AUTORES Marta Mrquez Marta Benages Marta Enseat Clia
AUTORES: Marta Márquez Marta Benages Marta Enseñat Cèlia Martínez Núria Martínez 2 n d’Educació Infantil
Relació capacitats i objectius Capacitats Objectius 4. Aprendre a conviure i habitar el món. 3. Sentir que pertany a grups socials diversos, participant -hi activament i utilitzant els hàbits, actituds, rutines i normes pròpies. 4. Aprendre amb i a través dels altres, gaudir de la relació i integrar-se en el grup tot establint relacions afectives positives amb actituds d’empatia i col·laboració i intentant resoldre conflictes de manera pacífica. 6. Conèixer experiències, històries i símbols de la cultura pròpia del país i de la d’altres companys i companyes, generant actituds de confiança i respecte per les diferències i valorant les relacions socials i afectives que s’hi estableixin. 2. Aprendre a pensar i a comunicar. 7. Representar i evocar aspectes de la realitat viscuda, coneguda o imaginada i expressar-los mitjançant les possibilitats simbòliques que els ofereix el joc i altres formes de representació. 8. Comprendre les intencions comunicatives d’altres infants i persones adultes i expressar-se mitjançant la paraula, el gest i el joc.
Continguts Àrea Descoberta d’un mateix i dels altres n n n Reconeixement de les característiques de la pròpia família. Identificació de les diferents tipologies familiars. Atenció durant la realització de les diferents activitats. Participació activa. Acceptació, respecte i valoració positiva dels trets característics dels altres, sense prejudicis ni estereotips que dificulten la convivència.
Continguts Àrea Descoberta de l'entorn n Coneixement de l’existència de la diversitat familiar. Respecte de les aportacions dels altres companys i companyes i alhora respectar el torn de paraula. Observació de la diversitat de costums, maneres d'interpretar la realitat, procedències, llengües familiars, entre un mateix i els companys i companyes de classe.
Continguts Àrea Comunicació i llenguatges. n n Expressió i comunicació de fets, sentiments, emocions i vivències. Escolta i comprensió de les activitats i de les explicacions dels companys/es. Escolta i comprensió de narracions, contes, cançons com a font de plaer i d'aprenentatge. Ús i valoració progressiva de la llengua oral per evocar i relatar fets, per expressar i comunicar idees, desigs i sentiments, com a forma d'aclarir, organitzar i accedir al propi pensament, per regular la pròpia conducta i la dels altres.
ACTIVITATS
Activitat 1 n Què farem? - n Explicació sobre la diversitat familiar als nens i nenes. Explicació d’un conte: En Teo a la piscina! Diàleg amb els alumnes sobre les seves famílies. Com ho farem? - - Organització de l’aula: Col·locarem els alumnes en semicercle. Paper del mestre: Directiu en el moment que explica el conte i mediador en el moment del diàleg. Paper dels infants: D’escolta i atenció i posteriorment, de participació. Activitat en gran grup.
Activitat 2 n Què farem? - n Analitzem la tipologia de famílies que trobem a l’aula. Explicació d’un conte (adopció): Vaig arribar de. . . La Xina! Escoltem la cançó: Els xinesos! Com ho farem? - - Organització de l’aula: Col·locarem els alumnes en semicercle. Paper del mestre: Directiu en el moment que explica el conte. Paper dels infants: D’escolta i atenció i posteriorment, de participació. Activitat en gran grup.
Activitat 3 n Què farem? - n Vídeo sobre les famílies reconstituïdes: Famílies. Diàleg entre mestra i alumnes per parlar d’aquest tipus de família. Com ho farem? - - Organització de l’aula: Cada nen/a estarà a la seva cadira en el moment de veure el vídeo. Paper del mestre: Mediador en el moment de visualitzar el vídeo i del diàleg a posteriori. Paper dels infants: D’escolta i atenció i posteriorment, de participació. Activitat en gran grup.
Activitat 4 n Què farem? - - n Explicació d’un conte: El color de mi familia. Creació sobre una família d’orígens diferents a partir de diverses imatges donades per la mestra. Presentació de les diferents famílies creades. Com ho farem? - - Organització de l’aula: Col·locarem els alumnes en semicercle i després, en petits grups faran el treball indicat. Paper del mestre: Directiu en el moment en què s’explica el conte i mediador en el moment de crear cada grup la seva família. Paper dels infants: D’escolta i atenció i posteriorment, de motivació, creació i participació. Activitat en gran grup i en grup reduïts (tots els infants realitzen la mateixa activitat).
Activitat 5 n Què farem? - - n Representació a partir de titelles d’una obra que treballa la família extensa. Presentació de cada un dels membres de l’obra teatral. Com ho farem? - - - Organització de l’aula: Col·locarem els alumnes en semicercle. Paper del mestre: Directiu en el moment de la representació de l’obra i de l’explicació posterior. Paper dels infants: D’escolta, atenció i interés. Activitat en gran grup.
Activitat 6 n Què farem? - - n Demanarem als alumnes que portin fotografies d’ells i les seves famílies. Elaboració d’un mural a partir de les fotografies. Diàleg de la diversitat familiar i l’existència d’altres tipologies de famílies (família homoparental i família monoparental). Com ho farem? - - Organització de l’aula: Col·locarem els alumnes al voltant del mural. Paper del mestre: Mediador en tot moment. Paper dels infants: D’escolta, atenció i participació. Activitat en gran grup.
Materials i recursos n Diversos contes: En Teo a la piscina! - Vaig arribar de. . . La Xina! - El color de mi familia! Part del vídeo: Famílies. Cançó: Els xinesos! - n n n Diferents imatges sobre la diversitat familiar. Diversos titelles de roba. Fotografies i mural.
Avaluació n Què? - - n Com? - n Comprensió de l’existència de diferents tipus de família i les seves característiques. Respecte envers la diversitat familiar. Participació activa dels nens i nenes. A través de l’observació i dels diàlegs posteriors. A partir del mural realitzat entre tots i totes. Quan? - Durant i al finalitzar cada activitat.
- Slides: 14