ADA LOVELACE prva programerka na svijetu Augusta Ada

  • Slides: 12
Download presentation
ADA LOVELACE prva programerka na svijetu

ADA LOVELACE prva programerka na svijetu

Augusta Ada Byron, poznatija kao Ada Lovelace, je britanska matematičarka koja je napisala prvi

Augusta Ada Byron, poznatija kao Ada Lovelace, je britanska matematičarka koja je napisala prvi program za prvi kompjuter na svijetu - Analitički stroj Charlesa Babbagea. Tim pohvatom ušla je u povijest ne samo kao prva programerka, već gledano uopće, kao prvi programer na svijetu. Evo kako je sve počelo. . .

Ada je bila kćer slavnog pjesnika Lorda Georga Gordona Byrona i Anabelle Milibanke Byron.

Ada je bila kćer slavnog pjesnika Lorda Georga Gordona Byrona i Anabelle Milibanke Byron. Roditelji su joj se rastali ubrzo nakon njenog rođenja i Ada je ostala živjeti s majkom u Londonu, a oca nije nikad uspjela osobno upoznati.

Tijekom djetinjstva i rane mladosti Ada nije pohađala nijednu školu, već je osnovnu poduku

Tijekom djetinjstva i rane mladosti Ada nije pohađala nijednu školu, već je osnovnu poduku stekla radom s nizom kućnih učitelja. Naposljetku se i udala za jednog od njih - osmog baruna Kinga. On je kasnije postao grof od Lovelacea, pa je i Ada postala groficom od Lovelacea. S njim je imala troje djece.

Već od rane mladosti Ada je pokazivala veliko zanimanje za matematiku i logiku. Uz

Već od rane mladosti Ada je pokazivala veliko zanimanje za matematiku i logiku. Uz to, fascinirali su je i logički strojevi koje je u to doba u Londonu konstruirao Charles Babbage. Njega je i upoznala, te su postali jako dobri prijatelji. Naime, ubrzo nakon njihovog prvog sustreta, Babbage joj je pokazao jedan svoj izum - Diferencijalni stroj. (na slici)

Nažalost, Babbage je dotad potrošio i zadnji novčić od 17 000 funti kredita koji

Nažalost, Babbage je dotad potrošio i zadnji novčić od 17 000 funti kredita koji mu je dala britanska vlada za razvoj tog stroja. Međutim, nije se obeshrabrio, već je napravio nacrt još razvijenijeg logičko-matematičkog stroja i nazvao ga Analitički stroj. (na slici - C. Babbage ; anal. stroj)

Nakon bankrota do kojeg ga je doveo neuspjeh s Diferencijalnim strojem, Babbage nije mogao

Nakon bankrota do kojeg ga je doveo neuspjeh s Diferencijalnim strojem, Babbage nije mogao nabaviti novac kojim bi financirao gradnju analitičkog stroja. Stoga je ta ideja ostala samo na papiru slijedećih 10 godina, sve dok talijanski inženjer Menabrea(na slici) nije objavio članak o Babbageovom stroju.

Slavne “bilješke” Oduševljen tom činjenicom, Babbage je zamolio Adu da taj članak prevede. Svom

Slavne “bilješke” Oduševljen tom činjenicom, Babbage je zamolio Adu da taj članak prevede. Svom prijevodu Ada je dodala čitav niz bilježaka u kojima do pojedinosti opisuje način proračunavanja Bernoullijevih jednadžbi uz pomoć tog stroja. Te bilješke su povjesničari kasnije nazvali prvim kompjuterskim programom jer je ona zapravo u njima opisala funkcije koje su temelj svih današnjih kompjutera.

Rana smrt Ada Lovelace je iskrvarila nasmrt u 36. godini života, bolujući od raka

Rana smrt Ada Lovelace je iskrvarila nasmrt u 36. godini života, bolujući od raka maternice. Pokopali su je (na njezin zahtjev) pokraj oca, Lorda Byrona, na groblju crkve Sv. Marije Magdalene u mjestu Hucknall, pokraj grada Nottighama.

Zanimljivosti o Adi - Uredila je jednu knjigu svog oca, Lorda Byrona, čiji je

Zanimljivosti o Adi - Uredila je jednu knjigu svog oca, Lorda Byrona, čiji je rukopis pronašla nakon njegove smrti. - Njena slika može se vidjeti na hologramskoj naljepnici svih Micsrosoftovih proizvoda. - O njoj je napisano nekoliko biografija, brojni novinski članci i eseji te je snimljen i film. - Voljela je kockati, a neki biografi tvrde da je bila, za svoje doba, previše slobodnih svjetonazora. - Prema nekima, broj posjetitelja njenog groba značajno je veći od posjetitelja groba njenog oca, Lorda Byrona.

- Jedan kompjuterski programski jezik nazvan je njenim imenom - Ada. Radi se o

- Jedan kompjuterski programski jezik nazvan je njenim imenom - Ada. Radi se o posebnom programskom jeziku kojeg je razvilo američko Ministarstvo obrane početkom 80 -ih godina. - Pred kraj svog kratkog života počela je uzimati i droge (laudanum i marihuanu) - isprva kako bi umanjila bol zbog bolesti, a kasnije je razvila i ovisnost. - Feministice 21. stoljeća smatraju je svojom heroinom, mučenicom koja se mukotrpno probijala kroz svijet muških tehnokrata 19. stoljeća i koju namjerno zaboravljaju u povijesti informatičkih tehnologija, a kad je i spominju, nastoje umanjiti njen doprinos.

The end

The end