Cheltuieli publice pentru aciuni economice Reflect ajutoare financiare
Cheltuieli publice pentru acţiuni economice Reflectă ajutoare financiare acordate de stat pentru reglarea proceselor economice şi se realizează prin intervenţia acestuia folosind forme şi instrumente specifice.
Forme de intervenţie a statului în economie Crearea cadrului legislativ şi instituţional în domeniul economic Utilizarea pârghiilor economico-financiare pentru reglarea dezechilibrelor economice Utilizarea metodelor administrative de reglare a economiei Realizarea de investiţii publice cu efect de accelerare a creşterii economice şi creştere a productivităţii private.
Destinaţiile cheltuielilor publice pentru acţiuni economice Finanţarea întreprinderilor publice care sunt supuse constrângerilor guvernamentale Realizarea de investiţii publice cu efect direct asupra activităţii agenţilor economici Sprijinirea agenţilor economici privaţi prin ajutoare financiare directe sau indirecte.
Forme de ajutor financiar oferite de stat • Presupun transferuri băneşti din partea statului • Au ca efect sprijinirea din punct de vedere economic şi social a agenţilor economici, dar nu prin transferuri băneşti directe indirecte
Ajutoarele financiare directe Subvenţiile Investiţiile Subvenţionarea dobânzii la împrumuturi Ajutoarele financiare pentru finanţarea difuzării de informaţii, studii de marketing, organizarea de expoziţii sau pentru operaţiuni de export Avansurile rambursabile
Subvenţiile Reprezintă forma cea mai des utilizată şi cea mai importantă de ajutor financiar direct din partea statului Subvenţia este un ajutor nerambursabil, condiţionat, acordat unilateral şi fără contraprestaţie, având afectaţie specială şi caracter discreţionar. Există două forme de subvenţii: Subvenţiile interne (de funcţionare sau de exploatare) Subvenţiile pentru export (prime de export)
Investiţiile Sunt ajutoare financiare pe care statul le efectuează pentru dezvoltarea sectorului public şi a altor sectoare, având ca obiectiv satisfacerea interesului general, şi nu neapărat obţinerea de profit Sunt forme de cheltuieli publice pentru acţiuni economice importante prin nivelul lor, ca şi prin efectele pe termen lung şi de importanţă deosebită pe care le determină asupra economiei.
Împrumuturi cu dobânzi subvenţionate Sunt împrumuturi cu dobândă mai redusă şi condiţii convenabile de rambursare. Statul intervine prin stabilirea pentru întreprinderile private a unei dobânzi reale inferioare celei de piaţă, diferenţa fiind suportată de la buget.
Ajutoare financiare Sunt reprezentate de finanţarea parţială sau totală de către stat sau autorităţi publice a unor acţiuni de marketing şi promovare ale întreprinderilor private: Publicitate Studii de marketing pentru extinderea pieţei sau adaptarea la cerinţa acesteia Organizarea sau prticiparea la expoziţii Achiziţionarea sau înregistrarea de mărci în sistemul european etc.
Avansuri rambursabile Acordarea de finanţare parţială a unor acţiuni de prospectare sau prezentare în străinătate a unor produse noi Avansurile se rambursează statului din încasările obţinute prin valorificarea pe pieţele externe a noilor produse.
Ajutoare financiare indirecte Avantaje fiscale Garantarea împrumuturilor
Avantajele fiscale Constau în încasări fiscale la care statul renunţă pentru a le lăsa la dispoziţia agenţilor economici plătitori sau reeşalonări ale scadenţelor pentru plata obligaţiilor faţă de stat. Observaţie! Arieratele către bugetul public, definite ca întârzieri faţă de termenele legale de plată a obligaţiilor faţă de bugetul public, nu se înscriu în categoria avantajelor fiscale ele nefiind consimţite a autorităţile publice.
Garantarea împrumuturilor Statul sau anumite autorităţi publice se pot constitui ca şi garanţi pentru un credit contractat de un agent economic naţional, dacă destinaţia acestuia este considerată prioritară. Autorităţile publice vor efectua plăţile scadente din resurse bugetare, dacă debitorul nu îşi va achita obligaţiile la timp, îndreptându-se ulterior împotriva acestuia. Avantaje pentru agentul economic: Limitarea nivelului de garanţii corporale necesare obţinerii creditului Reducerea costului creditului contractat
Politica agricolă comună Obiectiv: furnizarea de hrană sănătoasă populaţiei Uniunii Europene Instrumente: Un sistem comun de taxe vamale la importul de produse alimentare din afara Uniunii Europene Un sistem de subvenţii de exploatare oferite agricultorilor pentru acoperirea diferenţei de preţ impusă de furnizarea unor produse de calitate superioară.
VĂ MULŢUMESC PENTRU ATENŢIE!
- Slides: 15