A gerincveli mikroszkpija A reflexv fogalma receptorok s

  • Slides: 30
Download presentation
A gerincvelői mikroszkópiája. A reflexív fogalma, receptorok és effektorok. A proprioceptív reflex Dr. Kozsurek

A gerincvelői mikroszkópiája. A reflexív fogalma, receptorok és effektorok. A proprioceptív reflex Dr. Kozsurek Márk mark@kozsurek. hu ÁOK II. évf. , 2017. szept. 25.

INPUT: érző rostok OUTPUT: mozgató rostok Fogalmak: a gerincvelő burkai, szürke- és fehérállomány, gerincvelői

INPUT: érző rostok OUTPUT: mozgató rostok Fogalmak: a gerincvelő burkai, szürke- és fehérállomány, gerincvelői ideg, elülső és hátsó gyökér, ganglion spinale (pseudounipolaris neuronok)

I. A gerincvelő mikroszkópiája

I. A gerincvelő mikroszkópiája

C radicularis (alfa- és gamma motoneuronok) funicularis (spinothalamikus, spinocerebellaris pályák) internuncialis (asszociációs, comissuralis, helyi

C radicularis (alfa- és gamma motoneuronok) funicularis (spinothalamikus, spinocerebellaris pályák) internuncialis (asszociációs, comissuralis, helyi interneuronok

Rexed: a gerincvelői szürkeállomány lamináris szerveződése, 1952 (macska!)

Rexed: a gerincvelői szürkeállomány lamináris szerveződése, 1952 (macska!)

A hátsó szarv lamina II: substantia gelatinosa Rolandi

A hátsó szarv lamina II: substantia gelatinosa Rolandi

A lassú vezetési sebességű, magas ingerküszöbű, vékony myelinhüvelyes (Adelta) és myelinhüvely nélküli (C) rostok

A lassú vezetési sebességű, magas ingerküszöbű, vékony myelinhüvelyes (Adelta) és myelinhüvely nélküli (C) rostok fájdalmas stimulusokat és hőingert szállítanak, és a lamina I-II területén végződnek. A gyors vezetési sebességű, alacsony ingerküszöbű, vastag myelinhüvelyes rostok (Abeta) nem-fájdalmas információt továbbítanak a hátsó szarv mélyebb laminái felé. A hátsó szarv a szenzoros információfeldolgozás kiemelt jelentőségű színtere: a neuronok kb. 90 -95%-a interneuron, 5 -10%-nál alacsonyabb a szenzoros információt a magasabb központok irányába továbbító idegsejtek aránya. A lamina II nagy mennyiségben tartalmaz mu-opoioidreceptorokat (MOR), melyeken keresztül a morfin és egyéb ópiátok hatása érvényesül.

Az intermedier szürkeállomány IML CLARK-STILLING IMM: intermediomedialis mag, IML: intermediolateralis mag

Az intermedier szürkeállomány IML CLARK-STILLING IMM: intermediomedialis mag, IML: intermediolateralis mag

Az IML mag a thoracalis-felső lumbalis szelvényekben laterál felé mozdul el és jól elkülönülő

Az IML mag a thoracalis-felső lumbalis szelvényekben laterál felé mozdul el és jól elkülönülő oldalsó szarvat hoz létre. (Azaz a mellső és hátsó szarvval ellentétben az oldalsó szarv nincs a gerincvelő teljes hosszában jelen!) Az IML tartalmazza a Th-L szakaszon a szimpatikus idegrendszer, sacralisan pedig a paraszimpatikus idegrendszer preganglionaris idegsejtjeit (azaz innen indulnak a periféria felé a visceromotoros rostok). Az IMM-et inkább autonóm reflexközpontnak tartják. A Clark-Stilling mag a Th 9 -L 3 szakaszon van jelen, innen indul a tractus spinocerebellaris dorsalis a kisagy felé. (Körülbelüli folytatása a L 4 -S 3 szakaszon a tractus spinocerebellaris ventralis kiindulási helye. )

A mellső szarv A sok-sok interneuronon túl a mellső szarv olyan alfa- és gammamotoneuronokat

A mellső szarv A sok-sok interneuronon túl a mellső szarv olyan alfa- és gammamotoneuronokat tartalmaz, melyek axonjai a gerincvelőből kilépve egészen a harántcsíkolt izomrostokig futnak (lásd motoros véglemez).

A motoneuronok típusos megjelenésű idegsejtek világos, hólyagszerű maggal, szembetűnő magvacskával és rögös megjelenésű, sötét

A motoneuronok típusos megjelenésű idegsejtek világos, hólyagszerű maggal, szembetűnő magvacskával és rögös megjelenésű, sötét cytoplasmával.

II. A gerincvelői reflexek

II. A gerincvelői reflexek

Reflex: adott ingerre automatikusan bekövetkező válasz. Az ingert a (1) receptor alakítja idegimpulzussá. Az

Reflex: adott ingerre automatikusan bekövetkező válasz. Az ingert a (1) receptor alakítja idegimpulzussá. Az ingerület a reflexív (2) afferens szárán keresztül jut a (3) központi idegrendszer területére, ahol az információ feldolgozása során megfogalmazódik a válasz. A válasz a reflexív (4) efferens szárán jut el a választ megvalósító (5) effektorig. A gerincvelői reflexek íve a gerincvelőben záródik, lényegében a gerincvelői reflex agy nélkül is működik! De ez nem jelenti azt, hogy a reflexet kiváltó inger nem kerül észlelésre magasabb szinten (agykéreg). ill, hogy a legmagasabb szintű központok nem hatnak vissza le a reflexív működésére.

Az idegrendszer működésének alapelve viscerosensoros visceromotoros központi idegrendszer somatosensoros - bőr, izmok, inak (külvilág)

Az idegrendszer működésének alapelve viscerosensoros visceromotoros központi idegrendszer somatosensoros - bőr, izmok, inak (külvilág) - belső környezet (zsigerek) receptorok somatomotoros harántcsíkolt izmok - simaizom, mirigyek effektorok

Az idegrendszer működésének alapelve visceromotoros viscerosensoros központi idegrendszer somatomotoros ÉRZŐ GGL. VEGETATÍV GGL. -

Az idegrendszer működésének alapelve visceromotoros viscerosensoros központi idegrendszer somatomotoros ÉRZŐ GGL. VEGETATÍV GGL. - bőr, izmok, inak (külvilág) - belső környezet (zsigerek) receptorok harántcsíkolt izmok - simaizom, mirigyek effektorok v somatosensoros

Proprioceptív reflexív Szinonímák: saját reflex, nyújtási reflex, monosynaptikus reflex. A propriocepció lényege saját testünk

Proprioceptív reflexív Szinonímák: saját reflex, nyújtási reflex, monosynaptikus reflex. A propriocepció lényege saját testünk helyzetének és mozgásának észlelése. A proprioceptív reflex célja nem a neurológus „kalapálási vágyának kiélése”, hanem a gravitációs térhez való alkalmazkodás!!! Az antigravitációs izmokban (karon flexorok, alsó végtagon extensorok) kifejezettebb.

A proprioceptív reflexív receptora: az izomorsó Az izomorsó kötőszövetes tokkal körbevett képlet, mely párhuzamos

A proprioceptív reflexív receptora: az izomorsó Az izomorsó kötőszövetes tokkal körbevett képlet, mely párhuzamos az ízületek elmozdításáért felelős ún. munkaizomrostokkal, más néven extrafusalis rostokkal. Belül összehúzódásra ugyancsak képes intrafusalis harántcsíkolt izomrostokat tartalmaz (vaskosabb „magzsák” és vékonyabb „maglánc” rostok).

alfa-motoneuron: extrafusalis, ún. „munkaizomrostok” flower-spray anulospiralis végződés gamma-motoneuron: intrafusalis rostok

alfa-motoneuron: extrafusalis, ún. „munkaizomrostok” flower-spray anulospiralis végződés gamma-motoneuron: intrafusalis rostok

A munkaizomzat passzív megnyúlása mintegy magával húzza a párhuzamosan csatolt izomorsókat is, melyek fokozott

A munkaizomzat passzív megnyúlása mintegy magával húzza a párhuzamosan csatolt izomorsókat is, melyek fokozott ingerületleadást mutatnak. A munkaizomzat összehúzódásakor az izomorsók pettyhüdt állapotba kerülnek, ingerelhetőségük megszűnik. Az intrafusalis rostok ingerlésével az izomorsók összehúzhatók, „újraéleszthetők”, ingerelhetőségük továbbra is biztosítható!

Az intrafusalis rostok tónusát szabályozva a gamma-motoneuronok tulajdonképpen az izomorsó érzékenységét, ingerküszöbét állítják be!

Az intrafusalis rostok tónusát szabályozva a gamma-motoneuronok tulajdonképpen az izomorsó érzékenységét, ingerküszöbét állítják be!

Izomorsó → spinalis ggl. → hátsó gyökér →alfamotoneuron a mellső szarvban → perifériás ideg

Izomorsó → spinalis ggl. → hátsó gyökér →alfamotoneuron a mellső szarvban → perifériás ideg → harántcsíkolt izom. Gátló interneuron közbeiktatásával az antagonista izomzat összehúzódása is kivédésre kerül.

A mozgások finom szabályozásában szerepet játszó egyéb tényezők gerincvelői szinten 1. A mellső szarvi

A mozgások finom szabályozásában szerepet játszó egyéb tényezők gerincvelői szinten 1. A mellső szarvi Renshaw-sejtek 2. Gamma-hurok 3. Golgi-féle ínorsó

1. Renshaw-sejt: rekurrens gátlás (az ábrán piros színben) pyramispálya Renshaw-sejt V +VV - motoneuronok

1. Renshaw-sejt: rekurrens gátlás (az ábrán piros színben) pyramispálya Renshaw-sejt V +VV - motoneuronok Az aktivált motoneuronok axonkollaterálisaik révén a Renshawsejteken keresztül gátolják a szomszédaik ingerületbe kerülését.

2. Gamma-hurok leszálló pályák gamma motoneuron

2. Gamma-hurok leszálló pályák gamma motoneuron

Az izom összehúzódása kiváltható az alfa-motoneuron ingerlésével közvetlenül, vagy közvetve az ún. gammahurokkal: n

Az izom összehúzódása kiváltható az alfa-motoneuron ingerlésével közvetlenül, vagy közvetve az ún. gammahurokkal: n Ha a gamma-motoneuront ingereljük, az izomorsó összerándul, ingerküszöbe csökken, érzékenysége nő, több akciós potenciált generál, vagyis a proprioceptív reflexív működésbe lép. (Azt is mondhatjuk, hogy a munkaizomzat passzív megnyújtása vagy az intrafusalis rostok aktív rövidülése az izomorsó számára végeredményben azonos inger: mindkettő alakváltozással jár!) A gamma-motoneuronokon nagyobb arányban végződnek az extrapyramidalis rendszer pályái. A gamma-hurok szerepet játszik az izomtónus szabályozásában, a finom mozgások összehangolt kivitelezésében.

3. Golgi-féle ínorsó

3. Golgi-féle ínorsó

Az izomzattal sorosan kapcsolt. A túlnyújtást és az ebből fakadó sérülést hivatott kiküszöbölni (tehermentesítő

Az izomzattal sorosan kapcsolt. A túlnyújtást és az ebből fakadó sérülést hivatott kiküszöbölni (tehermentesítő reflex). A kollagénrost-nyalábok közé bekúszó axonokat az izom -ín átmenet alakváltozása képes ingerelni.

Köszönöm a figyelmet!

Köszönöm a figyelmet!