Az iskolai Szmtstechnika terem rendje s a NETIKETT

  • Slides: 23
Download presentation
Az iskolai Számítástechnika terem rendje és a NETIKETT Jutasi Szilvia Infotanár MA

Az iskolai Számítástechnika terem rendje és a NETIKETT Jutasi Szilvia Infotanár MA

A Számítástechnika terem rendje I. l l Tanár nélkül a teremben tanuló nem tartózkodhat.

A Számítástechnika terem rendje I. l l Tanár nélkül a teremben tanuló nem tartózkodhat. Mivel a gépterem „veszélyes üzem”, a balesetek elkerülése érdekében a legfontosabb a FEGYELMEZETT VISELKEDÉS. Az óra alatt a tanár utasításainak megfelelő tevékenységet végezz. A gépeket, berendezéseket rongálni tilos, a szándékos rongálásért mindenki anyagi felelősséggel tartozik.

A Számítástechnika terem rendje II. l l A gépteremben helyszűke miatt csak a számítástechnikához

A Számítástechnika terem rendje II. l l A gépteremben helyszűke miatt csak a számítástechnikához szükséges felszereléssel lehet tartózkodni (táskát, kabátot a padok közé bevinni nem szabad). Mobiltelefon használata tilos. A teremben enni, inni, rágózni nem szabad. A székeken hintázni tilos és balesetveszélyes.

A Számítástechnika terem rendje III. l l Minden tanuló önálló gépen dolgozik. A szomszéd

A Számítástechnika terem rendje III. l l Minden tanuló önálló gépen dolgozik. A szomszéd gépét, billentyűzetét piszkálni nem szabad. A számítógépek be/kikapcsolását, a foglalkozást vezető engedélyével, a használni kívánt szoftver tulajdonságainak ismeretében lehet végrehajtani. A tanuló a számítógép megszokottól eltérő, hibás működését azonnal jelentse a szaktanárnak. Bármilyen probléma esetén a tanártól kérj segítséget.

A Számítástechnika terem rendje IV. l l l A számítógépet a program futása alatt

A Számítástechnika terem rendje IV. l l l A számítógépet a program futása alatt kikapcsolni a „reset” gombot alkalmazni szigorúan tilos! Saját pendrive és CD csak a szaktanár engedélyével és vírusellenőrzés után használható. Az Internetet használni a csak NETIKETT szabályainak betartásával lehet.

Ki tudja, mit jelent ez a szó, hogy netikett? l Segítség: Vajon mi az

Ki tudja, mit jelent ez a szó, hogy netikett? l Segítség: Vajon mi az az etikett? l Keressük meg a neten! Amit olvasunk az interneten, az biztos, hogy úgy van, mindent el kell fogadni, hinni, amit neten találunk? !

Etikettnek nevezzük a társadalmi érintkezés formáinak megszabott rendszerét. Az etikett kultúránként más és más.

Etikettnek nevezzük a társadalmi érintkezés formáinak megszabott rendszerét. Az etikett kultúránként más és más. Egy gesztus vagy viselkedési forma az egyik társadalmi csoportban udvarias lehet, de egy másikban akár udvariatlannak is számíthat.

Netikett Az Internetre vonatkozó illemszabályokat, szokásokat, viselkedési formákat hálózati etikettnek, röviden netikettnek nevezzük.

Netikett Az Internetre vonatkozó illemszabályokat, szokásokat, viselkedési formákat hálózati etikettnek, röviden netikettnek nevezzük.

Wikipedia: Példák a Netikett irányelveire I. l l l NE ÍRJ CSUPA NAGYBETŰVEL, MERT

Wikipedia: Példák a Netikett irányelveire I. l l l NE ÍRJ CSUPA NAGYBETŰVEL, MERT AZ KIABÁLÁSNAK SZÁMÍT, használj kis- és nagybetűket is! Egy sor ne legyen 70 karakternél szélesebb! Légy tömör anélkül, hogy túlságosan lényegretörő lennél! Amikor egy levélre válaszolsz, csak annyit idézz az eredeti anyagból, hogy érthető legyen a válaszod és ne többet! Ne keveredj flame war-ba! Ne írj heves leveleket és ne válaszolj ilyenekre!

Wikipedia: Példák a Netikett irányelveire II. l l l Ne sértsd meg más vallási

Wikipedia: Példák a Netikett irányelveire II. l l l Ne sértsd meg más vallási és hazájához fűződő érzelmeit! Ne írj csúnyán a chatre vagy a fórumba nem illő dolgokat! Ha ezeket nem tartod be akkor a chatre nem jöhetsz fel, a fórumból kitilthatnak. Használj szóközt is! (Felsorolásban a vessző nem helyettesíti a szóközt!) Ne használj többszörös írásjeleket! Egyes fórumokon az account-csere is tilos!!!

Példák Netikettre: l l MEK ELTE Sulinet Általános Iskola

Példák Netikettre: l l MEK ELTE Sulinet Általános Iskola

Netikett A netikett nem csak a levelezés, hanem a hálózati kommunikáció általános illemszabályait foglalja

Netikett A netikett nem csak a levelezés, hanem a hálózati kommunikáció általános illemszabályait foglalja össze: • Egy-egy kommunikáció • Egy-sok kommunikáció • Egy-mindenki kommunikáció

Egy-egy kommunikáció l Email (Gmail, Freemail, Citromail, …) l Azonnali üzenetküldés (MSN, Chat, Csevegés)

Egy-egy kommunikáció l Email (Gmail, Freemail, Citromail, …) l Azonnali üzenetküldés (MSN, Chat, Csevegés)

Egy-egy kommunikáció: Email l l l Ne írjál semmi olyasmit egy elektronikus levélbe, amit

Egy-egy kommunikáció: Email l l l Ne írjál semmi olyasmit egy elektronikus levélbe, amit nem küldenél el levelezőlapon. Tiszteld a szerző jogait azzal az anyaggal kapcsolatban, amit másolsz. Majdnem minden országban vannak a szerzők jogait védő törvények. Mindig töltsd ki a levél tárgyát, s tükrözze a levél tartalmát! Ha továbbküldünk egy üzenetet, akkor ne változtassunk rajta! Ha egy nekünk írt személyes levelet akarunk továbbítani, kérjünk előzetesen engedélyt a feladótól, hisz ő abban a hiszemben írta a levelet, hogy csak mi fogjuk majd elolvasni. Soha ne küldj lánclevelet.

Egy-egy kommunikáció: Email l Válasz küldésekor ellenőrizzük levelünk tárgyát! Lehet, hogy a különböző levelezők

Egy-egy kommunikáció: Email l Válasz küldésekor ellenőrizzük levelünk tárgyát! Lehet, hogy a különböző levelezők miatt már tele van "Re: Vá: Re: " előtagokkal. Töröljük ezeket (egy kivételével). l A válaszban csak annyit idézzünk az eredeti levélből, amennyi a válasz megértéséhez kell, és ne többet! l Küldj egy rövid választ a feladónak, hogy megkaptad a levelét, ha úgy gondolod, hogy a levél fontossága szükségessé teszi ezt. Tedd meg ezt akkor is, ha részletesen válaszolni csak később lesz időd.

Egy-egy kommunikáció: Azonnali üzenetküldés (IM, talk) l Mindig el kell köszönni, és időt kell

Egy-egy kommunikáció: Azonnali üzenetküldés (IM, talk) l Mindig el kell köszönni, és időt kell hagyni, hogy a másik is meg tudja ezt tenni. l Ha valaki lassan és sok hibával gépel, akkor nem éri meg és nem is szükséges visszamenni és kijavítani őket. l Óvatosnak kell lenni, ha egyszerre több beszélgetés is fut, mert könnyen össze lehet keverni, hogy melyik ablakban kivel és miről beszélgettünk. l A rövidítések használata széles körben elfogadott, viszont egy kezdőnek meg kell tanulnia ezeket, ha érteni akarja a partner válaszát.

Egy-egy kommunikáció: Azonnali üzenetküldés (IM, talk) Néhány elterjedten használt rövidítés: NM – nincs mit

Egy-egy kommunikáció: Azonnali üzenetküldés (IM, talk) Néhány elterjedten használt rövidítés: NM – nincs mit VMI - valami VKI - valaki TOM - tudom TOD - tudod AM - amúgy JAM - Igen GRAT- Gratulálok JÓ 8/JO 8/J 8 - Jóéjt! (Ejtsd: jóEight) AKK – akkor SZVSZ – szerény véleményem szerint SZTEM - szerintem SZTED - szerinted RE - visszajöttem, folytathatom a csevegést VOK - vagyok PILL - pillanat PLZ/PLS - légyszi THX - kössz V - vagy H - hogy

Egy-egy kommunikáció A hétköznapi beszélgetések során a mondanivaló mellett nagy szerepe van a testbeszédnek

Egy-egy kommunikáció A hétköznapi beszélgetések során a mondanivaló mellett nagy szerepe van a testbeszédnek és a hangsúlynak is. Ezt írásban úgynevezett a smiley segítségével jelezhetjük.

Smiley

Smiley

Egy-sok kommunikáció l Levelezési listák l Csevegés l Fórumok l Online közösségek

Egy-sok kommunikáció l Levelezési listák l Csevegés l Fórumok l Online közösségek

Egy-mindenki kommunikáció • Közösségi oldalak • Facebook • Iwiw • Twitter • Blogoldalak •

Egy-mindenki kommunikáció • Közösségi oldalak • Facebook • Iwiw • Twitter • Blogoldalak • Wordpress • Blog. hu

Netikett Vannak olyan internetes oldalak, ahol az egyegynek és az egy-sokaknak kommunikáció szorosan összekapcsolódik.

Netikett Vannak olyan internetes oldalak, ahol az egyegynek és az egy-sokaknak kommunikáció szorosan összekapcsolódik. A publikálási és magatartási szabályok megegyeznek az interneten általánosan elfogadott normákkal. Ezek az oldalak mostanában nagyon népszerűek, hiszen mindenki kialakíthatja ezeken belül a maga kis felületét képekkel, szöveggel, esetenként videókkal együtt.

Netikett Felhasznált források: l. VKI Mezőszél: Számítástechnika terem rendje lhttp: //hu. wikipedia. org/wiki/Netikett lhttp:

Netikett Felhasznált források: l. VKI Mezőszél: Számítástechnika terem rendje lhttp: //hu. wikipedia. org/wiki/Netikett lhttp: //www. kzs. hu/local/netikett. htm lhttp: //www. sulinet. hu/info/aup/netikett. htm lhttp: //www. freeweb. hu/altalanos- iskola/image/ppt/NETIKETT. pdf