ALTI APKALI DNME TEKN Alt apkal Dnme Tekniini

  • Slides: 13
Download presentation
ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ Altı Şapkalı Düşünme Tekniği’ni paralel düşünmenin önderlerinden Edward De Bono

ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ Altı Şapkalı Düşünme Tekniği’ni paralel düşünmenin önderlerinden Edward De Bono geliştirmiştir.

De Bono tekniğini “Bu yöntemle düşüncelerinizi bir orkestra şefi gibi yönetebilecek, sonu gelmeyen tartışmalarda

De Bono tekniğini “Bu yöntemle düşüncelerinizi bir orkestra şefi gibi yönetebilecek, sonu gelmeyen tartışmalarda kaybolmak yerine, yaratıcı ve yapıcı sonuçlar elde edebileceksiniz. “ sözleriyle tanıtır.

Altı şapkalı düşünme tekniği, bir problemi çözmek için düşünce ve önerilerin belirli bir düzen

Altı şapkalı düşünme tekniği, bir problemi çözmek için düşünce ve önerilerin belirli bir düzen içinde sunulması ve sistematikleştirilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Şapkalar düşüncelerin ayrıştırılması için kullanılan sembollerdir. Katılımcılara konu verildikten sonra, konuya aynı şapkaları giyerek yaklaşmaları istenir.

BEYAZ ŞAPKA n n n Tarafsız şapkadır. Görüşülen konu ile ilgili net bilgiler, sayılar,

BEYAZ ŞAPKA n n n Tarafsız şapkadır. Görüşülen konu ile ilgili net bilgiler, sayılar, araştırmalar, ölçümler, kanıtlanmış veriler ortaya konur. Bu aşamada şu soruların cevapları aranmalıdır. Hangi bilgilere sahibiz? Hangi bilgiler eksik? İhtiyacımız olan bilgiyi nasıl elde ederiz?

KIRMIZI ŞAPKA n n Duygusal şapkadır. Kişisel duygular bu şapkada hesaba katılır. Görüşülen konu

KIRMIZI ŞAPKA n n Duygusal şapkadır. Kişisel duygular bu şapkada hesaba katılır. Görüşülen konu ile ilgili kişilere, hiçbir dayanağı olmadan hislerini söyleme şansı verilir. Bu olay hakkında ne hissediyorum? Bu öneri hakkında önsezilerim ne?

SİYAH ŞAPKA n n n Kötümser, tedbir şapkasıdır. Konun riskleri, gelecekte doğurabileceği problemler, eleştiriler

SİYAH ŞAPKA n n n Kötümser, tedbir şapkasıdır. Konun riskleri, gelecekte doğurabileceği problemler, eleştiriler ortaya çıkarılır. Bu önerilerin bize zararı neler olabilir?

SARI ŞAPKA n n n İyimser şapkadır. İşin avantajları ortaya konulur. Getirileri göz önüne

SARI ŞAPKA n n n İyimser şapkadır. İşin avantajları ortaya konulur. Getirileri göz önüne alınır. Bu olayın bize sağlayacağı yararlar neler olabilir?

YEŞİL ŞAPKA n n n Yenilikçi şapkadır. Konuyla ilgili alternatifler ve yeni yaklaşımlar araştırılır.

YEŞİL ŞAPKA n n n Yenilikçi şapkadır. Konuyla ilgili alternatifler ve yeni yaklaşımlar araştırılır. Bu konudaki değişik önerilerimiz neler olabilir?

MAVİ ŞAPKA n n n Kontrol şapkasıdır. Düşünce sistematize edilir. Toplantının sonuçları ortaya çıkarılır

MAVİ ŞAPKA n n n Kontrol şapkasıdır. Düşünce sistematize edilir. Toplantının sonuçları ortaya çıkarılır ve özetlenir. Ne oldu? (geçmişteki durumumuz - neydik? ) Ne oluyor? (şimdiki durumumuz – ne olduk? ) Sonra neler olmalı? (gelecekteki istenen durumumuz – ne olacağız? ) Ne olmuyor? (istenen geleceğe ulaşmak için yapılması gerekenler)

TEKNİĞİN ANA FİKRİ n Düşünmenin en büyük düşmanı karmaşıklıktır, zira karmaşıklık karışıklığa yol açar.

TEKNİĞİN ANA FİKRİ n Düşünmenin en büyük düşmanı karmaşıklıktır, zira karmaşıklık karışıklığa yol açar. Berrak ve sade olduğunda düşünme daha zevkli ve daha etkili bir hale gelir.

TEKNİĞİN GETİRDİĞİ YENİLİKLER n Düşünen takımların, düşünce sistemlerini altı değişik renkteki şapka altında toplayarak,

TEKNİĞİN GETİRDİĞİ YENİLİKLER n Düşünen takımların, düşünce sistemlerini altı değişik renkteki şapka altında toplayarak, takım düşünmesini daha olumlu bir şekilde oluşturulması ve yönlendirilmesi.

ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİNİN AMAÇLARI n İlk amacı düşünürün her seferinde sadece bir şeyle

ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİNİN AMAÇLARI n İlk amacı düşünürün her seferinde sadece bir şeyle uğraşmasını sağlayarak düşünme faaliyetini sadeleştirmektir. Altı şapkalı düşünme tekniği ile düşünür duyguların, mantığın, bilginin, umut ve yaratıcılığın hepsine aynı anda dikkat etmek yerine onlarla ayrı ilgilenebilme olanağı sağlar.

n İkinci amacı gerekli düşünme biçimlerine istenildiği anda geçiş yapmayı Altı şapkalı kavram, ancak

n İkinci amacı gerekli düşünme biçimlerine istenildiği anda geçiş yapmayı Altı şapkalı kavram, ancak insanlar arasında bir tür ortak dil haline geldiğinde verimli olacaktır.