APARATE DE CONECTARE Material elaborat n cadrul proiectului
APARATE DE CONECTARE Material elaborat în cadrul proiectului CERCUL MESERIAȘILOR ELECTRICIENI Prof. Antoaneta Butoarcă Prof. Olivia Nicoleta Cocioabă
Întreruptoare şi comutatoare Prize, fişe şi cuple Senzori de mişcare Cunoștințe/Abilități v v Definiţii v v Utilizări v v Clasificari v Principii de funcționare v Avantaje, dezavantaje v v Parti componente v Simbolizare v v Scheme de montaj Atitudini Respectarea disciplinei tehnologice Asumarea iniţiativei în rezolvarea unor probleme Asumarea în cadrul echipei de la locul de muncă, a responsabilităţii pentru sarcina de lucru primită Cooperarea cu colegii de echipă în scopul îndeplinirii sarcinilor de la locul de muncă Respectarea normelor de SSM şi PSI specifice lucrărilor executate
Lumina electrica a devenit un lucru foarte important in viata omului modern, care o foloseste peste tot si nu isi mai poate imagina nici macar o zi fara ea. Aparatele electrice de conectare sunt aparate care au ca destinație asigurarea închiderii circuitelor electrice (pentru alimentarea consumatorilor cu energie electrică).
Întrerupătoarele și comutatoarele de instalații servesc îndeosebi pentru conectarea și deconectarea circuitelor de lumină, dar sunt uneori montate pe consumatori mobili (aspiratoare, radiatoare, plite electrice). Soluțiile constructive sunt foarte numeroase dintre care amintim - aparatele la care comutarea se face prin rotirea unui buton - intreruptoare si comutatoare rotative; - sau prin bascularea unei pârghii basculante (cumpănă). Cele mai răspandite întrerupătoare și comutatoare sunt cele de tip cumpănă.
Accesoriile electrice ne permit să controlăm lumina prin simpla apăsare a unui buton și sunt fie întrerupatoare, fie comutatoare. Ele au efecte diferite asupra curentului electric care alimentează un bec. Folosim în fiecare zi aceste accesorii când aprindem lumina sau o stingem. Diferența dintre întrerupștor și comutator se observă din însăși definiția celor două: întrerupătorul este dispozitivul care serveste la întreruperea sau la restabilirea unui circuit electric, pe când comutatorul este cel care se utilizează atât pentru închiderea/deschiderea retelei prin care trece un curent electric, cât și pentru schimbarea direcției lui.
Întrerupătoarele și comutatoarele sunt uneori montate pe consumatori mobili (aspiratoare, radiatoare, plite electrice). INTRERUPATOARE AUTO COMUTATOR INTRERUPATOR BASCULANT
Întrerupătorul este un dispozitiv electric cu două poziții (închis și deschis), în timp ce comutatorul are trei sau mai multe pozitii, care schimbă succesiv sau simultan un circuit cu altul, prin acționare manuală. Dispozitivele au următoarea alcatuire: partea metalică, care constituie calea de curent, partea izolantă, formată din soclu, capac si dispozitiv de manevra si sistemul de fixare în doze.
Oricare ar fi varianta constructivă de întrerupător sau comutator el are în componența sa urmatoarele elemente constructive: • soclul din mase plastice; • capacul și butonul de acționare realizate prin injecție din răsini, termoplaste, porțelan s. a. ; • bornele de racord la circuitul exterior din profile de alamă; • elemente de fixare mecanică; • mecanismul de sacadare – pentru realizarea întreruperii bruște; • suruburile de fixare și șuruburile de contact. După modul de instalare întrerupătoarele și comutatoarele pot fi: • pentru montare aparentă ( P. T. ); • pentru montare îngropată (S. T. ); se introduce în cutii speciale, numite doze de aparate, îngropate în perete și executate din tabla sau mase plastice.
După modul de instalare întrerupătoarele și comutatoarele pot fi: • pentru montare aparentă ( P. T. ); • pentru montare îngropată (S. T. ); se introduce în cutii speciale, numite doze de aparate, îngropate în perete si executate din tabla sau mase plastice.
După modul de protecție al aparatului împotriva loviturilor mecanice sau a pătrunderii umidității se deosebesc: • aparate normale având carcasa din bachelita sau din porțelan; • aparate impermeabile sub tencuială – destinate instalării în băi, bucatării sau alte spații cu atmosferă bogată in vapori de apa (ele au capacul si butonul prevazute cu garnituri speciale din cauciuc); • aparate capsulate in carcasa metalica, destinate a fi folosite in exterior sau alte locuri unde aparatul ar putea fi deteriorat prin lovire; • aparate capsulate in carcasa de bachelita de constuctie aparenta destinate a fi folosite in spatii umede.
Dupa schema de conexiuni: • Întrerupatoare – pentru apriderea si stingerea dintr-un singur punct a unei lampi sau a unui grup de lampi; • comutatoare grup, care servesc pentru aprinderea a doua lampi sau a doua grupuri de lampi, astfel incat, cand un grup este stins, celalalt sa fie aprins; • comutatoare serie (de lustre), care servesc pentru aprinderea si stingerea succesivă a două grupuri de lămpi, putând fi aprinse sau stinse atât separat cât si succesiv; • comutatoare de scară (de capăt) care servesc pentru a aprinde si stinge o lampa sau un grup de lampi din două puncte diferite; • comutatoare cruce, care împreună cu două comutatoare de scară servesc pentru aprinderea sau stingerea unui grup de lămpi din mai multe puncte diferite.
Indiferent de tipul constructiv tensiunea nominală este mai mică sau egală cu 250[V] iar contactele pot întrerupe un curent de maximum 10 [A]. Întrerupătoarele şi comutatoarele pentru instalaţiile de iluminat se leagă la fază. Prin aceasta în poziţia deschis a întrerupătoarelor se realizează scoaterea de sub tensiune a receptoarelor de iluminat asigurând astfel protecţia personalului. Aceste aparate permit o frecvenţă de conectare de 30 conectări pe oră. N F
simboluri simplu comutator Comutator de capat dublu Cap cruce Intrerupătoarele pârghie
Întrerupătoare crepusculare Exista pe piata asa-numitele „întrerupatoare crepusculare”, care comandă închiderea sau deschiderea unui circuit în functie de valoarea iluminatului determinată de o celula fotoelectrica. Altele sunt denumite „inteligente”, asigurând aprinderea si stingerea luminii în mod gradat, de la mai multe comutatoare si eliminând socul termic suportat de bec la aprinderea clasică. Întrerupatoarele cu led încorporat fac posibilă reperarea produsului în intuneric, iar cele cu detecție de mișcare aprind lumina racordată dacă o persoană intra în zona de acțiune. Caracteristici: -întrerupatorul are senzor de lumină, se aprinde doar dacă în încapere este intuneric. -întrerupatorul se aprinde la bataia din palme -întrerupatorul are temporizator, astfel lumina sta aprinsa 1 minut Întrerupator senzor sunet
Întrerupătoare electronice Cea mai modernă solutie o constitue însă întreruptoarele electronice, fără elemente mobile si fara contacte, sensibile la atingerea sau aproprierea mâini. Întrerupator dublu touch screen cu panou frontal din sticla alb sau negru. Este un întreupător casnic normal care comută ON/OFF prin atingere, la fel ca si ecranul unui smartphone. Acest tip de întrerupatoare de ultima generație fac parte dintr-o serie de aparataj folosit pentru o instalatie electrică rezidentială care cuprinde mai multe tipuri de întreupătoare si prize.
Variatoare de intensitate Variatoarele sau dimmerele sunt aparate de comandă a iluminatului destinate reglării treptate a intensitatii luminoase, respectiv a nivelului de iluminare. Variatoarele au un rol important, realizând adaptarea luminii la tipul de activitate. De exemplu, vom avea nevoie de mai multă lumină pentru o sală de lectură, de studiu sau mai putină lumină în timpul vizionării unui film, sau când există si lumină naturală. Tensiunea nominală de functionare în Romania este de 230 Vac. Rolul variatoarelor este de a aduce confort in viata de zi cu zi a fiecarui utilizator, răspunzând cu precizie exigentelor actuale. Variatoarele pot fi cu reglare rotativă sau cu comandă prin apăsare, exitând posibilitatea aleagerii modului de comandă preferat.
O atentie deosebita trebuie acordata puterii surselor de iluminat si a variatoarelor. Variatoarele de obicei nu functioneaza sub o putere minima 30 - 40 W. În cazul în care sursa de iluminat are o putere mai mica de 3040 W, actionarea variatorului nu va avea nici un efect asupra sursei (becul nu se va aprinde) În cazul utilizarii unui variator cu o putere maximă mai mică decât puterea consumată de sursele de iluminat, rezultatul va fi deteriorarea variatorului (variatorul se va arde). Din punct de verere al montajului, ele se pot amplasa în montaj îngropat, necesitând doza si cablaj în montaj îngropat, dar pentru renovări, când nu se mai pot sparge pereții, există si posibilitatea de montaj în doză aparentă. Totodata variatoarele se pot monta în rame multipost atat vertical cat si orizontal, in functie de spatiul disponibil si de modul de încadrare în estetica peretelui. Pentru montajul îngropat există doze si suporti ce pot fi utilizati atât pentru montaj vertical cât si orizontal. În plus, suportii se livrează cu folie de protectie ce protejează echipamentul pe perioada cât încă mai sunt lucrări (finisare pereti, zugravire) în încăperea respectivă.
Intrerupator lumina touch pentru benzi led monocolore Produs folosit pentru a controla luminozitatea benzilor monocolore. Închidere întarziată, apeși si se stinge lumina după două minute. Se poate folosi si cu benzile care au tensiune de lucru de 12 v, cât si la cele a căror tensiune de lucru este de 24 v.
Senzori de miscare Un detector de miscare (deseori denumit si senzor de miscare) este un echipament conceput special pentru a detecta miscarea sau deplasarea persoanelor in spatiul protejat de catre senzor. Detectoarele de miscare utilizează în constructia lor senzori de miscare ce folosesc multiple tehnologii de detectie a persoanelor. Un detector de miscare poate fi un detector pe fir sau un detector wireless (cu baterii) ce foloseste unde radio. Detectoarele pe fir se montează folosind o legatură directa pe cablu cu centrala de alarma. Detectoarele wireless nu necesita niciun fel de cablu, se alimentează cu baterii, însă pot functiona doar împreună cu centrale de alarmă cu suport wireless sau centrale cu module wireless atasate.
Detector PIR - Un detector PIR (passive infrared detector - detector pasiv in infrarosu) foloseste un senzor infrarosu sensibil la diferenta de temperatura dintre corpurile calde (persoane si animale) si mediul inconjurator. Senzorul din acest detector este un senzor care nu emite niciun fel de energie, de aici si denumirea de "pasiv". Detector cu microunde - Un detector cu microunde (microwave detector) functioneaza ca un radar auto. Radiatie este emisa din detector, radiatie ce se reflecta din orice corp care se apropie sau se indeparteaza de senzor. Detector in tehnologie dubla: PIR + MW - Un detector cu tehnologie dubla foloseste ambele metode de detectie descrise mai sus, pentru o raportare mai exacta si cu alarme false cat mai putine. Detectoarele de miscare sunt printre cele mai importante componente ale unui sistem de alarma. Aceste echipamente intra in contact primele cu posibilii intrusi, deci alegerea corecta a detectoarele este cruciala. Cu cat este detectorul mai eficient, cu atat va depista mai repede orice miscare si va transmiste mult mai repede semnalul de alarma.
Senzorii de mișcare sunt cele mai simple si moderne solutii de iluminat pentru casa si curtea dumneavoastră. Tehnologia infrarosu reactionează la radiatia termică a persoanelor în miscare, aprinzând automat lumina şi stingând-o după o durată de timp setată. Senzorii de miscare pentru exterior au o rază mare de acţiune, unghi de cuprindere de la 130° până la 360°, grad ridicat de protectie la intemperii si setari individuale, pentru cele mai diverse domenii de aplicaţie. Reglajele multiple si ultilizarea simplă asigură nivelul maxim de confort. Timpul de aprindere, gradul si modul de iluminare, setarea crepuscularitatii, unghiul de detectie, precum si limitarea zonei de detectie sau pivotarea detectorului de miscare - sunt atribute menite să sporească gradul de functionalitate si sigurantă al utilizatorului.
Senzor crepuscular Senzorul de lumina crepuscular, actionează ca un întrerupator automat în functie de luminozitatea de afară. Seara, la amurg, acesta actionează pornind corpurile de iluminat, iar dimineata în zori le opreste. Acesta aprind automat lămpile conectate, la lăsarea serii, atunci când pragul de crepuscularitate setat este atins. În zorii zilei acestea sunt stinse, tot automat, fără a mai fi nevoie de comutare manuală. Pot fi utilizate pentru protecția spațiilor întunecate din curte, gradină, intrări secundare, alei, fronturi de casă, garaj, anexe, sedii de firma sau iluminare permanentă a numerelor de casă. Senzorii de lumină asigură un plus de siguranță întrucât aprind lumina chiar dacă nu este nimeni acasă, lăsând impresia unui spațiu locuit. Sunt deci extrem de utili pentru iluminarea de terenuri sau proprietăți locuite ocazional (case de vacanță, cabane, vile).
Schema de montaj senzor crepuscular
Prizele şi fişele se utilizează pentru conectarea la reţelele de joasă tensiune a receptoarelor mobile. Fişa de curent denumită şi ştecăr sau ştecher (din germană Stecker), este o piesă fixată la capătul unui cablu electric, care face legătura dintre un consumator (televizor, radio, calorifer electric) şi priză.
Prizele bipolare se clasifică în: - prize pe tencuială (folosite în instalaţii aparente); - prize sub tencuială (pentru instalaţii interioare în montaj îngropat); - prize tip INTENC (utilizate în cutii cu elemente prefabricate); - prize bipolare protejate în carcase de bachelită (utilizate în instalaţii interioare din încăperi cu umiditate sporită); - prize bipolare cu contacte de pretecţie (care pot fi executate pentru montaj aparent sau îngropat şi se utilizează unde există pericol de electrocutare). Toate prizele bipolare se construiesc pentru curenţi nominali de 10 [A] şi se echipează cu fişe de 6 sau 10 [A]. Prizele, şi fişele tripolare se construiesc în carcase de bachelită pentru curenţi nominali de 10 sau 25 [A] sau în carcase metalice. Prizele şi fişele bipolare pot fi cu sau fără contact de protecţie. Cele trifazate se construiesc numai cu contacte de protecţie. Acesta se conectează la nulul de protecţie sau la instalaţia de legare la pămînt.
Prizele – fac parte din instalatiile electrice interioare fixe fiind permanent sub tensiune, iar fisele raman legate la consumatorul mobil prin intermediul unui conductor flexibil izolat; punerea sub tensiune a consumatorului se face prin conectarea fisei la priza. Parti componente ale prizei • soclul din material izolant cu o buna comportare termica si rezistent la conturnare (bachelita, portelan, steatit); piesele de contact cu fisa din tabla de alama ambutisata; bornele de record din bare profilate de alama sau din tabla de alama; capacul de protectie din aminoplast, bachelita sau portelan; • elemente de fixare mecanica a prizei; • resoarte pentru asigurarea presiunii in contacte; • suruburile de fixare si suruburile de contact.
Fisa – este partea care stabileste, prin intermediul unor conductoare flexibile, legatura electrica a consumatorului mobil la sursa de tensiune. Parti componente: -stifturi de contact; -piese de fixare a conductorului; -piese izolante; - brida pentru prindere mecanica a conductoarelor. Prizele si fisele bipolare se construiesc, de obiecei, pentru 10 A si 250 V. Fisele pot fi: bipolare simple; bipolare cu contact de protectie; tripolare cu contact de protectie. Prizele si fisele tripolare se construiesc pentru 10, 16 si 25 A si 250 V.
ti a t i tiv tice c A ac pr Scheme electrice de conectare
- Slides: 40