BLM 19 POLMERLERN PROTETK UYGULAMALARI Akrilik polimerlerinin restoratif

BÖLÜM 19 POLİMERLERİN PROTETİK UYGULAMALARI

Akrilik polimerlerinin restoratif diş hekimliğinde protez kaide materyalleri, yapay dişler, protez tamir materyalleri, ölçü kaşıkları, geçici restorasyonlar ve iskeletsel defektlerde maksillofasiyal apareyler olarak geniş bir kullanım alanları vardır.

PROTEZ KAİDE MATERYALLERİNİN ÖZELLİKLERİ Dayanıklılık ve sağlamlık Yeterli termal özellikler Doğruluk ve boyutsal stabilite Kimyasal stabilite Oral sıvılarda çözünmezlik ve düşük emme Tat ve koku yokluğu Biyouyumluluk Doğal görünüş Renk stabilitesi Plastiklere, metallere ve porselenlere adezyon Kolay üretilebilme ve tamir edilebilme Uygun fiyat

PROTEZ KAİDE REZİNLERİ İÇİN ANSI/ADA SINIFLANDIRMASI NO. 12 Tip 1: ısıyla polimerize olan polimerler (Class I, toz ve likit; Class II, plastik pasta) Tip 2: otopolimerizan polimerler (Class I, toz ve likit; Class II, toz ve likit akıcı-tip rezinler) Tip 3: termoplastik kartuş ya da toz Tip 4: ışıkla aktive olan materyaller Tip 5: mikrodalgayla sertleşen materyaller

TAMİR MATERYALLERİ Akrilik tamir maddeleri genelde toz-likittir, protez kaidelerine benzer ve genelde ısıyla aktive olan veya kimyasal aktive olan akriliklerdir. Işıkla aktive olan ve mikrodalga sertleşen akrilikler hızlı ve etkili bir tamir maddesidir. Seçim farklı faktörlere bağlıdır; 1) tamir yapmak için gereken zaman 2) tamir materyallerinin esneklik dayanıklığının sağlanması 3) tamir boyunca boyutsal doğruluk derecesi

Protez fraktüründe parçalar kolayca birleştirilebilir çünkü kırılgan başarısızlık olmuştur. Parçalar tekrar birleştirilemezse ve kalıcı deformasyon olmuşsa oluşmuşsa dikkatlice protezin yumuşak dokuya uyumu kontrol edilmelidir. Tamir tekniğinde kırık parçalar yapışkan mumlarla tutunur, yapıştırılır, protezin içine alçı dökülür, model ve protez muflaya alınır. Sonra mum uzaklaştırılır, fraktür hattı frez ile tamir materyaline yol açacak şekilde kaldırılır, zemin yüzeyi monomerle veya 4: 1 monomer ve polimer karışımla ıslatılır. Akrilik hamur tamir bölgesine konur, madde sertleşir, soğutulur, mufla açılır ve bitirilir.

ANSI/ADA Sp. No: 13 KENDİLİĞİNDEN SERTLEŞEN PROTEZ TAMİR REZİNLERİ Kimyasal sertleşen ya da otopolimerizan akrililler bu maddedelerdir. Kendiliğinden sertleşen toz-likit polimerleri pembe veya renksizdir. Bu maddeler termal stabilite, toksititie, pörözite, cila, renk, translusensi, su emilimi ve çözünürlük, geçiş kırıkları ve renk stabilitesi bakımından incelenmiştir.

ASTAR VE RÖBÖZAJ Protezin yumuşak dokulara uyumu ve bearing alanlar zamanla alttaki kemiğin rezorpsiyonu ve yumuşak doku konturu değişmesiyle oluşur. Genelde protez retansiyonu kötü olduğunda protezin değiştirilmesi endikedir. Bazı vakalarda diş çekiminden sonr a kemik yenilenmesi reaksiyon geçiş protezi niteliğindedir ve kaide tamamen yenilenir. Bu süreç besleme veya röbözajdır.

BESLEME Polimer iç yüzeyine protez doku uyumunu arttıracak şekilde bir tabaka polimer ilavesidir. İki farklı besleme materyali kullanılır, biri kalıcı diğeri geçicidir. Isıyla aktive olan, ışıkla aktive olan, kimyasal aktive olan maddeler kullanılabilir.

DOKU İYİLEŞTİRİCİLER Protez altındaki irrite mukozanın tedavisinde kullanılan yumuşak elastomerlerdir. Bu maddeler rezidüel sırt anatomisine uygunluk göstermelidir, konuldukları pozisyonda kalmalı, uygulandıktan sonra yavaşa akmalıdır. Doku koşullandırıcılar yumuşak dokunun iyileşmesini sağlamalı ve hastanın yeni okluzal veya okluzal dikey boyutuna alışmasına zaman tanımalıdır. Kısa süreli uygulamalardır, 3 -5 günde

YUMUŞAK VEYA REZİLİENT PROTEZ ASTARLARI Yumuşak veya plastize akrilikler, vinil polimerler ve kopolimerler doğal silikon lastik ürünüdür ve protezin vurduğu irrite olan mukozada; undercut bölgelerinde veya konjenital veya kazanılmış palatal defektlerde kullanılır. Bu maddelerin bir kısmı dokuda sertleşir diğer bir kısmını laboratuvar işlemlerinde kullanılır.

MAKSİLLOFASİYEL MADDELER Kanser cerrahisinde, kazalarda veya konjenital deformitelerdeki yüz defektlerinin onarılmasında kullanılırlar. Burun, kulak, gözler ve orbita, kafa ya da boyunun bir parçasına protez uygulanabilir. Üretilmeleri zordur ve ömürleri 6 ay gibi kısadır. Statik, dinamik özelliklerden renk bozulmalarından dolayı başarısızlıklara uğrarlar.
- Slides: 12