AST YAMURLARI Asit yamurlar fosil yakt atklarnn doal

  • Slides: 11
Download presentation
ASİT YAĞMURLARI

ASİT YAĞMURLARI

Asit yağmurları, fosil yakıt atıklarının doğal su döngüsüne karışmasıyla oluşur. Kömür ve petrol gibi

Asit yağmurları, fosil yakıt atıklarının doğal su döngüsüne karışmasıyla oluşur. Kömür ve petrol gibi fosil yakıtların yakılması sonucu atmosferde kükürt ve azot içeren gazlar birikir. Bu gazlar havadaki su buharıyla birleşince bir kimyasal tepkime meydana gelir. Bu tepkime sonucunda sülfürik asit ve nitrik asit damlaları oluşur. Güneş ışığı bu tepkimelerin hızını artırır. Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle ısınınca, bunların bir kısmı buharlaşarak yükselir ve atmosfere karışır.

Böylece yükselen nemli havadaki su buharı yoğunlaşarak yeniden sıvı durumuna geçer. Bunlar da bulutları

Böylece yükselen nemli havadaki su buharı yoğunlaşarak yeniden sıvı durumuna geçer. Bunlar da bulutları oluşturur. Sonuçta oluşan, çok miktarda kükürt ve azot içeren bu tip yağmurlara “asit yağmurları” denir.

Atmosferdeki asit, yalnızca yağmurlarla değil, kar, sis, havadaki gazlar ve tanecikler yoluyla da yeryüzüne

Atmosferdeki asit, yalnızca yağmurlarla değil, kar, sis, havadaki gazlar ve tanecikler yoluyla da yeryüzüne iner. Normal koşullar altında oluşan yağmurların p. H değeri 5, 6’dır. Asit yağmurlarının p. H’ı bu değerin altındadır.

Asit yağmurları, özellikle sanayi devriminden sonra kükürt ve azot gazlarının atmosferde hızla birikmesiyle ortaya

Asit yağmurları, özellikle sanayi devriminden sonra kükürt ve azot gazlarının atmosferde hızla birikmesiyle ortaya çıkmaya başlamıştır. İlk olarak ise 1852 yılında İngiltere’de Robert Angus Smith adındaki bilim adamı Asit yağmur larını fark etmiş ve sanayinin bu yağışları tetiklediğini ortaya koymuştur. Asit Yağmurları; fabrika, motorlu araçlar, termik santraller gibi insan faaliyetleri sonucunda oluştuğu gibi yanardağ faaliyetleri gibi doğal olaylar sonucunda da oluşur.

ASİT YAĞMURLARININ ETKİLERİ • Asit yağmurları, tüm çevreye zarar vermektedir ancak bundan en çok

ASİT YAĞMURLARININ ETKİLERİ • Asit yağmurları, tüm çevreye zarar vermektedir ancak bundan en çok etkilenen ormanlar, tarım alanları ve hayvanlardır. • Toprağın mineral oranının düşmesine neden olur, bu durum bitkilerin topraktan beslenmesine engel olur.

 • Asit yağmurları göller ve nehirlere yağdığında suların asitliği artar. Bu durum o

• Asit yağmurları göller ve nehirlere yağdığında suların asitliği artar. Bu durum o sularda yaşayan balık gibi diğer canlılara da zarar verir. Balıkların bu durumdan etkilenmesi besin zinciri yoluyla bizleri de etkilemektedir. • Kent içi veya kent dışındaki tarihi ve doğal yapıtlarımız zarar görür.

 • İnsanlarda çeşitli solunum yolları, akciğer kanseri, nefes darlığı (bronşit, astım) gibi hastalıklara

• İnsanlarda çeşitli solunum yolları, akciğer kanseri, nefes darlığı (bronşit, astım) gibi hastalıklara neden olur.

ASİT YAĞMURLARININ ETKİSİNİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER: v. Enerji üretiminde kullanılan termik

ASİT YAĞMURLARININ ETKİSİNİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER: v. Enerji üretiminde kullanılan termik santrallerin yerine, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. (Güneş Enerjisi, Jeotermal Enerji, Rüzgâr Enerjisi vs. ) v Ulaşımlarda özel araçlar yerine toplu taşıma araçları yaygınlaştırılmalıdır. v Her yıl bacalar ve soba boruları temizlenmeli, araçların bakımları yapılmalıdır.

v Diğerlerine oranla havayı daha çok kirleten kömür kullanılmamalıdır. v. Endüstriyel tesislerinin bacalarına filtre

v Diğerlerine oranla havayı daha çok kirleten kömür kullanılmamalıdır. v. Endüstriyel tesislerinin bacalarına filtre takılmalıdır. v Orman yangınları engellenmeli, yeşil alanlar yaygınlaştırılmadır.

KAYNAKÇA http: //www. bilgiustam. com/asit-yagmurlari-nedir-nasil-olusur-etkileri-nelerdir/ http: //www. fenokulu. net/yeni/Fen-Konulari/Konu/Asit-Yagmurlari-ve-Cevreye. Verdigi-Zararlar_736. html http: //www. genbilim.

KAYNAKÇA http: //www. bilgiustam. com/asit-yagmurlari-nedir-nasil-olusur-etkileri-nelerdir/ http: //www. fenokulu. net/yeni/Fen-Konulari/Konu/Asit-Yagmurlari-ve-Cevreye. Verdigi-Zararlar_736. html http: //www. genbilim. com/fen-bilimleri/jeoloji/asit-yadmurlary/