AHLAK VE DEGERLER Ahlak nedir nsandaki manevi deer

  • Slides: 10
Download presentation
AHLAK VE DEGERLER

AHLAK VE DEGERLER

Ahlak nedir? İnsandaki manevi değer ve davranışlara verilen addır. Felsefenin başlıca kollarından biridir. Konusu

Ahlak nedir? İnsandaki manevi değer ve davranışlara verilen addır. Felsefenin başlıca kollarından biridir. Konusu «iyi» ve «kötü» kavramları hakkındaki kıymet hükümleridir.

Kötü Ahlak nedir? l Ahlâk değerlerine ve törel istence karşı olan her şey Düzen

Kötü Ahlak nedir? l Ahlâk değerlerine ve törel istence karşı olan her şey Düzen bozucu ve yıkıcı olarak beliren şeyler, olumsuzluk ve yadsıma ilkesi olarak beliren şeyler.

Güzel ahlak nedir? Güzel ahlâk, ilim ve edep öğrenmekle, iyi insanlarla arkadaşlık etmekle elde

Güzel ahlak nedir? Güzel ahlâk, ilim ve edep öğrenmekle, iyi insanlarla arkadaşlık etmekle elde edilen iyi huylardır Güzel ahlâk, ruhumuzun alışkanlık haline getirdiği iyi huylara denir. Güzel ahlağa örnekler; YARDIMSEVERLİK TEMİZ OLMAK GÜLER YÜZLÜLÜK

İnsani Değerler İnsani değer, insanın bireyselliğine ve özünde taşıdığı İnsani değer, onura değer verilmesidir

İnsani Değerler İnsani değer, insanın bireyselliğine ve özünde taşıdığı İnsani değer, onura değer verilmesidir onura Özgürlük, eşitlik, kardeşlik, adalet, sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk ve dayanışma insani değerlere örnektir.

Özgürlük l Verilen hakkı, başkasının özgürlük alanına girmeden dilediğince kullanma serbestisidir. Özgür irade insan

Özgürlük l Verilen hakkı, başkasının özgürlük alanına girmeden dilediğince kullanma serbestisidir. Özgür irade insan onurunun önemli bir parçasıdır. İrademiz dışında bir şeyi yapmaya zorlanmak insan ruhunu zedeler, alçaltır.

Eşitlik İnsanların birbirleriyle, aynı insan doğasına sahip olmak bakımından, aynı konum ve değerde olmaları

Eşitlik İnsanların birbirleriyle, aynı insan doğasına sahip olmak bakımından, aynı konum ve değerde olmaları halidir. Bu değer, kişinin elde etmiş olduğu hakları kendisiyle aynı şartlara sahip kişilerle aynı şartlarda kullanmasını ister.

Dayanışma Bir topluluğu oluşturanların duygu, düşünce ve ortak çıkarlarda birbirlerine karşılıklı bağlanmasıdır. Toplumsal dayanışma

Dayanışma Bir topluluğu oluşturanların duygu, düşünce ve ortak çıkarlarda birbirlerine karşılıklı bağlanmasıdır. Toplumsal dayanışma ise toplumun kurum ve kuruluşlarıyla ortak değerlerde birleşmesi ve birlikte hareket etmesidir. Kurtuluş Savaşı olağanüstü bir toplumsal dayanışma örneğidir.

Hoşgörü Farklılıklara saygıdır. Hoşgörüsüzlükte farklılıklara saygı yoktur. Hoşgörü insanlara karşı iyi davranmayı da amaçlar.

Hoşgörü Farklılıklara saygıdır. Hoşgörüsüzlükte farklılıklara saygı yoktur. Hoşgörü insanlara karşı iyi davranmayı da amaçlar.

Adalet Haksızlık yapmamak, adil olmaktır. Eşit insanlar adil bir muameleyi hak ederler. Eşitlik adalete

Adalet Haksızlık yapmamak, adil olmaktır. Eşit insanlar adil bir muameleyi hak ederler. Eşitlik adalete engel değildir.