ARKITEKTUR I EUROPA GrnlandTurkiet GRNLAND INUITERNA Fre 1700

  • Slides: 22
Download presentation
ARKITEKTUR I EUROPA (Grönland/Turkiet)

ARKITEKTUR I EUROPA (Grönland/Turkiet)

GRÖNLAND INUITERNA Före 1700 -talet bodde folket på Grönland i hyddor av torv, tält

GRÖNLAND INUITERNA Före 1700 -talet bodde folket på Grönland i hyddor av torv, tält av djurhudar eller i igloos. Folket (inuiterna) var ett resande folk utan fasta bostäder och det var därför viktigt att det skulle vara lätt att bygga upp och riva ner sin bostad.

GRÖNLAND KOLONI-STIL På 1700 -talet började man bygga hus på Grönland vilka hämtade sin

GRÖNLAND KOLONI-STIL På 1700 -talet började man bygga hus på Grönland vilka hämtade sin stil från Skandinavien och därför ser husen ut som de vi har här hemma. Husen byggdes i trä och var väldigt färgglada.

GRÖNLAND FÄRGERNAS BETYDELSE Röda hus var affärer. Svarta hus var polisstationer. Blåa hus var

GRÖNLAND FÄRGERNAS BETYDELSE Röda hus var affärer. Svarta hus var polisstationer. Blåa hus var fiskfabriker. Gröna hus var telekommunikationshus. Gula hus var sjukhus.

MODERN ARKITEKTUR PÅ GRÖNLAND Simhallen i huvudstaden Nuuk

MODERN ARKITEKTUR PÅ GRÖNLAND Simhallen i huvudstaden Nuuk

MODERN ARKITEKTUR PÅ GRÖNLAND Kulturhuset Katuaq i Nuuk

MODERN ARKITEKTUR PÅ GRÖNLAND Kulturhuset Katuaq i Nuuk

TURKIET ISLAMISK ARKITEKTUR Den islamiska arkitekturen har över lång tid haft mer eller mindre

TURKIET ISLAMISK ARKITEKTUR Den islamiska arkitekturen har över lång tid haft mer eller mindre samma stil. Islamiska byggnader kan man hitta från Spanien i väster till Indonesien i öster, och från södra Ryssland i norr till centrala Afrika i söder.

TYPISKT FÖR ISLAMISK ARKITEKTUR TURKIET Symmetri betyder att det är lika på båda sidor.

TYPISKT FÖR ISLAMISK ARKITEKTUR TURKIET Symmetri betyder att det är lika på båda sidor. Kupolen eller lök som den också kallas är något som kännetecknar islamisk arkitektur. Minareter En minaret är ett torn varifrån man ropar ut böner på bestämda tider på dagen. Utsmyckning Den islamiska arkitekturen är aldrig utsmyckad med figurer på människor och djur utan består istället av olika mönster. Färg Utsmyckningarna är ofta färgglada.

TURKIET Blå moskén, Istanbul

TURKIET Blå moskén, Istanbul

TURKIET Hagia Sofia, Istanbul

TURKIET Hagia Sofia, Istanbul

TURKIET Beylerbeyipalatset, Istanbul

TURKIET Beylerbeyipalatset, Istanbul

FRANKRIKE GOTISK ARKITEKTUR Den gotiska arkitekturen utvecklades i Frankrike under 1100 -talet och var

FRANKRIKE GOTISK ARKITEKTUR Den gotiska arkitekturen utvecklades i Frankrike under 1100 -talet och var idealet fram till någon gång på 1300 -talet. Den är särskilt vanlig i katedraler som är byggda på den tiden. Klosterkyrkan i Saint Denis

FRANKRIKE TYPISKT FÖR GOTISK ARKITEKTUR Spetsbågar De spetsiga bågarna är höga och pekar mot

FRANKRIKE TYPISKT FÖR GOTISK ARKITEKTUR Spetsbågar De spetsiga bågarna är höga och pekar mot himlen. Glas Katedralerna byggdes med stora fönster och glaspartier. De var ofta färgglada. Vanligt förekommande som form var den geometriska rosetten. Strävsystem Strävpelare och strävbågar byggdes upp som ett skelett för att hålla upp byggnaden. Högst upp på strävpelaren finns vanligtvis en spira eller fial som det också kallas. (Se bilden)

FRANKRIKE Notre Dame, Paris

FRANKRIKE Notre Dame, Paris

FRANKRIKE Notre Dame, Paris

FRANKRIKE Notre Dame, Paris

FRANKRIKE BAROCK ARKITEKTUR Ordet barock används idag för att beskriva något som är överdrivet

FRANKRIKE BAROCK ARKITEKTUR Ordet barock används idag för att beskriva något som är överdrivet dekorerat eller som är svulstigt. Just så var också barock arkitektur. Den var praktfull, svulstig och överdrivet dekorerad. Man ville helt enkelt imponera på de som såg byggnaden.

FRANKRIKE TYPISKT FÖR BAROCK ARKITEKTUR Prakt Gips förgylldes med guld. Trä målades för att

FRANKRIKE TYPISKT FÖR BAROCK ARKITEKTUR Prakt Gips förgylldes med guld. Trä målades för att likna dyrbar marmor. Byggnaderna byggdes stora. Pelare Vanligtvis har byggnader som är byggda i barock stil pelare i fasaden (de yttre väggarna) för att skapa rörelse och dramatik. Dekorativa fasader Under barocken var det vanligt med figurer och statyer på och kring byggnaderna.

FRANKRIKE Versaille slott, Versaille

FRANKRIKE Versaille slott, Versaille

FRANKRIKE Versaille slott, Versaille

FRANKRIKE Versaille slott, Versaille

RYSSLAND TYPISKT FÖR BAROCK ARKITEKTUR Prakt Gips förgylldes med guld. Trä målades för att

RYSSLAND TYPISKT FÖR BAROCK ARKITEKTUR Prakt Gips förgylldes med guld. Trä målades för att likna dyrbar marmor. Byggnaderna byggdes stora. Pelare Vanligtvis har byggnader som är byggda i barock stil pelare i fasaden (de yttre väggarna) för att skapa rörelse och dramatik. Dekorativa fasader Under barocken var det vanligt med figurer och statyer på och kring byggnaderna.

RYSSLAND Vinterpalatset, Sankt Petersburg

RYSSLAND Vinterpalatset, Sankt Petersburg

RYSSLAND Katedralen byggdes 1561. Det sägs att arkitekten Postnik Jakovlev fick båda sina ögon

RYSSLAND Katedralen byggdes 1561. Det sägs att arkitekten Postnik Jakovlev fick båda sina ögon utstuckna efter att katedralen blivit klar. Detta för att Ivan den förskräcklige som beställt katedralen blev så imponerad av resultatet att han inte ville att Postnik skulle kunna bygga något liknande till någon annan. Det är troligtvis en myt och alltså inte sant. Vasilijkatedralen, Moskva