ATIMA YNETM STRATEJLER KLERARASI LETM ATIMASI YNETM STRATEJLER

  • Slides: 14
Download presentation
ÇATIŞMA YÖNETİMİ STRATEJİLERİ

ÇATIŞMA YÖNETİMİ STRATEJİLERİ

KİŞİLERARASI İLETİŞİM ÇATIŞMASI YÖNETİMİ STRATEJİLERİ Çatışmanın çözümünde öncelikle çatışmanın meydana geldiği ortamın iletişim iklimi

KİŞİLERARASI İLETİŞİM ÇATIŞMASI YÖNETİMİ STRATEJİLERİ Çatışmanın çözümünde öncelikle çatışmanın meydana geldiği ortamın iletişim iklimi belirlenmelidir. Kişilerarasında çatışma yaşandığı zaman kişiler genel olarak kaçmak, kavga etmek, konuşmak, güç kullanmak, sözel saldırıda bulunmak ve tartışmak vb. tepkilerde bulunmaktadırlar. Çatışmadan kaçmak , çatışma anında bulunulan ortamdan ya da konudan uzaklaşmayı ifade eder. Örneğin, ofiste yaşanan bir çatışma nedeni ile lavaboya gitmek, odadan dışarı çıkmak gibi.

Çatışma Çözümüne Olumlu Yaklaşımlar 1. Uzlaşma, çatışma yaşanan konuda tarafların çözüm bulabilmek için karşılıklı

Çatışma Çözümüne Olumlu Yaklaşımlar 1. Uzlaşma, çatışma yaşanan konuda tarafların çözüm bulabilmek için karşılıklı olarak anlaşmaya varmalarını açıklamaktadır.

2. Yumuşatma Bu yöntem güç kullanma yolunun aksine, olayların taraflar lehine çözümlenmesi için uğraş

2. Yumuşatma Bu yöntem güç kullanma yolunun aksine, olayların taraflar lehine çözümlenmesi için uğraş verir. Bu yol ile çatışmaya taraf olanlar arsındaki ortak hususun, çıkarların vurgulanması ve ön plana alınması, farklılıkların ise ikinci plana itilmesi şeklinde ortaya çıkar.

3. Problem Çözme Çatışan bireyler yüze gelerek konuyu ayrıntılı bir şekilde tartışırlar. Problem çözme

3. Problem Çözme Çatışan bireyler yüze gelerek konuyu ayrıntılı bir şekilde tartışırlar. Problem çözme tekniği iletişim sürecinde bilgi paylaşımının yetersiz kaldığı ya da yanlış anlaşılmaların olduğu durumlarda işe yaramaktadır.

4. Görüşme Bu çatışma çözümü en iyi kazan-kazan durumunun yaratılmasını sağlamaktadır. Öncelikle taraflar çatışmanın

4. Görüşme Bu çatışma çözümü en iyi kazan-kazan durumunun yaratılmasını sağlamaktadır. Öncelikle taraflar çatışmanın çözümünde birbirlerine güven duymayı öğrenmekte, çözüm bulma çabası göstermektedir.

5. Yeniden Yapılandırma Açık bir iletişim iklimi probleme yeni bir çerçeve oluşturmayı ve yeniden

5. Yeniden Yapılandırma Açık bir iletişim iklimi probleme yeni bir çerçeve oluşturmayı ve yeniden tanımlamayı sağlamaktadır. Problemin farklı bir bakış açısı ile ele alınması, sorunun çözümüne kavuşmasında etkili olabilir.

6. Karşımızdaki Bireyi Dinleme Çatışma ve çatışma türlerinin temelinde insanlar arasında meydana gelen karşılıklı

6. Karşımızdaki Bireyi Dinleme Çatışma ve çatışma türlerinin temelinde insanlar arasında meydana gelen karşılıklı mesaj alışverişi yatmaktadır. Konuşma sırasında bireyler kaynak birim ve hedef birim olarak ikiye ayrılmaktadırlar. Hedef birim, kaynak birimin gönderdiği mesajı dinlemiyor ise sağlıklı bir iletişim kurulamaz.

Çatışma Çözümüne Olumsuz Yaklaşımlar 1. Rekabet etmek stratejisi bir kişinin ihtiyaçları ve isteklerini diğer

Çatışma Çözümüne Olumsuz Yaklaşımlar 1. Rekabet etmek stratejisi bir kişinin ihtiyaçları ve isteklerini diğer kişiye rağmen elde etmesini ifade etmektedir. Bu tür çatışma çözümü kazan-kaybet anlayışına dayanmaktadır. .

2. Taviz verme/Uyma Bu yöntemle çatışmaları çözmeye çalışan kişiler ilişkilerinin kendilerinden ve kendi ihtiyaçlarından

2. Taviz verme/Uyma Bu yöntemle çatışmaları çözmeye çalışan kişiler ilişkilerinin kendilerinden ve kendi ihtiyaçlarından daha çok önem taşıdığını düşünürler. Bu kişiler çatışmadan karşısındakine uyarak kaçınabileceğini ve çatışmaların ilişkiye zarar vermeden çözülmeyeceğini düşünürler.

4. Baskı yapma Kişiler arasında bir çatışma yaşandığında birçok kişi sorun yaşanan konuda anlaşmaya

4. Baskı yapma Kişiler arasında bir çatışma yaşandığında birçok kişi sorun yaşanan konuda anlaşmaya varmak için çözüm aramak yerine, karşı taraf üzerinde baskı kurmaya çalışır. Baskı duygusal fiziksel olabilir. Çatışmanın sonucunda en çok baskı uygulayarak karşıdaki kişiyi yıldıran kişi kazanır, diğeri kaybeder.

5. Suçlamak kişilerin çatışmaya konu olan sorundan kaçarak başka bir konuya odaklanmasıdır. Taraflar birbirlerini

5. Suçlamak kişilerin çatışmaya konu olan sorundan kaçarak başka bir konuya odaklanmasıdır. Taraflar birbirlerini suçlarken asıl sorun olan konu unutulur, başka noktalar tartışma konusu olur. Suçlamak yerine empati kurarak karşı tarafın ne düşündüğünü anlamaya çalışmak ve olaya onun açısından bakabilmek önemlidir.

6. Ret etme Çatışma sırasında taraflardan biri ret etmeyi kullandığında amacı, tartışmayı kazanmaktır. Açık

6. Ret etme Çatışma sırasında taraflardan biri ret etmeyi kullandığında amacı, tartışmayı kazanmaktır. Açık ve olumlu hisler her iki taraf için de tercih edilir. Çatışma sırasında söylenen kaba sözler ya da imalı ifadeler açık ve net olarak, ifade edildiğinde daha az zarar verici olur.

7. Pazarlık yapma Çatışmaları çözümleyebilmek için kullanılabilecek bir başka model de koşullara ve durumlara

7. Pazarlık yapma Çatışmaları çözümleyebilmek için kullanılabilecek bir başka model de koşullara ve durumlara ağırlık veren durumsallık modelidir. Buna göre çatışmalar ya yardımlaşma, ya pazarlık ya da güç gösterisi ile sonuca ulaştırılacaktır. Yardımlaşma yolunun başarısı tarafların işbirliğinde bulunabilmelerinden kaynaklanmaktadır.