AYSEL TEKNALP LKOKULU ALE LETM AYSEL TEKNALP LKOKULU

  • Slides: 33
Download presentation
AYSEL TEKİNALP İLKOKULU AİLE İÇİ İLETİŞİM AYSEL TEKİNALP İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ AYŞE GÜLER

AYSEL TEKİNALP İLKOKULU AİLE İÇİ İLETİŞİM AYSEL TEKİNALP İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ AYŞE GÜLER

“ Siz gül fidanı yetiştiren, her türlü hürmete layık bahçıvansınız. Olumlu çocuk yetiştirmenin ilk

“ Siz gül fidanı yetiştiren, her türlü hürmete layık bahçıvansınız. Olumlu çocuk yetiştirmenin ilk şartı, olumlu anne-baba olmaktır. Hiç birimiz mükemmel değiliz o zaman onlardan mükemmel olmalarını bekleyemeyiz. ”

Anne baba ve çocuk arasındaki iletişim -Bilgilerin paylaşılması -Gelenek ve göreneklerin öğretilmesi -Duygu ve

Anne baba ve çocuk arasındaki iletişim -Bilgilerin paylaşılması -Gelenek ve göreneklerin öğretilmesi -Duygu ve düşüncelerin paylaşılması -Sağlıklı konuşma dinleme

“Ben en doğrusunu bilirim. ” Aileleri v. Kontrol anne babadadır. v. Hata ve yanlışlar

“Ben en doğrusunu bilirim. ” Aileleri v. Kontrol anne babadadır. v. Hata ve yanlışlar abartılır. v. Katı ve baskıcı bir tutum vardır. v. Duygular çok ta belli edilmez. v. Sürekli gözler çocuk üzerindedir. vÇocuk eğitiminde ceza verilir. v. Kurallar sorgulanmadan uygulanır. v. Ev içinde otoriteye karşı gelinmez. v. Mükemmeliyetçilik söz konusudur.

Şimdi “Ben en doğrusunu bilirim. ” ailelerinden davranış örnekleri v Bu eve kaçta gelineceğini

Şimdi “Ben en doğrusunu bilirim. ” ailelerinden davranış örnekleri v Bu eve kaçta gelineceğini kaç kere söyleyeceğim? ” v “Neden 100 puan değil de 90? ” v “Sen boyundan büyük işlere karışma, sesini kes ve otur. ” v “Benimle böyle konuşmaya devam edersen şamarı yersin. ” v “Büyüklerinin her söylediği doğrudur. ” v “Ben elbette seni seviyorum, ama içimden…” v “Bundan sonra seni bir dışarıda göreyim, gerisini anlamışsındır. ” v “Biz senin yerine en doğru kararları veririz. ” v “Hele bir erkek arkadaşın olsun bak ne olur. ”

Bu tür ailelerde yetişen çocuklar; v. Stresli ve tedirgindirler. v. Kendilerine olan güvenleri neredeyse

Bu tür ailelerde yetişen çocuklar; v. Stresli ve tedirgindirler. v. Kendilerine olan güvenleri neredeyse yok denecek kadar azdır. v. Sessiz ve çekingendirler. v. Başkalarının etkisi altına kolaylıkla girerler. v. Sürekli eleştirildikleri için kendilerini değerli görmezler. Aşağılık duygusunu yaşarlar. v. Dış denetimlidirler. Kendi kararlarını kendileri alamadıkları için sürekli yönlendirilsin isterler. v. Tam tersi çocuk isyankar da olabilir.

“İstediğin gibi davranabilirsin. ” Aileleri v Aşırı davranış ve hareket özgürlüğü vardır. v Denetimden

“İstediğin gibi davranabilirsin. ” Aileleri v Aşırı davranış ve hareket özgürlüğü vardır. v Denetimden uzaktırlar. v Aile çocuğa hiçbir şekilde müdahale etmez. v Aile içinde çocuğun hakları sınırsızdır. v Çocuk hiçbir şekilde kurallara uymaz. v Şımarık davranışlar geliştirebilirler. v Çocuğun mutluluğu için her isteğine yanıt evettir. v Çocuk bir süre sonra evdeki dizginleri eline alabilir.

Şimdi “İstediğin gibi davranabilirsin. ” ailelerinden davranış örnekleri; v Siz hiç çocuk olmadınız mı?

Şimdi “İstediğin gibi davranabilirsin. ” ailelerinden davranış örnekleri; v Siz hiç çocuk olmadınız mı? v Ben çocuğuma karışmam o en doğru kararı biliyor zaten. v Hadi şu ayakkabıyı alalım da ağlamasın. v Bak yaptığın yemeği beğenmemiş hadi başka bir şeyler yap. v O ideal olan davranışları yaşayarak öğrenmeli benim söylememle değil. v İyi bir eğitim baskıcı olan değil, özgürlükçü olandır. v “Hafta sonu arkadaşımda kalabilir miyim? ” diye sormana bile gerek yok

Bu tür ailelerde yetişen çocuklar; v. Okuldaki kurallarla karşıya kaldıklarında hayal kırıklığı yaşarlar. v.

Bu tür ailelerde yetişen çocuklar; v. Okuldaki kurallarla karşıya kaldıklarında hayal kırıklığı yaşarlar. v. Bencil ve saygısızdırlar. İstekleri buyruk niteliği taşımaktadır. v. Her isteklerinin yapılmasını beklerler. v. Toplumun vermediği hakları kendilerine tanımaya çalışırlar. v. Devamlı kuralları çiğneyen bireyler olarak tepki geliştirirler.

“Aman yavrum üşütürsün. ” Aileleri vÇocuğa gereğinden fazla ilgi gösterilir. v. Her türlü kararı

“Aman yavrum üşütürsün. ” Aileleri vÇocuğa gereğinden fazla ilgi gösterilir. v. Her türlü kararı çocuk adına aile verir. vÇocuğun gelişimine göre davranmasına fırsat verilmez. vÇocuğa zarar gelebilecek her türlü ortamdan uzak durulur. vÇocuğa boğucu bir şefkat gösterilir. vÇocuğun kişisel seçimlerine varan müdahaleler söz konusudur. v. Anne baba sebepsiz yere aşırı kaygı hali içindedir.

“Aman yavrum üşütürsün. ” ailelerinin davranış örnekleri; v Ama kızım sen arkadaşınla gezmeye gittiğinde

“Aman yavrum üşütürsün. ” ailelerinin davranış örnekleri; v Ama kızım sen arkadaşınla gezmeye gittiğinde ben çok tedirgin oluyorum. v Ne var ki yaşında. Okula ben bırakınca ne oluyor ki? v Bu havada bunu giyersen hasta olursun. Dur ben bir hırka vereyim sana. v Ben bu kıyafeti beğenmedim sen şunu al kızım. v Terli terli su içmesene oğlum hasta olacaksın. v Gel sen yine de bizim söylediklerimizi yap. O çocuk sana hiç uygun değil. Baksana bakışlarına… v Böyle ciddi bir kararı bize de danışmalısın sonra yanlış kararlar alırsan ne yaparız?

Bu tür ailelerde yetişen çocuklar; v. Tek başına karar alamazlar. v. Sosyal gelişimi zedelenir.

Bu tür ailelerde yetişen çocuklar; v. Tek başına karar alamazlar. v. Sosyal gelişimi zedelenir. v. Toplum tarafından kabulü zordur. v. Kendini gruba kabul ettirmek için ya çok isyankar olurlar ya da çok taviz verirler. v. Aşırı bağımlı, özgüvenleri gelişmemiştir. v. Ailelerinden ayrıldıklarında yaşamla ayak uydurmakta oldukça güçlük çekerler.

“BİZE BAĞIMLI DEĞİL, BAĞLISIN. ” AİLELERİ v. Aile çocuğunu olduğu gibi kabul edip destekleyici

“BİZE BAĞIMLI DEĞİL, BAĞLISIN. ” AİLELERİ v. Aile çocuğunu olduğu gibi kabul edip destekleyici tavırlar takınır. v. Aile içindeki seçimlerde çocuk da söz sahibidir. v. Duygular açıkça ifade edilir. v. Cezalar çocuğun davranışına verilir, kimliğine verilmez. v. Evdeki kurallar işlevsel olduğu sürece vardır. v. Ebeveynler çocuğa sağlıklı model oluştururlar. vÇocuk belli sınırlar içinde özgürdür. v. Aile de şeffaf bir ortam söz konusudur.

“Bize bağımlı değil, bağlısın. ” aileleri davranış örnekleri; v Arkadaşlarınla top oynamaya gidebilirsin ama

“Bize bağımlı değil, bağlısın. ” aileleri davranış örnekleri; v Arkadaşlarınla top oynamaya gidebilirsin ama eve çok da geç kalma. v Bize yalan söylediğin için üzgünüz, bir daha söylemeyeceğini umuyoruz. v Sofrayı hazırlamamda bana yardımcı olduğun için teşekkürler. v Hatalı davranışın nedeniyle yarın sinemaya gitmeyi erteledik. v Bu kırık notu gördüğümüzde biz de üzüldük, çok çalışıp düzeltebileceğini düşünüyoruz ve bu konuda sana yardımcı olacağız.

Bu tür ailelerde yetişen çocuklar; v Sosyalleşmiş, işbirliğine giren çocuklardır. v Arkadaş canlısıdırlar. v

Bu tür ailelerde yetişen çocuklar; v Sosyalleşmiş, işbirliğine giren çocuklardır. v Arkadaş canlısıdırlar. v Kurallara ve otoriteye saygı duyarlar. v Yaratıcı ve bağımsızdırlar. v Kendilerine ve başkalarına güvenen çocuklardır. v Özgüveni yüksek, sorumluluk sahibidirler. v Kendi iç dengelerini bilen mutlu bireylerdir. v Benlik saygıları yüksektir. v Çocuklar nerede ne yapıp ne yapmayacaklarını bilirler.

Ebeveynler Neler yapmalı?

Ebeveynler Neler yapmalı?

ÇOCUKLARINIZA ZAMAN AYIRIN

ÇOCUKLARINIZA ZAMAN AYIRIN

ÇOCUK İÇİN MODEL OLDUĞUNUZU UNUTMAYIN

ÇOCUK İÇİN MODEL OLDUĞUNUZU UNUTMAYIN

OLUMLU DAVRANIŞLARI TAKDİR EDİN

OLUMLU DAVRANIŞLARI TAKDİR EDİN

HER İSTEDİĞİNE EVET DEMEYİN

HER İSTEDİĞİNE EVET DEMEYİN

YANLIŞ YAPMASINA İZİN VERİN

YANLIŞ YAPMASINA İZİN VERİN

SORUMLULUK VERİN

SORUMLULUK VERİN

BAĞIMSIZ OLARAK SEÇME ŞANSI TANIYIN

BAĞIMSIZ OLARAK SEÇME ŞANSI TANIYIN

ÇOCUĞUNUZU KİMSEYLE KIYASLAMAYIN • ÇOCUĞUNUZU DURMADAN BAŞKALARIYLA KIYASLAMAYIN UNUTMAYIN Kİ; HERKES İÇİN GEÇERLİ BİR

ÇOCUĞUNUZU KİMSEYLE KIYASLAMAYIN • ÇOCUĞUNUZU DURMADAN BAŞKALARIYLA KIYASLAMAYIN UNUTMAYIN Kİ; HERKES İÇİN GEÇERLİ BİR BAŞARI YOKTUR, HERKESİN KENDİ BAŞARISI VARDIR.

TUTARLI OLUN

TUTARLI OLUN

“Ben önemliyim” “Ben değerliyim” “Beni kabul edin”

“Ben önemliyim” “Ben değerliyim” “Beni kabul edin”