COALA GIMNAZIAL APOSTOL D CULEA SUDII IMPORTANA CUNOATERII

  • Slides: 21
Download presentation
ŞCOALA GIMNAZIALĂ “APOSTOL D. CULEA” SUDIŢI IMPORTANŢA CUNOAŞTERII VESTIGIILOR ISTORICE ÎN STUDIUL ISTORIEI LOCALE

ŞCOALA GIMNAZIALĂ “APOSTOL D. CULEA” SUDIŢI IMPORTANŢA CUNOAŞTERII VESTIGIILOR ISTORICE ÎN STUDIUL ISTORIEI LOCALE PROF. BOITAN MARIUS-DORINEL

SCURT ISTORIC AL SUDIŢIULUI MOTTO: “ Omul înainte de neam şi-a iubit familia ,

SCURT ISTORIC AL SUDIŢIULUI MOTTO: “ Omul înainte de neam şi-a iubit familia , înainte de lume şi-a iubit neamul şi partea sa de pământ, fie mare, fie mică, în care părinţii săi au trăit şi i-a îngropat , în care el s-a născut , în care a petrecut dulcii ani ai copilăriei ce nu se mai întorc; Nu cunosc încă nicio seminţie cât de barbară, care să nu aibă acest simţământ!” ( Mihail Kogălniceanu) Satul Sudiţi s-a format în a doua jumătate a sec. al XVIII-lea, când pe moşia Berleşti-Popeşti au venit români ardeleni, de unde şi denumirea satului, care până la începutul sec. al XIX-lea s-a numit Ungureni şi apoi SudiţI ( supus austro-ungar, statutul ardelenilor).

SCURT ISTORIC AL SUDIŢIULUI - - - În 1823, “ciuma lui Caragea” determină sătenii

SCURT ISTORIC AL SUDIŢIULUI - - - În 1823, “ciuma lui Caragea” determină sătenii să se mute în vatra satului actual , cu încuvinţarea Mănăstirii “Sf. Voievozi” Slobozia, proprietara locului, care i-a scutit pe sudiţeni de orice plată. Satul a crescut în timp , datorită reformelor agrare din 1864 şi 1918 şi a desfiinţării unor sate mai mici din apropiere. În general sudiţenii au origini diferite , alături de oamenii din partea locului (satele Ograda, Berleşti, Popeşti), o parte sunt din Ardeal , o mică parte din regiunea de deal şi de munte dar şi din Moldova. Ca în majoritatea satelor ialomiţene, s-a produs o sinteză culturală manifestată în tradiţii şi ocupaţii diverse. Astăzi, comuna Sudiţi, comusă din satele Sudiţi şi Gura Văii , are 2. 026 locuitori conform recensământului din 2011 şi se învecinează cu localităţile Săveni, Movila, Mărculeşti şi Frăţileşti.

VESTIGII ISTORICE 1. BISERICA PAROHIALĂ “SF. VOIEVOZI”

VESTIGII ISTORICE 1. BISERICA PAROHIALĂ “SF. VOIEVOZI”

VESTIGII ISTORICE • Biserica parohială “Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavril” s-a zidit în 1855,

VESTIGII ISTORICE • Biserica parohială “Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavril” s-a zidit în 1855, credincioşii din Sudiţi contribuind cu zile de muncă făcute în beneficiul arendaşului Teodorache Doicescu , de pe moşia Pantelimon , proprietatea Mănăstirii Slobozia , ctitorie a lui Matei Basarab. • Ctitorul Teodorache Doicescu a fost scutit 2 ani de plata arendei, învoindu-se să clădească această biserică, împodobită cu

VESTIGII ISTORICE icoane pictate , pisania arătând faptul că sfântul locaş s-a ridicat din

VESTIGII ISTORICE icoane pictate , pisania arătând faptul că sfântul locaş s-a ridicat din banii Mănăstirii Slobozia şi sa sfinţit la 10 iunie 1856. Înălţată în faţa bisericii , peste 8 decenii va fi construită şi clopotniţa de 13 m.

VESTIGII ISTORICE 2. EXPOZIŢIA DE ISTORIE ŞI TRADIŢII LOCALE “APOSTOL D. CULEA”

VESTIGII ISTORICE 2. EXPOZIŢIA DE ISTORIE ŞI TRADIŢII LOCALE “APOSTOL D. CULEA”

VESTIGII ISTORICE • Expoziţia muzeală surprinde momente din istoria com. Sudiţi, în cele mai

VESTIGII ISTORICE • Expoziţia muzeală surprinde momente din istoria com. Sudiţi, în cele mai esenţiale manifestări: • Ocupaţiile tradiţionale • Participarea la cele mai importante evenimente naţionale( Războiul de Independenţă, Războiul de Întregire etc) • Cele mai vechi şi importante instituţii ale satului( şcoala şi biserica)

VESTIGII ISTORICE • Personalităţi de importanţă naţională , originare din Sudiţi • Medalion expoziţional

VESTIGII ISTORICE • Personalităţi de importanţă naţională , originare din Sudiţi • Medalion expoziţional Apostol D. Culea, unul dintre reprezentanţii de seamă ai pedagogiei româneşti şi apărător al tradiţiilor culturale populare româneşti , motiv pentru care expoziţia îi poartă numele.

VESTIGII ISTORICE 3. CASA CU C RCIUMĂ SUDIŢI

VESTIGII ISTORICE 3. CASA CU C RCIUMĂ SUDIŢI

VESTIGII ISTORICE • Datează din anul 1928, proprietatea lui Enache Pamblică, monument de arhitectură

VESTIGII ISTORICE • Datează din anul 1928, proprietatea lui Enache Pamblică, monument de arhitectură ţărănească, numit de localnici “Dropia”, singurul vestigiu din comună aflat pe lista monumentelor istorice din judeţul Ialomiţa.

VESTIGII ISTORICE 4. FERMA-MODEL FRĂŢILEŞTI-SUDIŢI

VESTIGII ISTORICE 4. FERMA-MODEL FRĂŢILEŞTI-SUDIŢI

VESTIGII ISTORICE • A fost proprietatea lui Aurelian P. Pană(1880 -1951), preşedinte al Academiei

VESTIGII ISTORICE • A fost proprietatea lui Aurelian P. Pană(1880 -1951), preşedinte al Academiei de Agricultură şi ministru al Agriculturii şi Domeniilor între 1942 -1943. Victimă a aberantelor procese staliniste de după anul 1944. Aurelian P. Pană a fost condamnat la 10 ani de închisoare, pentru “introducerea şi încurajarea cultivării unei plante necunoscute şi inutile ţării noastre: soia. ” A murit în puşcăria Gherla , la 4 mai 1951, iar ultima sa dorinţă a fost să fie incinerat, iar cenuşa să fie amestecată în pământul Bărăganului şi pe acel loc să se semene grâu.

VESTIGII ISTORICE (AURELIAN P. PANĂ 1880 -1951)

VESTIGII ISTORICE (AURELIAN P. PANĂ 1880 -1951)

VESTIGII ISTORICE • În perioada când Aurelian Pană a fost ministru a fost organizată

VESTIGII ISTORICE • În perioada când Aurelian Pană a fost ministru a fost organizată o vizită la ferma-model de la Frăţileşti-Sudiţi, unde au fost 56 de personalităţi ale ţării, printre care miniştri şi specialişti, în presa vremii fiind publicate diverse articole care relatează despre fermă şi dotările sale: conac, ateliere, maşini, grajduri, pluguri cu abur, batoze, locomobile, tractoare etc.

VESTIGII ISTORICE

VESTIGII ISTORICE

VESTIGII ISTORICE • În prezent, atrag atenţia conacul boieresc, casa arendaşului , unde este

VESTIGII ISTORICE • În prezent, atrag atenţia conacul boieresc, casa arendaşului , unde este amenajat paraclisul şi chiliile Sf. Mănăstiri, turnul de apă care funcţiona cu un burduf cu care se scotea apa cu caii, casa vizitiului şi un beci de cca 200 m pavat cu cărămidă pe interior.

VESTIGII ISTORICE CONACUL AURELIAN PANĂ ÎN PREZENT

VESTIGII ISTORICE CONACUL AURELIAN PANĂ ÎN PREZENT

VESTIGII ISTORICE CASA ARENDAŞULUI MOŞIEI LUI PANĂ PARACLISUL ŞI CHILIILE MĂNĂSTIRII

VESTIGII ISTORICE CASA ARENDAŞULUI MOŞIEI LUI PANĂ PARACLISUL ŞI CHILIILE MĂNĂSTIRII

VESTIGII ISTORICE

VESTIGII ISTORICE

VESTIGII ISTORICE • Din a doua jumătate a sec. al XX-lea, conacul este confiscat

VESTIGII ISTORICE • Din a doua jumătate a sec. al XX-lea, conacul este confiscat de comunişti , intrând în proprietatea G. A. S. Sudiţi şi I. A. S. Movila, iar din anul 2005, ferma Frăţileşti-Sudiţi a fost retrocedată urmaşilor familiei Pană, împreună cu 10 ha de teren, care au fost donate Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor în vederea înfiinţării unei mănăstiri. • În prezent, Mănăstirea “Sf. Mare Mucenic Pantelimon” găzduieşte obştea monahală a părintelui stareţ Ilarion.