ANTAKYA ARKEOLOJ MZES rencilerimi Antakya Arkeoloji Mzesi ne
- Slides: 51
ANTAKYA ARKEOLOJİ MÜZESİ
Öğrencilerimi Antakya Arkeoloji Müzesi ne götürmek istesem önce müzenin nerede olduğunu söylerdim. Otobüste müzede neler olabileceğini sorar, biraz da bilgi verirdim. Ve yolculuğun tadını çıkarmalarını isterdim.
Antakya da bilimsel çalışmalar 1932 yılında Mişel Booşer tarafından başlatılmıştır. Hatay o dönemde Fransız idaresindeydi. Müzenin yapımına 1934 te başlandı ve 1938 de de tamamlandı. Düzenlenmesi uzun yılları almıştır. Sonunda 23 Temmuz 1948 Hatay ın kurtuluşuyla hizmete açılmıştır.
Hep birlikte müzenin kapısında indik. Müze içindeki kuralları anlattım. Veee birlikte müzenin içine giriyoruz. İlk girişte bizi Antakya Lahiti karşılıyor. Arkadaşlar gördüğünüz bu yapı ne olabilir? Diye sorduktan sonra lahiti anlatmaya başlarım.
1993 te Antakya nın Kışlasaray Mahallesinde ev sahibi evinin bahçesinde asma ağacının yerini değiştirmek isterken lahite rastlaması ve müze müdürlüğünü aramasıyla lahitin hikayesi başlıyor. Lahit Roma İmparatorluğu döneminde yapılmış bir mezardır. 1700 yıllık bir geçmişe sahiptir.
Lahitin ön yüzünde ölen kişinin ailesi bireylerini anlatılmış.
Lahitin yan tarafına doğru ilerlediğimizde sosyal yaşantılarının anlatıldığını görüyoruz. Bunlara bakarak o dönemin giyimi hakkında bilgiler edinebiliriz.
Lahitin diğer yüzünde bir av sahnesi görüyoruz. Ölen kişinin av yapmayı sevdiğini anlayabiliriz.
Ve bu yanda da o dönemdeki vaftiz sahnesini görebiliriz.
Bu da lahitin kapağı…Ölen kişi ve eşinin yatar haldeki tasvirleri anlatılmıs. Yapılan kazı çalışmalarında erkek heykelin başı bulunamamış. Bayan heykelin ise yüz tasviri heykeltraş tarafından yapılmamış.
Sizce heykelin başı neden bulunamamıştır? Kazı sırasında baş çalınmış olabilir mi? Sizce bu lahit açıldığında içinde ne vardı?
Bakın lahitin içinden ne çıkmış! Biri erkek, ikisi kadın olmak üzere üç tane insan iskeleti ve Roma İmparatoru 2. Gordianus ile İmparator Gallienus ve eşi Salonina ya ait sikkeler çıkmıştır. O dönemde ölen kişiler aileleri ile ve bütün değerli eşyalarıyla beraber gömülürmüş.
Sizce arkadaslar bir aile için önemli olan birkaç sikke olabilir mi? Erkeğin atı, kılıcı vs. önemli olmaz mı? Öyleyse bu lahit heykelin başının da olmamasını da düşünerek daha önce açılmış olabilir diyebilir miyiz?
Eğer bu dönemde böyle bir gelenek olsa ve ölseydiniz. Size de lahit yapılsa içine neleri koymalarını isterdiniz? Sizin için değerli olan şeyler neler?
Şimdi hep birlikte ilerlediğimizde sağ tarafta Zeus Heykelini görüyoruz. Bu heykel gördüğünüz gibi iki insan büyüklüğünde, gösterişli, ihtişamlı bir eserdir.
Müzenin mozaik müzesi olarak düşünüldüğünü daha önce söylemiştik. Çok sayıda mozaik eser göreceğiz.
Mozaikler zengin kişilerin evlerinde villalarında, hamamlarında duvar ve taban süslemesi olarak kullanılmıştır. Tanrı ve tanrıçalar, efsaneler, mitolojik kahramanlar konu edinilmiştir. Güneş tanrısı Apollon, Güzellik tanrısı Afrodit, Aşk tanrısı Eros bunların en önemlileridir.
Arkadaşlar bu taban süslemesinde sizce ne anlatılıyor olabilir? Burda size Daphne ile Apollon u anlatacağım.
Nehir tanrısının güzel kızı Daphne nehir kıyısında gezerken Güneş tanrısı Apollon görür ve Daphne ye aşık olur. Daphne Apollon dan korkar. Kaçmaya başlar. O kadar çok koşar ki yorulur. Toprak anaya Beni al diye yalvarmaya başlar. Apollon onu yakalar ama Daphne de ona bir görüşte aşık olmuştur. O sırada Daphe nin ayakları kökleşir, vücudu kabuklaşır, kolları dallanır ve budaklanır. Daphne ağaç olmuştur. O yüzden Hatay da defne ağacının çok olduğu rivayet edilir.
Mitanni, Hitit ve Asur dönemine ait heykeller yer almaktadır.
Burası da sikkelerin sergilendiği bölüm. Burada 14 bin sikke yer almaktadır. Sikkeler Bizans, Roma, Hitit dönemine aittir.
Şimdi hep birlikte müzenin bahçesine çıkıyoruz. Bahçede mozaik eserler ve lahitler sergilenmektedir. Gördüğünüz gibi bu eserler güneşin, yağmurun altında sergilenmekte ve gün geçtikçe yok olmaktadırlar. Sizce neler yapılabilir?
Ve müze gezimiz bitti. Size sorular sormak istiyorum. Antakya arkeoloji müzesi denince aklınıza ilk olarak ne gelir? Siz de bahçenizde bir eser bulmak isteseniz müzedeki hangi eseri bulmak isterdiniz? Hadi buldunuz diyelim. Ne yapardınız?
Hazırlayan : LEYLA BOZKURT