul, tortura, ameninţările cu moartea, bătăile, captivitatea, foamea. Ele sunt vîndute în mai multe rânduri, astfel devenind sclave.

“Metoda de a te preface îndrăgostit” – metoda cu ajutorul căruia poţi racola persoane!!

“Metoda de a te preface îndrăgostit” – metoda cu ajutorul căruia poţi racola persoane!!

n De regulă, un traficant de persoane spune că poate să ajute la găsirea

n De regulă, un traficant de persoane spune că poate să ajute la găsirea unui loc de muncă, să asigure transportul şi cazarea. Poate să amăgească un naiv, să ameninţe, să folosească violenţa şi chiar să răpească persoane, pe care să le exploateze ulterior.

Sfaturi pentru a ne păzi de traficanţii de persoane… Încrederea în noi contează!! n

Sfaturi pentru a ne păzi de traficanţii de persoane… Încrederea în noi contează!! n n n Lăsaţi rudelor şi prietenilor din ţară copii ale actului de identitate, date despre itinerariu şi cum puteţi fi contactat. Nu acceptaţi o ofertă înainte de a intra în posesia unui contract de muncă valabil. Atenţie când semnaţi un contract de muncă! Citiţi cu atenţie prevederile contractului. În cazul în care există aspecte neclare, cereţi sprijinul unui jurist. Asiguraţi-vă că în ţara unde urmează să munciţi nu aveţi nevoie de permis de muncă. Accesul la un loc de muncă poate fi condiţionat de anumite calificări, diplome, experienţă sau de cunoaşterea unei limbi străine. Verificaţi firma angajatoare din străinătate prin care plecaţi la muncă.

Trăim vremuri în care simplul cuvânt ‘a avea’ este suficient pentru a construi o

Trăim vremuri în care simplul cuvânt ‘a avea’ este suficient pentru a construi o întreagă lume: o lume a deşertăciunilor, a superficialului, a falsului, dar o lume cu viaţă proprie. O lume a iluziilor, dar o lume vie… O lume în care ni se acordă din ce în ce mai puţină posibilitate de a fi stăpâne pe viaţă şi pe timpul nostru. De a fi stăpâne pe noi înşine, de a fi pur şi simplu ceea ce ne-am născut: femei!…Am uitat, în graba noastră, că în această lume mai sunt femei care vor să fie feminine…Mai există şi astăzi femei care vor să fie tratate ca femei, nu ca nişte fiinţe dure într-o lume predominant masculinizată.

De ce prostituţie? n n În primul rând, putem spune că la prostituţie se

De ce prostituţie? n n În primul rând, putem spune că la prostituţie se poate ajunge din mai multe motive, principalul motiv fiind sărăcia. Majoritatea fetelor ajung să se prostitueze de la o vârstă fragedă, deoarece în familie, ori este sărăcie cruntă, ori părinţii îi abandonează, nepăsându-le de proprii copii. O fac pentru că nu ştiu cum să se descurce în viaţă. Ar trebui mai multe investiţii în educaţie, nu în bordeluri.

n În al doilea rând, prostituţia poate fi pentru unele şi o formă de

n În al doilea rând, prostituţia poate fi pentru unele şi o formă de plăcere. Printre altele, unele femei s-ar putea ‘răzbuna’ pe bărbaţi pentru necazurile şi problemele lor, prin a le cauza probleme de genul următoarelor boli: SIDA, sifilis, hiv, gonoreaa, scabia.

Cine suferă implicându-te în aşa ceva? ? n n În primul rând tu, pentru

Cine suferă implicându-te în aşa ceva? ? n n În primul rând tu, pentru că majoritatea persoanelor o să se îndeparteze de tine şi pentru că tu nu o să mai ai nici un moment de fericire, de sprijin, de linişte sufletească. În al doilea rând părinţii tăi, deoarece ei simt că şi-au pierdut copilul pe care ei l-au crescut. Îi faci să sufere enorm datorită comportamentului tău şi a ceea ce practici.

Pentru a nu ne coborî la acest nivel, ar trebui… n n n Ca

Pentru a nu ne coborî la acest nivel, ar trebui… n n n Ca şi copii să fie educaţi de mici şi să fie preveniţi de fiecare pericol pe care l-ar putea întâmpina odată cu înaintarea în vârstă. Ca şi parinţii să le ofere sprijinul necesar, chiar dacă nu deţin o situaţie financiară bună şi să-i înveţe că în viaţă au multe de câştigat dacă sunt cinstiţi şi curaţi sufleteşte. Sunt multe alte forme de a câştiga bani, şi nu înjosindu-te. Ca societatea să poată oferi posibilităţi de a munci fără a te trebui să recurgi la mizerii.

E păcat să mori fără să fi trăit. Nu eşti răspunzător pentru că te

E păcat să mori fără să fi trăit. Nu eşti răspunzător pentru că te naşti. Dar eşti direct răspunzător pentru ce trăieşti. Viaţa e un ţipăt între două tăceri. Nu te întreba niciodată pe care drum să o iei în viaţă, întreabă-te pe care să n-o iei. Tudor Muşatescu Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi. James Dean

n n n Taina existenţei umane constă nu în a trăi, ci în a

n n n Taina existenţei umane constă nu în a trăi, ci în a şti pentru ce trăieşti. Jules Renard Omul, când pierde cinstea, n-are ce să mai piardă. Dante Alighieri Credinţa este forţa vieţii. Dacă omul trăieşte, este pentru că crede în ceva. Lev Tolstoi

n n Lascu Ioan, Incriminări privind traficul de persoane în “Revista de drept penal”,

n n Lascu Ioan, Incriminări privind traficul de persoane în “Revista de drept penal”, nr. 3, 2002. Părintele Arsenie Boca, “Omul, zidire de mare preţ”, ediţia a II-a, Bucureşti, Editura Credinţa. Internet pentru imagini. Informaţii proprii.