A HMRSKLET MRSE A hmrsklet mrse A hmrsklet

  • Slides: 23
Download presentation
A HŐMÉRSÉKLET MÉRÉSE

A HŐMÉRSÉKLET MÉRÉSE

�A hőmérséklet mérése �A hőmérséklet mint fizikai mennyiség �Hőmérő �A Celsius-skála alappontjai �Folyadékos hőmérő

�A hőmérséklet mérése �A hőmérséklet mint fizikai mennyiség �Hőmérő �A Celsius-skála alappontjai �Folyadékos hőmérő (lázmérő) �A mindennapjainkban használt hőmérők �A hőmérséklet mértékegységei �A hőmérsékleti skálák összehasonlítása

A hőmérséklet mérése �A hőmérséklet mérésére alkalmas eszközt először Galilei készített, a XVI. század

A hőmérséklet mérése �A hőmérséklet mérésére alkalmas eszközt először Galilei készített, a XVI. század végén. �A Magyarországon manapság is használatos hőmérőt és hőmérsékleti skálát, a svéd fizikus és csillagász, Anders Celsius (1701– 1744) alkotta meg.

Anders Celsius (1701– 1744) �matematikus, fizikus, csillagász � 1742 óta használatos a hőmérsékleti skálája

Anders Celsius (1701– 1744) �matematikus, fizikus, csillagász � 1742 óta használatos a hőmérsékleti skálája a Celsius -skála.

A hőmérséklet mint fizikai mennyiség �A hőmérséklet a testek hőállapotát jellemző fizikai mennyiség. �A

A hőmérséklet mint fizikai mennyiség �A hőmérséklet a testek hőállapotát jellemző fizikai mennyiség. �A hőmérséklet jele: T (A latin temperatura = hőmérséklet szóból származik. ) �Mértékegysége Celsius-fok (°C).

Hőmérő A hőmérséklet mérésére hőmérőt használunk.

Hőmérő A hőmérséklet mérésére hőmérőt használunk.

A Celsius-skála alappontjai �Az iskolai hőmérőn a 0 (nulla) és a 100 -as érték

A Celsius-skála alappontjai �Az iskolai hőmérőn a 0 (nulla) és a 100 -as érték piros. Ezeket alappontoknak hívjuk. �Azt a hőmérsékletet, amelyen normál körülmények között a jégből víz lesz, 0 °C-nak nevezzük; ez az egyik alappont a Celsius-féle hőmérőn. � 0 °C a víz fagyáspontja.

�Azt a hőmérsékletet, ahol a víz forrását tapasztaljuk, normál körülmények között, 100 °C-nak nevezzük;

�Azt a hőmérsékletet, ahol a víz forrását tapasztaljuk, normál körülmények között, 100 °C-nak nevezzük; ez a másik alappont a Celsius-féle hőmérőn. � 100 °C a víz forráspontja.

Faj �Ember �Kutya �Macska �Rigó �Téli álmot alvó hörcsög Átlagos testhőmérséklet � 36, 6

Faj �Ember �Kutya �Macska �Rigó �Téli álmot alvó hörcsög Átlagos testhőmérséklet � 36, 6 °C � 38, 5 °C � 39, 0 °C � 43, 6 °C � 3, 5 °C

Folyadékos hőmérő (lázmérő) �A folyadékos hőmérőknél egy vékony, zárt üvegcsőhöz csatlakozó tartályban folyadék –

Folyadékos hőmérő (lázmérő) �A folyadékos hőmérőknél egy vékony, zárt üvegcsőhöz csatlakozó tartályban folyadék – legtöbbször festett alkohol vagy higany – van. �A folyadék térfogata a hőmérséklet-változás közben változik. �Ezt a zárt üvegedényt egy skálabeosztással ellátott lapra erősítik, melyről a hőmérséklet leolvasható.

�A lázmérő folyadéktartálya fölött egy kicsit összeszűkül az egyébként is vékony cső. Lázmérés után,

�A lázmérő folyadéktartálya fölött egy kicsit összeszűkül az egyébként is vékony cső. Lázmérés után, a hőmérő lehűlésekor, a higany ebben a szűkületben elszakad, ez az oka annak, hogy mindaddig mutatja a test hőmérsékletét, amíg le nem rázzuk. �A lázmérőn a 37 °C-ot jelölték pirossal, mert az e feletti hőmérséklet valami bajra utal.

Lázmérő �A lázmérő skáláját célszerűen 35 °C-tól 42 °C-ig készítik. �Az egészséges emberi szervezet

Lázmérő �A lázmérő skáláját célszerűen 35 °C-tól 42 °C-ig készítik. �Az egészséges emberi szervezet hőmérséklete 37 °C-nál alacsonyabb. � 37– 37, 5 °C-ig hőemelkedésről beszélünk. 37, 5 °C felett a szervezet lázas állapotban van. A láz a szervezet védekezése a betegség ellen.

A mindennapjainkban használt hőmérők

A mindennapjainkban használt hőmérők

Hőkamerás képek

Hőkamerás képek

A hőmérséklet mértékegységei A leggyakoribb hőmérsékletmértékegységek: �Celsius-fok (°C), �kelvin (K), �Fahrenheit-fok (°F). �Mi, Európában,

A hőmérséklet mértékegységei A leggyakoribb hőmérsékletmértékegységek: �Celsius-fok (°C), �kelvin (K), �Fahrenheit-fok (°F). �Mi, Európában, általában °C-ban mérjük a hőmérsékletet, de más kontinensen, vagy például kémiaórán, más mértékegységekkel is találkozhatsz.

Kelvin- és Celsius-skála kijelzésére alkalmas analóg hőmérő K = °C + 273, 15 °C

Kelvin- és Celsius-skála kijelzésére alkalmas analóg hőmérő K = °C + 273, 15 °C = K – 273, 15

A hőmérsékleti skálák összehasonlítása Tk. 65. o 1 °C változás = 1, 8 °F

A hőmérsékleti skálák összehasonlítása Tk. 65. o 1 °C változás = 1, 8 °F változás 32 + 20 ∙ 1, 8 = 68 32 + °C ∙ 1, 8 = °F

A hőmérsékleti skálák összehasonlítása �https: //hu. wikipedia. org/wiki/Kelvin

A hőmérsékleti skálák összehasonlítása �https: //hu. wikipedia. org/wiki/Kelvin

�http: //www. modellvilag. hu/index. php? page=/ingyene s/free. nml&subpage=/ingyenes/free/hofokatszamito. n ml �https: //www. mozaweb. hu/Lecke-FIZ-Fizika_72_A_hotagulas-105292

�http: //www. modellvilag. hu/index. php? page=/ingyene s/free. nml&subpage=/ingyenes/free/hofokatszamito. n ml �https: //www. mozaweb. hu/Lecke-FIZ-Fizika_72_A_hotagulas-105292