AKIKAN YATAKLI KAZAN Akkan yatakl kazan ksaca sv

  • Slides: 42
Download presentation

AKIŞKAN YATAKLI KAZAN Akışkan yataklı kazan kısaca; sıvı ve gaz halindeki bir akışkan vasıtasıyla

AKIŞKAN YATAKLI KAZAN Akışkan yataklı kazan kısaca; sıvı ve gaz halindeki bir akışkan vasıtasıyla bir yatak içersindeki katı taneciklere akışkan özellik kazandırılmasına denilmektedir. Bir kolon içerisinde yığılı durumda bulunan taneciklerin teşkil ettiği yatak bölgesine alttan düşük bir hızla hava verilmeye başlandığında, taneciklerin yaptığı ağırlığından kaynaklanan basınç havanın yaptığı basınçtan büyük olduğundan , hava, tanecikler arasındaki boşluklardan yukarı hareket eder. Bu durum taneciklerin hareket etmediği konum olup “sabit yatak”konumudur. Akışkan hızı arttırıldıkça, hava, parçacıklara daha fazla kuvvet uygulayarak, parçacıkların arasındaki yerçekiminden kaynaklanan kuvvetleri azaltır. Hız daha da fazla arttırıldığında, parçacıkların üzerindeki kaldırma kuvveti yerçekimini dengeleyerek, yukarı doğru akan havanın içinde parçacıkların asılı kalmasını sağlar. Artık, yatağı oluşturan parçacıklar akışkan özellikleri sergilemeye başlamıştır ve bu durum “minimum akışkanlaşma” koşulu olup, bunu sağlayan gaz hızı da “minimum akışkanlaşma hızı”dır.

Scheme of circulating fluidized bed equipment

Scheme of circulating fluidized bed equipment

Brülör pompası gürültülü çalışıyorsa; *Yakıt pompaya kıvamlı (soğuk) gelmektedir. *Pompa emiş hattının hava almış

Brülör pompası gürültülü çalışıyorsa; *Yakıt pompaya kıvamlı (soğuk) gelmektedir. *Pompa emiş hattının hava almış olması muhtemeldir. *Pompa basıncı yüksek olabilir ve pompa zorlanmaktadır, kontrol ettiriniz. Yakıt sarfiyat çok fazlaşmışsa; *Yanma odasına gönderilen hava gerekenden az veya fazladır. *Duman boruları ve gaz yolları kirlidir. *Baca çekişi fazladır. *Yanma hücresi muhtemelen hatalı örülmüştür. Brülör gürültülü çalışıyorsa; *Hava ayarı fazladır. *Kazan kirlidir. *Türbülatör gevşemiştir. *Pompa basıncı fazladır. BRÜLÖR ve YAKMA KAZANI

Homojen akışkan” veya “sıvı akışkan” yatak; akışkan hızı artırılmaya devam edilip ve akışkanın sıvı

Homojen akışkan” veya “sıvı akışkan” yatak; akışkan hızı artırılmaya devam edilip ve akışkanın sıvı fazda olması halinde yatak düzgün bir genişleme gösterir yani kabarcıklanma olmaz. Bu tür yataklar homojen akışkan yatak olarak adlandırılır. “Heterojen akışkan” veya“kabarcıklı akışkan” yatak ise; verilen akışkanın gaz fazında olması ve hızın artırılması ile yatak yüksekliği değişmediği gibi yatakta kabarcıklanma oluşur. Bu oluşumun en büyük dezavantajı, derin yataklarda, gaz kabarcıkları yukarı doğru yükselirken birleşirler ve üzerlerinde kalan katı tanecikleri alttakilerden ayrılarak verimin ve ısı transferinin azalmasınaneden olurlar. Gaz kabarcıklarının patlaması ile birlikte katı tanecikler yukarı doğru hareketegeçer ve önce küçük tanecikler ardında da büyük tanecikler yatak dışına çıkarlar. Bu olayın oluşumunu sağlayan akışkan hızına “çıkış hızı” veya “terminal hız” denir

Akışkan Yataklı Kazanların Avantajları Akışkanlaştırılmış katıların, sıvı gibi davranmaları bu tekniğin çeşitli alanlarda uygulamasını

Akışkan Yataklı Kazanların Avantajları Akışkanlaştırılmış katıların, sıvı gibi davranmaları bu tekniğin çeşitli alanlarda uygulamasını sağlamaktadır. Bir sürece bağlı değişkenlerin otomatik olarak kontrolü iş gücünü, dolayısıyla maliyeti azaltmaktadır. Yatakta mükemmel bir karışım oluşmaktadır. Yatak sıcaklığının kontrolü sağlamak kolaydır. Yatak kontrolünün sağlanması ile; mükemmel bir karışım sebebiyle yatakta homojen bir sıcaklık dağılımı oluşabilecektir, yatağın ısıl kapasitesi yüksektir Yakıt oksijen ile çok iyi temas halindedir. Yatak içindeki yüksek ısı transfer katsayıları nedeniyle ısı transfer yüzeyleri konvansiyonel sistemlerden %30 – 40 daha az olup yanma odası hacmi küçültülmüş ve yatırım masrafları azaltılmıştır.

Külün ergime noktasının altında bir sıcaklık oluştuğu için kekleşme ( küllerin ergiyip birbirlerine yapışması

Külün ergime noktasının altında bir sıcaklık oluştuğu için kekleşme ( küllerin ergiyip birbirlerine yapışması ) meydana gelmeyip, ölü bölgeler oluşmamaktadır. Yanmamış tanecikler siklonlarda tutulup tekrar yatağa geri beslenerek yanma verimi% 99’ a kadar çıkartılmaktadır. Yatak sıcaklığı karalıdır. Birim hacmin ısı transfer düzeyi yüksektir. Yüksek ısı transfer katsayıları elde edilmektedir. Diğer yakma sistemlerine göre boyutu küçüktür. Yanma verimi yüksektir. Büyük kapasiteli sistemler için uygulanabilmektedir. Akışkan yataklı yakma sistemlerinde, bir yatağın kararlı olabilmesi için, içindeki kömür oranının %1 olması yeterlidir. Ancak; bu oran yataktaki kömürün ısıl değerine bağlı olarak %1 - %5 oranında değişmektedir. Düşük kalitedeki yakıtların yani yüksek kükürt ve kül içeren yakıtların yüksek verimle yakılması çok uygundur.

Akışkan yataklı yakma sistemlerinde yatak sıcaklığı 750 – 950 °C arasında değişmektedir. Yatak sıcaklığının

Akışkan yataklı yakma sistemlerinde yatak sıcaklığı 750 – 950 °C arasında değişmektedir. Yatak sıcaklığının düşük olması ile havanın azotu yakılmamakta NOx emisyonlarıçıkmamaktadır. Alkali metal buharlarının oluşması azaltılmıştır. ( Bu durum ısı transfer yüzeyleri ve türbin kanatları için bir tehlike arz etmektedir. ) Yatak malzemesine kireç taşı, kireç, dolamit vb. malzemeler konularak SO 2 emisyonlarının tutulması mümkündür. Kömür boyutları pulverize kömür boyutlarından büyük olduğu için yakıt hazırlama maliyeti düşüktür. Akışkan yataklar yükse ısı kapasitesi ve tutumu ile çok iyi ısı depolama kapasitesinesahiptir. Akışkan yataklı kazanın devreye girmesi kısa zaman almaktadır.

Akışkan Yataklı Kazanların Dezavantajları Akışkan yataklı sistemlerde, yatak içindeki ısı transfer yüzeyleriyle aktif yatağınhemen

Akışkan Yataklı Kazanların Dezavantajları Akışkan yataklı sistemlerde, yatak içindeki ısı transfer yüzeyleriyle aktif yatağınhemen üzerindeki bölgede yer alan yatay geçişli ısı transfer boruları erozyondanetkilenmektedirler. Yüksek gaz geçiş hızlarında taneciklerin sürüklenmesi yanma verimini azaltabilmektedir. Kabarcıklar karışmayı artırmalarına karşın reaksiyona girmeden de yatağı terk edebilmektedirler. Sıcaklık yüzünden tanecik çapları küçülebilmektedir. Bu da yatak içerisindeki taneçapının değişmesine sebep olmaktadır. .

Yatağın ısıl kapasitesi yüksektir. Bu da yük kontrolünü zorlaştırmaktadır. 6. İlk tasarım güç ve

Yatağın ısıl kapasitesi yüksektir. Bu da yük kontrolünü zorlaştırmaktadır. 6. İlk tasarım güç ve pahalıdır. Kül boşaltma işlemi yapılması gerekmektedir. Sürekli kömür ve kireç taşı beslemesi yapılmalıdır. Đlk yatak sıcaklığını oluşturabilmek için ön ateşleme yapılması gerekmektedir. Isı çekişinin aktif bölge ve serbest bölge arasında dağılımını sağlamak gerekmektedir. Üretilen elektriğin bir kısmı aspiratör, vantilatör/kompresör tarafından kullanılmaktadır.