CGM 302 SALIK KURUMLARINDA ALAN ALIMASI Hastanede ocuk

  • Slides: 12
Download presentation
CGM 302 SAĞLIK KURUMLARINDA ALAN ÇALIŞMASI Hastanede Çocuk ve Oyun Prof. Dr. Aysel KÖKSAL

CGM 302 SAĞLIK KURUMLARINDA ALAN ÇALIŞMASI Hastanede Çocuk ve Oyun Prof. Dr. Aysel KÖKSAL AKYOL Prof. Dr. Aynur BÜTÜN AYHAN Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü

OYUN Oyun; belli bir amaca yönelik olan ya da olmayan, kurallı ya da kuralsız

OYUN Oyun; belli bir amaca yönelik olan ya da olmayan, kurallı ya da kuralsız gerçekleştirilen her ne şekilde olursa olsun çocuğun isteyerek ve hoşlanarak yer aldığı, fiziksel, bilişsel, dil, duygusal ve sosyal gelişiminin temeli olan, gerçek yaşamın bir parçası ve etkin bir öğrenme sürecidir. Oyun çocukla iletişimin en temel ve en doğru yoludur.

OYUN TÜRLERİ Oyun çeşitli türlere ayrılmaktadır bunlar kabaca; Fiziksel/Hareket Nesne Oyunu Hayali Dil Oyunları

OYUN TÜRLERİ Oyun çeşitli türlere ayrılmaktadır bunlar kabaca; Fiziksel/Hareket Nesne Oyunu Hayali Dil Oyunları miş gibi oyunları Kurallı oyun olarak sıralanabilmektedir.

OYUN TÜRLERİ Fiziksel/Hareket Oyunları; Fiziksel aktivasyon içeren oyun türleridir. Özellikle çocukların kaba motor becerilerinin

OYUN TÜRLERİ Fiziksel/Hareket Oyunları; Fiziksel aktivasyon içeren oyun türleridir. Özellikle çocukların kaba motor becerilerinin desteklenmesinde önemli rol taşırlar. Nesne Oyunu; Oyuncak barındıran oyunlar nesne oyunları olarak nitelendirilir. Nesneli oyunlar genelde çocukların nesneleri kullanabilme becerileri üzerinden şekillendiği için bilişsel becerileri ve yaratıcılık süreçlerinde etkilidir. Hayali- miş gibi oyunları; bu tür oyunlarda çocuklar gerçek yaşam problemlerini hayali bir varsayım üzerinden canlandırarak çözümlerler. Bu bağlamda hayali oyunlar çocukların yoğun olarak problem çözme becerilerini, günlük yaşam becerileri ve sosyal ilişkilerini destekler. Dil oyunları; bu oyunlar çocukların çeşitli dil becerisi basamaklarında yansıttığı oyunlardır. Çıkarılan seslerle başlayan ve diyaloğa evrilen bir süreci temsil eder ve bu bağlamda dil gelişimi ile beraber sosyal gelişimi de destekleyici oyunlardır. Kurallı oyun; belirli kurallar çerçevesinde yürütülen ve sınırları belli olan oyunlardır. Bu oyunlar daha çok çocukların sıra bekleme gibi prososyal davranışlarını ve öz denetimlerini geliştirme konusunda etkilidir. Klasik olarak oyun türlerinin yanı sıra; spesifik konularda özellikle destek alabilmek için geliştirilmiş oyun yaklaşımları da bulunmaktadır. Oyun terapisi, terapotik oyun vb.

OYUN TERAPİSİ Oyun ve oyuncaklar aracılığıyla çocukların kendilerini ve ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşan özel

OYUN TERAPİSİ Oyun ve oyuncaklar aracılığıyla çocukların kendilerini ve ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşan özel terapi türüne oyun terapisi denilmektedir.

OYUN TERAPİSİNİN FAYDALARI Oyun terapisinin çocukların; Yaşadıkları Duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine Zihinsel Etkili

OYUN TERAPİSİNİN FAYDALARI Oyun terapisinin çocukların; Yaşadıkları Duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine Zihinsel Etkili süreçleri ve durumları anlamlandırmalarına ve fiziksel becerilerini geliştirmelerine problem çözme becerileri geliştirmelerine İlişkilerde İhtiyaç güçlü bağlar kurabilmelerine duydukları psikolojik desteği alabilmelerine yardımcı olur.

OYUN TERAPİ YÖNTEMLERİ Oyun terapisi temel iki yöntemle yürütülür. Bunlar; Yönlendirilen; Terapistin kurallar koyduğu

OYUN TERAPİ YÖNTEMLERİ Oyun terapisi temel iki yöntemle yürütülür. Bunlar; Yönlendirilen; Terapistin kurallar koyduğu ve seansta oynanacak oyuncakları önceden belirlediği süreçleri Yönlendirilmeyen; çocuğun istekleri doğrultusunda, onun belirlediği oyun ve oyuncaklarla yürütülen seansları ifade etmektedir.

OYUN TERAPİSİNİ UYGULAMA YOLLARI Oyun terapisi; Bireysel Grup oyun terapileri olarak iki farklı yolla

OYUN TERAPİSİNİ UYGULAMA YOLLARI Oyun terapisi; Bireysel Grup oyun terapileri olarak iki farklı yolla yürütülebilmektedir. Burada önemli olan çocukların problem durumlarının iyi analiz edilmesi ve yaş gruplarının çok değişken olarak ele alınmamasıdır.

HASTANEDE OYUN TERAPİSİ NEDEN ÖNEMLİ Hastane süreçleri çocukların hem gelişimsel ihtiyaçlarına uzun süreli tedaviler

HASTANEDE OYUN TERAPİSİ NEDEN ÖNEMLİ Hastane süreçleri çocukların hem gelişimsel ihtiyaçlarına uzun süreli tedaviler sonucunda ket vurabilmekte hem de çocukların kaygı bozuklukları yaşamalarına sebep olabilmektedir. Bu bağlamda çocuğun hem gelişimsel ihtiyaçlarına(bilişsel-dil-motor-özbakım-sosyo-duygusal becerilerine)hem de psikolojik sağlığı için destek ihtiyacına oyun terapisi yoluyla cevap vermek mümkün olduğundan hastane sürecinde kıymetli bir araç olarak oyun terapisi yer almaktadır.

TERAP 0 TİK OYUN Terapotik oyun; hastalık ve hastaneye yatmanın yol açtığı travmayı azaltmak,

TERAP 0 TİK OYUN Terapotik oyun; hastalık ve hastaneye yatmanın yol açtığı travmayı azaltmak, çocuğun tedavi veya işlemlere ilişkin duygularını ve yanlış anlamalarını değerlendirmek, stres yaratan olaydan önce, olay sırasında ve sonrasında çocuğun olumlu baş etme yöntemleri geliştirmesi için kullanılan bir oyun tekniğidir.

TERAP 0 TİK OYUN Sağlık personeli terapotik oyunu planlarken; Amacını belirlemeli ve amacına uygun

TERAP 0 TİK OYUN Sağlık personeli terapotik oyunu planlarken; Amacını belirlemeli ve amacına uygun yöntem ve materyalleri kullanmalı, Çocuğun gelişimsel durumunu ve ihtiyaçlarını göz önüne almalı, Çocuğun ilgi ve yönelimlerini dikkate almalı, tıbbi durumunu, bu durumun getirdiği kısıtlılıkları dikkate almalıdır.

KAYNAKÇA Aksoy, A. & Çiftçi, H. (2014). Erken çocukluk döneminde oyun. Pegem: Ankara Bütün

KAYNAKÇA Aksoy, A. & Çiftçi, H. (2014). Erken çocukluk döneminde oyun. Pegem: Ankara Bütün Ayhan, A. (2017). Hasta Çocukların Gelişimi ve Eğitimi. Anadolu Üniversitesi Basımevi: Eskişehir Çelebi, A. , Aytekin Özdemir, Küçükoğlu, S. , & Çelebioğlu, A. (2015). Hastanede yatan çocuk ve oyun. İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Dergisi, 5(3), 156160. Kıran, B. , Çalık, C. , & Esenay, F. I. (2013). Terapotik oyun: hasta çocuk iletişimin anahtarı. Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(1), 1 -10. Ünüvar, P. (2011). Hastanede yatarak tedavi gören çocukların eğitsel açıdan desteklenmesi (3 -7 Yaş İçin örnek Çalışma). Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 10(35), 31 -44.