Adem Gajtani 1935 1982 JETA DHE VEPRIMTARIA LETRARE

  • Slides: 5
Download presentation
Adem Gajtani 1935 -1982 JETA DHE VEPRIMTARIA LETRARE LËNDA: GJUHË SHQIPE DHE LETËRSI PROF.

Adem Gajtani 1935 -1982 JETA DHE VEPRIMTARIA LETRARE LËNDA: GJUHË SHQIPE DHE LETËRSI PROF. XHEJLAN XHELILI

Adem Abduramani Gajtani U LIND NË PODUJEVË, 21 GUSHT 1935 POET DHE PËRKTHYES SHQIPTARE.

Adem Abduramani Gajtani U LIND NË PODUJEVË, 21 GUSHT 1935 POET DHE PËRKTHYES SHQIPTARE. - KA DIPLOMUAR NË FAKULTETIN JURIDIK NË SHKUP (1961). - AI KA PRAKTIKUAR LITERATURË QË NGA VITI 1955. - AI KA BASHKËPUNUAR ME GAZETAT DHE REVISTAT NË GJUHËN SHQIPE ZANI I RINIS ETJ, - AI ISHTE NJË GAZETAR I GAZETËS RILINDJA DHE REDAKTOR I SEKSIONIT KULTURORE TË FLAKA E

Ai ishte anëtar i Shoqatës së Shkrimtarëve të Maqedonisë që nga viti 1973. Ai

Ai ishte anëtar i Shoqatës së Shkrimtarëve të Maqedonisë që nga viti 1973. Ai është autor i shumë koleksioneve poezisë në gjuhën shqipe. Ai ka perkthyer nga gjuha shqipe ne gjuhen maqedonishte dhe serbo-kroate në shqip. Ndër veprat e tjera, ai i përkthyer në shqip: "desert " nga Gjergj Abaxhiev "Paskvelija" nga Zhivko Çingo, "Years of Insomnia" nga Tome Momirovski dhe libra me zgjedhje poezi nga Mateja Matevski.

Ai ishte një fitues i Miladinov Brothers Award, pas vdekjes (1982) për librin e

Ai ishte një fitues i Miladinov Brothers Award, pas vdekjes (1982) për librin e tij me poezi Kënga e mjellmes punon: Dritë në zemër (1961), Deti Shell (1966), Jo zog, asnjë pemë (1973), Oh, kenge, larg kenges (1973), Një këngë në ëndërr (1975), Nga lulja në lule (1975), Disa herë të tretë-së (1977), Yll deti (1979), Poezi (1980), Kenge mjellme (1982).

Përkthime: Vargjet dhe tregime nga shkrimtarët e kombësisë shqiptare në Maqedoni (Shkup, 1973, me

Përkthime: Vargjet dhe tregime nga shkrimtarët e kombësisë shqiptare në Maqedoni (Shkup, 1973, me Aleksandar Popovski); Ti, Këngë, Ti e largët Këngë (Shkup, 1973 me Gane Todorovski).