6245 SAYILI HARCIRAH KANUNU Austos 2014 HARCIRAH NEDR

  • Slides: 99
Download presentation
6245 SAYILI HARCIRAH KANUNU Ağustos 2014

6245 SAYILI HARCIRAH KANUNU Ağustos 2014

HARCIRAH NEDİR? Başkası adına iş yapanların bu işleri yaparken zorunlu olarak katlanmak zorunda oldukları

HARCIRAH NEDİR? Başkası adına iş yapanların bu işleri yaparken zorunlu olarak katlanmak zorunda oldukları giderleri karşılamak için düşünülen ve uygulanan kâideler ve prensiplerdir. Kelime mânâsı “yol harcı”, “yol parası”, “yolda harcanmak üzere verilen” demektir. TDK sözlüğündeki anlamı ise “yolluk” tur. Diğer sözlüklerde de yol masrafı olarak geçmektedir

HARCIRAH NEDİR? Ya da Kanunun 3. Maddesindeki tanımı ile Harcırah: "Bu Kanuna göre ödenmesi

HARCIRAH NEDİR? Ya da Kanunun 3. Maddesindeki tanımı ile Harcırah: "Bu Kanuna göre ödenmesi gereken yol masrafı, gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masrafından birini, birkaçını veya tamamını” ifade eder.

Anayasa Mahkemesinin 28. 9. 1988 tarihli ve E. 1988/12, K. 1988/32 sayılı kararında: Yolluk

Anayasa Mahkemesinin 28. 9. 1988 tarihli ve E. 1988/12, K. 1988/32 sayılı kararında: Yolluk ödemesi, kamu hizmetinin gerektirdiği durumlarda, bu hizmet için görevlendirilen kişilerin katlanacakları giderleri karşılamak üzere yapılan parasal bir idari işlemdir. Yolluk, geçici veya sürekli görevlendirmelerde görevliler tarafından yapılan masrafın karşılığıdır. Başka bir deyişle, statü hukukunun düzenlediği ve her zaman kullanılabilen öznel (kişiden kişiye değişebilen) ve kazanılmış bir hak olmayıp, gerektiğinde görevlendirilen kişilere, katlandıkları zorunlu giderlerin karşılığı olarak yapılan bir ödemedir. …. yolluk ödenmesini gerektiren hizmet yapılması hallerinde uygulanacak kuralları içeren bir gider yasası niteliğindedir. ” Şeklinde tanımlanmıştır.

Kanun Kapsamındaki Kamu Kurum ve Kuruluşları 5018 SAYILI KANUN KAPSAMI 1 Merkezi Yönetim Kapsamındaki

Kanun Kapsamındaki Kamu Kurum ve Kuruluşları 5018 SAYILI KANUN KAPSAMI 1 Merkezi Yönetim Kapsamındaki Kamu İdareleri Genel Bütçe Kapsamındaki ( I Sayılı Cetvelde yer alan)kamu idareleri Özel Bütçeli İdareler ( II Sayılı Cetvelde yer alan)kamu idareleri Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar ( III Sayılı Cetvelde yer alan)kamu idareleri 2 Sosyal Güvenlik Kurumları ( IV Sayılı Cetvelde yer alan) kamu kurumları 3 Mahalli idare: Yetkileri belirli bir coğrafi alan ve hizmetlerle sınırlı olarak kamusal faaliyet gösteren; Belediye, İl Özel İdaresi Bunlara bağlı veya bunların kurdukları veya üye oldukları birlik ve idareleri (Örnek; ASKİ, EGO, İETT gibi)

 Sabit ve Döner Sermayeli Kuruluşlar harcırah uygulamaları yönünden 6245 sayılı Kanuna tabi bulunmaktadırlar.

Sabit ve Döner Sermayeli Kuruluşlar harcırah uygulamaları yönünden 6245 sayılı Kanuna tabi bulunmaktadırlar. Özel Kanunlarla Kurulmuş Banka ve Teşekküller; Bu fıkra kapsamında Harcırah Kanununa tabi özel kanunla kurulmuş banka kalmamıştır. Kendi Özel Kanunlarında Bulunan Düzenlemelerle Kanun Kapsamında Olan Kamu Kurum ve Kuruluşları Merkezi Finans ve İhale Birimi Organize Sanayi Bölgeleri

Danıştay İdari İşler Kurulu’nun 18. 04. 2007 tarihli 2007/1 E. Kararı 5018 sayılı Kamu

Danıştay İdari İşler Kurulu’nun 18. 04. 2007 tarihli 2007/1 E. Kararı 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun aralarında 81’inci maddenin de bulunduğu yürürlükten kaldırılan hükümler, geçici maddeler ve yürürlük başlıklı dokuzuncu kısmının bu Kanun kapsamındaki kamu idarelerinin tümü için uygulanması gereken kurallar olduğu, bu bağlamda düzenleyici ve denetleyici kurumların 6245 sayılı Harcırah Kanunu’na tabi olmadıklarına dair istisna ve muafiyet getiren hükümlerin, 5018 sayılı Kanunun 81’inci maddesinin (c) bendi hükmü karşısında yürürlükten kaldırılmış olduğu, harcırah uygulamaları yönünden Harcırah Kanunu’na tabi idareler arasındaki uygulama farklarını ortadan kaldırmayı amaçlayan 81’inci madde hükmünün, düzenleyici ve denetleyici kurumların mali ya da idari herhangi bir özerklikleriyle bağlantısının bulunmadığı, aksi takdirde bu kurumlarla ilgili maaş, ücret, harcırah gibi konularda yasal düzenleme ile de olsa herhangi bir sınırlama getirilmesinin söz konusu olamayacağı, bu nedenle düzenleyici ve denetleyici kurumların 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine tabi olması gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır

Sayıştay Genel Kurulu Kararı, 09. 03. 2009 K. No: 5244/3 Sayıştay Genel Kurulu Kararı

Sayıştay Genel Kurulu Kararı, 09. 03. 2009 K. No: 5244/3 Sayıştay Genel Kurulu Kararı Konusu: Rekabet Kurumu ile Kamu İhale Kurumu personeline ödenecek harcırahın hesabında uygulanması gereken mevzuat hususunda 8. Dairenin 7. 11. 2008 tarihli ve 220 sayılı ilamı ile 2. Dairenin 26. 1. 2009 tarihli ve 400 sayılı ilamı arasında aykırılık bulunduğundan bahisle içtihadın birleştirilmesi istemi. «…………………. Rekabet Kurumu ile Kamu İhale Kurumu personeline ödenecek harcırahın hesabında, 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerinin uygulanması gerektiğine ……………………. »

Sayıştay 2. Daire Kararı, 04. 02. 2010 Tutanak No: 34423 5717 sayılı Bütçe Kanunlarında

Sayıştay 2. Daire Kararı, 04. 02. 2010 Tutanak No: 34423 5717 sayılı Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelere Eklenmesi İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 11 inci maddesinin ile 6245 sayılı Harcırah Kanununa eklenen ek 2 nci maddenin birinci fıkrasında “Düzenleyici ve denetleyici kurumlarda harcırah ödemeleri bu Kanuna göre yapılır. ’’

Ek Madde 2 – (Ek: 25/6/2009 5917/11 md. ) Düzenleyici ve denetleyici kurumlarda harcırah

Ek Madde 2 – (Ek: 25/6/2009 5917/11 md. ) Düzenleyici ve denetleyici kurumlarda harcırah ödemeleri bu Kanuna göre yapılır. Bu kurumların personelinden mevzuatı uyarınca inceleme, ön araştırma, denetim veya soruşturma göreviyle yetkili olanların, bu görevleri nedeniyle memuriyet mahalli dışına yurt içi geçici görevlendirmelerinde 33 üncü maddenin (b) fıkrası hükümleri uygulanır.

 Bu kurumların başkan ve üyeleri ile personelinden memuriyet mahalli dışına yapılan yurt içi

Bu kurumların başkan ve üyeleri ile personelinden memuriyet mahalli dışına yapılan yurt içi geçici görevlendirilmelerinde, konaklama gideri için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak ve 33 üncü maddenin (a) fıkrasına göre müstahak oldukları gündelik tutarının, ikinci fıkra kapsamındaki görevlendirmelerde beş katını, Diğerlerinde dört katını geçmemek üzere görevlendirme süresince konaklama gideri ödenir. İkinci fıkra kapsamındaki görevlerin yerine getirilmesi sırasında kurumlarınca görev mahalli içinde taşıt aracı sağlanamaması halinde kullanılan taşıtlara ilişkin ulaşım giderleri, ilgili kurumların görüşleri alınarak Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslara göre ödenir.

 6245 Sayılı Harcırah Kanununun Ek 2 nci Maddesi Kapsamında Düzenleyici ve Denetleyici Kurum

6245 Sayılı Harcırah Kanununun Ek 2 nci Maddesi Kapsamında Düzenleyici ve Denetleyici Kurum Personeline Ödenecek Ulaşım Giderlerine Dair Usul ve Esaslar: (Bu usul ve esaslar, 10/07/2009 tarihinden itibaren geçerlidir. ) Ulaşım giderleri MADDE 4 (1) Bu usul ve esaslar kapsamında yapılacak görevlendirmelerde geçici görev yerindeki konaklama yeri ile görev yeri/yerleri arasındaki her türlü taşıtlara ilişkin ulaşım giderleri belgeye dayalı olarak görev süresince ödenir. (2) İnceleme, ön araştırma, denetim veya soruşturma kapsamı dışındaki geçici görevlendirmeler ile bu kapsamda olmakla birlikte kurumlarınca görev mahalli içinde taşıt aracı sağlananlara ayrıca ulaşım giderleri ödenmez.

 (3) Bu usul ve esaslar kapsamında görevlendirilenlere konaklanan yer ile görev yeri/yerleri arasında

(3) Bu usul ve esaslar kapsamında görevlendirilenlere konaklanan yer ile görev yeri/yerleri arasında görevli oldukları her gün için ödenecek ulaşım gideri, 6245 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin (b) bendine göre müstahak oldukları bir günlük gündelik tutarını aşmamak üzere belge karşılığında ödenir. Bu fıkra kapsamındaki seyahatlerin birlikte yapılması halinde ulaşım gideri yalnızca bir kişi için ödenir. (4) Kurumlar ve ilgili personel, bu usul ve esaslar kapsamında ulaşım giderlerinin azami tasarrufu sağlayacak şekilde karşılanması hususunda her türlü tedbiri almak ve özeni göstermekle yükümlüdürler.

HARCIRAHIN UNSURLARI Kanunun 5. maddesinde Harcırahın Unsurları sayılmıştır. Kanunun tanımladığı hali ile harcırah dört

HARCIRAHIN UNSURLARI Kanunun 5. maddesinde Harcırahın Unsurları sayılmıştır. Kanunun tanımladığı hali ile harcırah dört unsurdan oluşmaktadır; I. Gündelik II. Yol gideri III. Aile gideri IV. Yer değiştirme gideridir.

HARCIRAHIN UNSURLARI Kanun tanımında yer almayan ancak bu kanuna göre ödenen başka unsurlarda mevcuttur,

HARCIRAHIN UNSURLARI Kanun tanımında yer almayan ancak bu kanuna göre ödenen başka unsurlarda mevcuttur, bunların da ödemesi yine bu kanuna göre gerçekleştirilmektedir. Konaklama, taksi, bagaj giderleri gibi.

6245 Sayılı Harcırah Kanununa Göre Genel Olarak Harcırah Ödenmesini Gerektiren Durumlar Yurtiçi Geçici Görev

6245 Sayılı Harcırah Kanununa Göre Genel Olarak Harcırah Ödenmesini Gerektiren Durumlar Yurtiçi Geçici Görev Yolluğu Yurtiçi Sürekli Görev Yolluğu Yurtdışı Geçici Görev Yolluğu Yurtdışı Sürekli Görev Yolluğu

Kanunun 14’ üncü maddesinde yol masrafı ve yevmiyenin hangi hallerde kimlere ne şekilde ödeneceği

Kanunun 14’ üncü maddesinde yol masrafı ve yevmiyenin hangi hallerde kimlere ne şekilde ödeneceği belirlenmiştir Muvakkat vazife harcırahı (Yol masrafı ve yevmiye): Madde 14 – Aşağıda gösterilen memur ve hizmetlilere muvakkat vazife harcırahı olarak yol masrafı ile yevmiye verilir ve hamal (Cins ve adedi beyannamede gösterilmek suretiyle) bagaj ve ikametgah veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası masrafları da ayrıca tediye olunur:

 Bu maddeye göre ulaşım araçlarına yapılan ödemenin yanı sıra ayrıca; Hamal Ücreti (Cins

Bu maddeye göre ulaşım araçlarına yapılan ödemenin yanı sıra ayrıca; Hamal Ücreti (Cins ve adedi beyannamede gösterilmek suretiyle) Bagaj Ücreti İkametgah veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası masrafları da ödenmektedir. (Bu madde hem yurt içini hem de yurt dışını kapsamaktadır. )

AİLE FERTLERİ (Tarifler, Md. 3) Aile fertleri: Memur ve hizmetlinin; I. Harcırah verilmesini gerektiren

AİLE FERTLERİ (Tarifler, Md. 3) Aile fertleri: Memur ve hizmetlinin; I. Harcırah verilmesini gerektiren olay sırasında evlilik bağıyla bağlı olduğu eşini, II. Bakmakla yükümlü olduğu alt ve üst soyunu, III. Bakmakla yükümlü olduğu erkek ve kız kardeşlerini, ifade eder.

BAGAJ I. Eşyanın, memurun kendisine veya çalıştığı kuruma ait olması, II. Bu eşyanın resmi

BAGAJ I. Eşyanın, memurun kendisine veya çalıştığı kuruma ait olması, II. Bu eşyanın resmi görev için kullanılacak eşya olması veya memurun bu yolculuğu için ihtiyacı olan özel eşya olması, III. Özel eşyanın genellikle yolcuyla birlikte götürülmesi mümkün ve alışılmış eşyalardan olması, gerekmektedir. Bir eşyanın bagaj olarak kabul edilebilmesi için yukarıda yer alan koşulların üçünün birlikte olması gereklidir

Harcırah hesabında esas tutulacak yol: (YOL MASRAFI Md. 27, 28, 29) Harcırah, bu kanunda

Harcırah hesabında esas tutulacak yol: (YOL MASRAFI Md. 27, 28, 29) Harcırah, bu kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, gidip gelmeye en uygun ve kullanılması mutat olan yol ve taşıt araçları üzerinden verilir. Gidip gelmeye en uygun ve kullanılması mutat olan bu yolda hem muayyen, hem gayrimuayyen tarifeli taşıt işletilmekte ise harcırah hesabında muayyen tarifeli taşıt esas alınır.

Yola İlişkin Genel Kurallar 1. Gidilecek Yolun Belirlenmesi -Yol gidip gelmeye en uygun yol

Yola İlişkin Genel Kurallar 1. Gidilecek Yolun Belirlenmesi -Yol gidip gelmeye en uygun yol olmalı -Yol mutat olarak gidilip gelinen yol olmalıdır. 2. Gidilecek Ulaşım Aracının Belirlenmesi. 3. Gidilecek Yol ve Taşıtın İdare Tarafından Belirlenmesi

Yurt içinde yol masrafı: Madde 27 – Yurt içinde yol masrafı, muayyen tarifeli nakil

Yurt içinde yol masrafı: Madde 27 – Yurt içinde yol masrafı, muayyen tarifeli nakil vasıtaları ile seyahatte, bu kanuna bağlı (1) sayılı cetvelin birinci sütununda yazılı makam ve sıfatlar ile vazifeli aylık veya ücret tutarlarına göre aynı cetvelin ikinci sütununda yazılı mevkiin tarife üzerinden bilet parası ve muayyen tarifeli olmayan nakil vasıtalarıyla seyahat halinde ise 3 numaralı sütunda gösterilen nakil vasıtalarına göre ihtiyar olunan hakiki masraftan terekküp eder. Ancak Reisicumhur, Büyük Millet Meclisi Reisi, Başvekil, vekiller ve Erkanı Harbiyei Umumiye Reisine vazife seyahatlerinde refakat eden kimseler, bu madde hükmiyle mukayyet olmaksızın bu zevat tarafından tayin olunacak mevkilerde seyahat edebilirler.

I inci Sütun III üncü Sütun Görev unvanları veya aylık dereceleri Muayyen tarifeli taşıt

I inci Sütun III üncü Sütun Görev unvanları veya aylık dereceleri Muayyen tarifeli taşıt ile Gayrimuayyen tarifeli taşıtlarla seyahat (Vapur Tren), (Eks pres ve kuşet ücretleri dahil) 1. Yurt dışı seyahat lerde uçaklarda Yataklı vagon farkı dahil Yapılan hakiki yol masrafı. birin ci sınıf üzerinden seya hat ol duğu halde birinci mevki giderleri ödenenler. (Bkz. 29. md. ) bi let ücreti. 2. Aylık dereceleri 1 olan memur ve Yataklı vagon farkı dahil Mutad ve ekonomik olan ta şıtlara ait yol hizmetliler ile 33'üncü maddenin (b) ol duğu halde birinci mevki masrafı ve icap ve zaruret halinde bendi ne dahil olanlar. bilet ücreti. kullanıla cak diğer taşıtlara göre hakiki yol masrafı 3. Yukarıda yazılı olanların dışında Birinci mevki bilet ücreti. Mutad ve ekonomik olan ta şıtlara ait kalan aylık dereceleri 2 4 olanlar hakiki yol masrafı. 4. Aylık dereceleri 5 ve daha aşağı İkinci mevki bilet ücreti. Mutad ve ekonomik olan taşıtlara ait derece olan me mur ve hizmetliler. hakiki yol masrafı.

 AÇIKLAMA 1. Cetvelin 1, 2 ve 3'üncü sıralarında gösterilenler uçakla seyahat edebilirler. Diğerlerinin

AÇIKLAMA 1. Cetvelin 1, 2 ve 3'üncü sıralarında gösterilenler uçakla seyahat edebilirler. Diğerlerinin uçakla seyahati zorunlu hallere münhasır olmak ve dairelerince lüzum gösteril mesi veya tasvip olunması ile mümkündür. 2. Muayyen tarifeli olmayan taşıtlarla seyahatte, "Mutad ve ekonomik olan taşıt" dan maksat, iki mahal arasında mutad olarak otomobil, otobüs gibi taşıtlar işlemekte ise bunlardan ucuz olanıdır. 3. Yukarıdaki cetvele göre müstehak bulundukları mevki ücretinden fazla bir şey ödenmemek şartıyla, daha pahalı mevkii ile seyahat edilebilir. 4. Muayyen tarifeli taşıtlarda yemeksiz bilet ücreti, yemeksiz biletin temini mümkün olmadığı hallerde ise yemekli ücreti ödenir. 5. Özel otomobilleriyle seyahat edenlere, müstehak oldukları taşıt ücreti ile bu taşıta göre geçecek günler için verilmesi gereken gündelikten fazla ödeme yapılmaz.

 A. Araçların Özelliği (2. ve 3. Sütunlar) 1. Muayyen Tarifeli Araçlar 2. Gayrimuayyen

A. Araçların Özelliği (2. ve 3. Sütunlar) 1. Muayyen Tarifeli Araçlar 2. Gayrimuayyen Tarifeli Araçlar B. Görev Unvanları ve Aylık Derecelerine Göre Belirlenen Taşıt Araçları 1. Yurtdışı Seyahatlerde, Uçaklarda Birinci Sınıf Üzerinden Seyahat Gideri Ödenenler 2. Aylık Derecesi 1 Olan Memur ve Hizmetlilerle Müfettiş ve Denetim Elemanları 3. Diğer Aylık Derecelerinde Olan Memur ve Hizmetliler a. Aylık Dereceleri 2 – 4 Derece Arasında Olanlar b. Aylık Dereceleri 5 ve Daha Aşağı Derecede Olanlar 4. Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Bakanlar ve Genelkurmay Başkanına Görev Seyahatlerinde Eşlik Eden Kimseler

Yurtdışında yol masrafı: Madde 29 – (Değişik: 11/12/1981 2562/11 md. ) Yurtdışında sürekli ve

Yurtdışında yol masrafı: Madde 29 – (Değişik: 11/12/1981 2562/11 md. ) Yurtdışında sürekli ve geçici görev yolculuklarında, ekspres ve yataklı vagon ücreti dahil olmak üzere, tren, vapur veya uçak bilet bedeli yol masrafı olarak ödenir. Ayrıca, buna istasyon, liman veya terminal ile ikamet yeri arasındaki taşıt ve hamal ücreti ilave olunur. Yurtdışında özel otomobilleriyle seyahat edenler hakkında da, bu Kanuna bağlı (1) Sayılı Cetvelin 5 sayılı açıklama esasları uygulanır. Tren ve vapurla yapılacak yurtdışı görev yolculuklarında aylık dereceleri 4 ve daha yukarı olanlara birinci mevki, 4 ncü dereceden aşağı olanlara ikinci mevki üzerinden; uçakla yapılacak yolculuklarda ise, Milli Güvenlik Konseyi Üyeleri, Yasama Organı Başkanı, Yasama Organını temsil etmekle görevlendirilen Yasama Organı Üyeleri, Başbakan, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Bakanlar, Kuvvet Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı, Orgeneral ve Oramiraller, Yargıtay, Danıştay Başkanları ile Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Sayıştay, Uyuşmazlık Mahkemesi ve Diyanet İşleri Başkanları ile bunların resmi çağrıya uyarak yolculuğa katılan eşlerine, Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri, Başbakanlık Müsteşarı, Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri, Yükseköğretim Kurulu Başkanı ve merkezde sürekli görevde bulunanlar dışındaki büyükelçilere birinci, bunların dışındakilere turist sınıfı üzerinden yol gideri ödenir.

 Bu maddeye göre verilecek yol masrafı yolculuk yapılacak taşıtların Türkiye’deki aktarmasız hareket yerinden

Bu maddeye göre verilecek yol masrafı yolculuk yapılacak taşıtların Türkiye’deki aktarmasız hareket yerinden itibaren hesap olunur. Memuriyet merkezinden aktarmasız hareket yerine veya en yakın durak yerine kadar olan yolculuklar hakkında bu Kanunun yurtiçi yolculuklarına ait hükümleri uygulanır. Yurtdışından yurtiçine dönüşte aynı esaslara uyulur.

6245 SAYILI KANUN İLE İLGİLİ MEVZUAT BÜTÇE KANUNUNA EKLİ H CETVELİ YURTDIŞI GÜNDELİKLERİNE DAİR

6245 SAYILI KANUN İLE İLGİLİ MEVZUAT BÜTÇE KANUNUNA EKLİ H CETVELİ YURTDIŞI GÜNDELİKLERİNE DAİR YILI BAKANLAR KURULU KARARI VE EKİ YURTDIŞI GÜNDELİKLERİNİN HESAPLANMASINDA ESAS ALINACAK CETVEL YURTDIŞINA GEÇİCİ GÖREVLE GÖNDERİLENLERE ÖDENECEK KONAKLAMA GİDERLERİNE İLİŞKİN ESAS VE USULLER DÜZENLEYİCİ VE DENETLEYİCİ KURUM PERSONELİNE ÖDENECEK ULAŞIM GİDERLERİNE DAİR USUL VE ESASLAR KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİNE VERİLECEK GÜNDELİKLERE DAİR BAKANLAR KURULU KARARI HARCAMA BELGELERİ YÖNETMELİĞİ (İlgili Kuruma göre) BÜTÇE KANUNU E CETVELİ 4969/1 MADDESİ İLE EMEKLİLİKTE ÖDENEN TAZMİNAT

Harcırahın Unsurları: Gündelik: (Yurt için Bütçe Kanunu H cetveli, Yurt dışı için BKK ile

Harcırahın Unsurları: Gündelik: (Yurt için Bütçe Kanunu H cetveli, Yurt dışı için BKK ile belirlenir. ) Yol gideri. (Ulaşım araçlarına ödenecek ücreti ifade eder. ) Aile gideri. (Aile fertlerinin her biri için müstahak oldukları taşıt ücreti ile gündeliklerinden oluşur. ) Yer değiştirme gideri: (Md. 45, 46)

GÜNDELİK NASIL BELİRLENİR ? YURT İÇİNDE; Bu Kanun gereğince verilecek yurtiçi gündeliklerinin miktarı her

GÜNDELİK NASIL BELİRLENİR ? YURT İÇİNDE; Bu Kanun gereğince verilecek yurtiçi gündeliklerinin miktarı her yıl bütçe kanunları ile tespit olunur. Bütçe Kanununa Ekli (H) cetveli ile belirlenmektedir. YURT DIŞINDA; Bu Kanun gereğince verilecek yurtdışı gündeliklerinin miktarı, gidilecek ülkeye, memur ve hizmetlilerin aylık veya ücret tutarları ile görevin mahiyetine göre, mali yıl itibariyle ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca tayin olunur

H – CETVELİ (2014) GÜNDELİK MİKTARI (TL) I. Yurt İçinde Verilecek Gündelikler (Madde: 33)

H – CETVELİ (2014) GÜNDELİK MİKTARI (TL) I. Yurt İçinde Verilecek Gündelikler (Madde: 33) A. a) Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Başbakan b) Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Bakanlar, Milletvekilleri, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı, Başbakanlık Müsteşarı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreteri, Orgeneraller, Oramiraller, Yargıtay, Danıştay, Uyuşmazlık Mahkemesi ve Sayıştay Başkanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Diyanet İşleri ve Yükseköğretim Kurulu Başkanları B. Memur ve Hizmetlilerden; (1) a) Ek göstergesi 8000 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar b) Ek göstergesi 5800 (dahil) 8000 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar c) Ek göstergesi 3000 (dahil) 5800 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar d) Aylık/kadro derecesi 1 4 olanlar e) Aylık/kadro derecesi 5 15 olanlar 53, 50 48, 50 40, 50 37, 50 35, 00 31, 00 30, 00

1. 6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fıkrasına göre verilecek gündeliklerin hesabında

1. 6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fıkrasına göre verilecek gündeliklerin hesabında bu tutar esas alınır. *6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) ve (d) fıkralarına göre yatacak yer temini için ödenecek ücretlerin hesabında, gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı esas alınır. II. Arazi Üzerinde Çalışanlara Verilecek Tazminatlar (Madde 50) 50 nci maddenin 1, 2, 3, 4 ve 5 inci bentlerinde yer alan personel: GÜNDELİK MİKTARI (TL) a) Kadro derecesi 1 4 olanlar 12, 00 b) Kadro derecesi 5 15 olanlar 11, 50 Bu tazminattan yararlananlardan; 1. Memuriyet mahalli dışındaki çalışma alanlarında hizmet görenler ile 24/2/1984 tarihli ve 2981 sayılı Kanun uygulamasında çalışan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü personeline yukarıda yazılı miktarların yarısı ek olarak ödenir. 2. Bu çalışmaları dolayısıyla arazide, şantiyede veya gemilerde geceleyenlere bu suretle bulunacak miktarın yarısı ek olarak ayrıca ödenir.

Harcırah hesabında esas tutulacak aylıklar: (6245 Madde 7) Harcırahın hesabında memurun fiilen aylık almakta

Harcırah hesabında esas tutulacak aylıklar: (6245 Madde 7) Harcırahın hesabında memurun fiilen aylık almakta olduğu derecenin esas alınması ilkesi mevcuttur. Yönetmeliğin 24. maddesinin 2. fıkrasında ise: «Yurt içi ve yurt dışı gündelik miktarı, emsali Devlet memurlarına 6245 sayılı Harcırah Kanunu uyarınca yapılan gündelik ödemeleri kadardır» şeklinde düzenlenmiştir.

6245 Sayılı Harcırah Kanununa göre GÜNDELİK Harcırah Kanununa tabi kurumlarca verilen bir görevin ifası

6245 Sayılı Harcırah Kanununa göre GÜNDELİK Harcırah Kanununa tabi kurumlarca verilen bir görevin ifası maksadıyla memuriyet mahalli dışına gönderilenlere, yolda geçen ve görevin devam ettiği sürelerde yevmiye verilir. Harcırahın ödeme miktarında memurun fiilen almakta olduğu aylık derecesi esas alınır. Yolda geçen sürelerin her tam günü için 1 yevmiye, yolculuğun devam eden her 24 saat kesri için 1 yevmiye ödenir. Terfi suretiyle atananların harcırahı, terfi ettikleri aylık derecesi üzerinden ödenir. Hizmetlilerin harcırahı, aldıkları aylık ücret veya ödeneklerine; gündelik ile çalışanların harcırahı da gündeliklerinin 30 katına en yakın memur aylık tutarı üzerinden hesaplanır.

 Ekonomik ve sosyal şartlardaki değişmeler dikkate alınarak kanun koyucu tarafından gündelikler; yurtiçinde 33

Ekonomik ve sosyal şartlardaki değişmeler dikkate alınarak kanun koyucu tarafından gündelikler; yurtiçinde 33 üncü maddenin 1 inci fıkrasına göre her yıl Merkezi Yönetim Bütçe Kanunlarıyla belirlenir. Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda belirlenen gündelik miktarlarında, görevin önemi ile aylık dereceler esas alınmaktadır. Gündelik miktarı ve süresi 42. madde ile sınırlandırılmıştır. Gündelik miktarları Kanunun 33. maddesinde özellik gösteren bazı görevlilere (Müfettiş, denetim elemanları ve sanatçılar) görev ünvanına ve görevin mahiyetine göre farklı miktarlarda belirlenmiştir.

Geçici Görev Yolluğu Verilecek Kimseler : (Md. 14) Geçici görev yolluğunun kimlere ödeneceği 14

Geçici Görev Yolluğu Verilecek Kimseler : (Md. 14) Geçici görev yolluğunun kimlere ödeneceği 14 üncü maddede 5 bent halinde sayılmıştır. Maddeye göre; 1. Birinci maddede yazılı kurumlara ait bir vazifenin ifası maksadiyle muvakkaten yurt içinde veya dışında başka bir yere gönderilenlere; 2. Yeni ve eski memuriyetlerine mütaallik bir meseleden dolayı bu kanuna tabi kurumlarca açılan bir dava sebebiyle sanık veya davalı olarak (İşten el çektirilmiş olsun veya olmasın) başka bir yere gönderilenlerden lehinde netice hasıl olanlara; 3. Memuriyet merkezlerinin bulunduğu mahal dışındaki bir vazifeye vekaleten gönderilenlere; 4. Fiilen oturduğu mahalden gayrı bir yere açıktan vekaleten gönderilenlere (yalnız gidiş ve dönüşleri için); 5. (Değişik: 12/1/1959 7187/1 md. ) Muvakkat kaza salahiyeti ile gönderilenlere

 Geçici Görev Maddenin (1) numaralı bendine göre, 6245 sayılı Kanun kapsamına giren kurumlara

Geçici Görev Maddenin (1) numaralı bendine göre, 6245 sayılı Kanun kapsamına giren kurumlara ait bir görevin yapılması amacıyla geçici olarak yurtiçinde veya yurtdışında başka bir yere gönderilmesi durumu, maddeye göre harcırah verilmesini gerektiren hallerin başında gelmektedir. 33 üncü maddenin (b) bendinde düzenlenen teftiş, denetim ve inceleme yetkisine haiz müfettiş ve denetim elemanlarının görev nedeni ile seyahatleri de 14 üncü madde kapsamına girmektedir. Denetim elemanlarına verilecek yol gideri ve gündelik bakımından bu madde de belirlenen istisnalar dışında diğer hususlar yönüyle bir farkları bulunmamaktadır.

Geçici Görev Harcırahında ödenebilecek unsurlar: Gündelik Yol gideri Hamal Bagaj Taşıt ücreti (Taksi) Konaklama:

Geçici Görev Harcırahında ödenebilecek unsurlar: Gündelik Yol gideri Hamal Bagaj Taşıt ücreti (Taksi) Konaklama: Harcırahın unsurları arasında kanunun 5. maddesinde sayılmıyor, ancak geçici görevlerde konaklama ayrıca ödeniyor. (Ayrıca 14. Maddeden değil, Müfettişlerde 33/b son fıkra, diğer memurlar da 33/d’ye göre ödeniyor. )

YURT İÇİ SÜREKLİ GÖREV YOLLUĞU Yol Masrafı: Sadece Memur için hesaplanacak mutat taşıt ücreti

YURT İÇİ SÜREKLİ GÖREV YOLLUĞU Yol Masrafı: Sadece Memur için hesaplanacak mutat taşıt ücreti Gündelik (Yevmiye): Sadece Memur için hesaplanacak yolda geçen sürelere ait yevmiye Seyahat günlerine ait gündelikler, seyahat edilen vasıtanın hareket saatinden gidilecek yere varış saatine kadar gelen her 24 saat için hesap olunur. Bu süreden az devam eden seyahatler bir gün itibar olunur. Seyahat müddetinin her 24 saati aşan kesri tam gün sayılır. (MD. 43)

 Ancak, yurtiçi ve yurtdışı yolculuğun 24 saatten fazla sürmesi halinde 24 saati aşan

Ancak, yurtiçi ve yurtdışı yolculuğun 24 saatten fazla sürmesi halinde 24 saati aşan süre de bir gün sayılmak suretiyle 2 gündelik ödenmesini gerekmektedir. (Örneğin saat 17: 00’da hareket edip ertesi gün saat 18: 00’da görev yerine ulaşan kişiye yolculuk süresinin 24 saati aşması (24 + 1 saat) nedeniyle 2 gündelik verilecektir. ) Madde hükmü hem yurtiçi sürekli görev yolculuklarında hem de yurtiçi ve yurtdışı geçici görev yolculuklarında verilecek yola ilişkin gündelikler hakkında uygulanacaktır. Yurtdışı sürekli görev yolculuklarında ise bu madde, 54 üncü madde hükmü de dikkate alınarak uygulanabilecektir.

KONAKLAMA BEDELİ Buna göre, 6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fıkrasına göre

KONAKLAMA BEDELİ Buna göre, 6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fıkrasına göre gündelik ödenen denetim elemanları hariç olmak üzere, bu Kanuna göre gündelik ödenenlerden yurt içinde yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmı ayrıca ödenir, ancak bu miktar, belge bedelini aşamaz ve her görevlendirme için ilk on gün ile sınırlıdır. Birden fazla yeri kapsayacak görevlendirmelerde de yatacak yer temini için ödenecek ücret, görevlendirme süresinin ilk on günü ile sınırlıdır

 Bütçe kanununa ekli H Cetvelinin dipnotunda yer alan hüküm: * 6245 sayılı Harcırah

Bütçe kanununa ekli H Cetvelinin dipnotunda yer alan hüküm: * 6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) ve (d) fıkralarına göre yatacak yer temini için ödenecek ücretlerin hesabında, gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı esas alınır.

ÜST KURULLARDA YURTİÇİ KONAKLAMA GİDERLERİ(Ek Madde 2 Gereği) Bu kurumların başkan ve üyeleri ile

ÜST KURULLARDA YURTİÇİ KONAKLAMA GİDERLERİ(Ek Madde 2 Gereği) Bu kurumların başkan ve üyeleri ile personelinden memuriyet mahalli dışına yapılan yurt içi geçici görevlendirilmelerinde, konaklama gideri için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak ve 33 üncü maddenin (a) fıkrasına göre müstahak oldukları gündelik tutarının, ikinci fıkra kapsamındaki görevlendirmelerde beş katını, Diğerlerinde dört katını geçmemek üzere görevlendirme süresince konaklama gideri ödenir

Yurt dışında konaklama giderleri: YURTDIŞI GÜNDELİKLERİNE DAİR BAKANLAR KURULU : Karar Sayısı: 2014/5832 (25.

Yurt dışında konaklama giderleri: YURTDIŞI GÜNDELİKLERİNE DAİR BAKANLAR KURULU : Karar Sayısı: 2014/5832 (25. 01. 2014 tarih ve 28893 sayılı R. G. ) Madde 1 - (1) Yurtdışına veya yurtdışında iken başka bir yere, sürekli veya geçici bir görevle ya da tedavi amacıyla gönderilenlerin, gidiş ve dönüşleri ile tedavi ve geçici görevlendirme sürelerinde verilecek gündeliklerin yabancı para cinsinden miktarları ekli cetvelde gösterilmiştir.

 (2) Birden fazla ülkeyi kapsayacak yurtdışı geçici görev yolculuk ve ikametlerde, her ülkedeki

(2) Birden fazla ülkeyi kapsayacak yurtdışı geçici görev yolculuk ve ikametlerde, her ülkedeki kalış süresi için o ülkeye ilişkin gündelik miktarı esas alınır. Madde 2 - (1) Harcırah için avans verilecek ise, avansın Türk Lirası cinsinden tutarı, yabancı para cinsinden avans miktarının tahakkuk tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen efektif satış kuruyla çarpılması suretiyle bulunur. Avans ilgiliye Türk Lirası cinsinden ödenir. Avansın mahsup işlemlerinde ise ilgiliye ödenme tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen efektif satış kuru esas alınır.

 (2) Harcırah için avans verilmemiş ise, yurtdışı gündeliklerinin Türk Lirası cinsinden tutarı, yabancı

(2) Harcırah için avans verilmemiş ise, yurtdışı gündeliklerinin Türk Lirası cinsinden tutarı, yabancı para cinsinden gündelik miktarının beyanname düzenleme tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen döviz satış kuruyla çarpılması suretiyle bulunur. (3) Yabancı para cinsinden, müstahak olunan harcırah miktarının avans miktarından fazla olması halinde fazla olan kısım için, beyanname düzenleme tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen döviz satış kuru esas alınır.

 Madde 3 - (1) Geçici görev ile yabancı ülkelere gönderilenlere, özel anlaşmaları gereğince

Madde 3 - (1) Geçici görev ile yabancı ülkelere gönderilenlere, özel anlaşmaları gereğince yabancı devlet, uluslararası kuruluş veya resmi diğer kuruluşlar tarafından ödeme yapıldığı takdirde bu ödemeler gündeliklerinden indirilir. (2) Kurumlar, hizmetin özellikleri, mevcut ödenek miktarı, yabancı devlet, uluslararası kuruluş, resmi veya özel diğer kurum ve kuruluşlar tarafından ödeme yapılması, görev yerinde ücretsiz veya düşük ücretli yatacak yer temin edilmesi, yemek ihtiyaçlarının kısmen veya tamamen karşılanması gibi hususları dikkate almak suretiyle, ekli cetvelde gösterilen miktarlardan daha aşağı miktarda gündelik ödeyebilirler. Ancak, bu şekilde ödenecek gündeliklerin ilgililerce kabul edildiğinin görev mahallinden ayrılmadan önce idarelerine yazılı olarak bildirilmesi gerekir.

 Madde 4 - (1) Bu Karar hükümlerine göre yurtdışına veya sürekli görevle yurtdışında

Madde 4 - (1) Bu Karar hükümlerine göre yurtdışına veya sürekli görevle yurtdışında iken başka ülkelere geçici görevle gönderilenlere, Türkiye’den veya sürekli görevle bulundukları ülkelerden her çıkışlarında, seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü için ödenecek gündelikler, ekli cetveldeki miktarların % 50 artırılması suretiyle hesaplanır (2) Türkiye’den yurtdışına geçici görevle gönderilenlerden, seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü ile sınırlı olmak kaydıyla, yurtdışında yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri fatura ile belgelendirenlere, faturada gösterilen günlük yatak ücretinin birinci fıkrada belirtildiği şekilde artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerinin % 40’ına kadar olan miktar için bir ödeme yapılmaz. %40 ını aşması halinde ise aşan kısmın sadece % 70’i ayrıca ödenir.

 Ancak, yatacak yer temini için ödenecek günlük ilave miktar, artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerin

Ancak, yatacak yer temini için ödenecek günlük ilave miktar, artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerin ekli cetvelin; a) I III no’lu sütunlarda gösterilen unvanlarda bulunanlar için % 100’ünden, b) IV VII no’lu sütunlarda gösterilen kadrolarda bulunanlar için % 70’inden, fazla olamaz. (3) Bu Kararın 3 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca ekli cetvelde gösterilen miktarlardan daha aşağı miktarda gündelik belirlenmesi durumunda, yatacak yer ücretinin hesaplanmasında, ekli cetvelde gösterilen gündeliklerin artırımlı miktarları esas alınır. (4) Bu madde hükmü yurtdışı sürekli görev harcırahının hesabında dikkate alınmaz.

 MADDE 5 - (1) Merkezi Yönetim kapsamındaki kamu idarelerince ekli cetvelde yer alanların

MADDE 5 - (1) Merkezi Yönetim kapsamındaki kamu idarelerince ekli cetvelde yer alanların yurtdışına geçici görevlendirmelerinde; görevin önem ve özelliği ile görev yeri itibariyle oluşabilecek konaklama gideri ihtiyacı dikkate alınmak ve belgelendirilmek suretiyle görevlendirme süresince; a) Genel müdür ve daha üst makam yöneticileri ile ek göstergeleri genel müdür düzeyinde veya daha yüksek tespit edilen görevde bulunan yöneticilerin, b) Ek göstergesi 8, 000 ve daha yüksek olanlarla birlikte aynı yurtdışı toplantısına katılan ilgili kurum personelinin, c) Zorunlu ve istisnai hallere münhasır olmak üzere, ilgili Bakanın onayı alınmak şartıyla (a) ve (b) bendleri kapsamı dışında kalan diğer personelin, konaklama bedelinin ilgilinin gündeliklerinin yüzde kırkını aşan kısmının tamamı ödenebilir.

 Ancak, bu madde kapsamında yıl içinde yapılan görevlendirmeler sonucunda, bu Kararın 4 üncü

Ancak, bu madde kapsamında yıl içinde yapılan görevlendirmeler sonucunda, bu Kararın 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tutarları aşan konaklama bedeli için idare bütçesinden yapılacak yıllık harcama tutarının toplamı ilgili idare bütçesinin 03. 3. 3. 01 ekonomik kodunda yer alan yurt dışı geçici görev yolluğu kesintili başlangıç ödeneğinin, %30'unu aşamaz, ilgili kamu idarelerinin bu kapsamda kullanabilecekleri ödenek tutarları ile bu giderlerin ödenmesi ve izlenmesine ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.

 (2) Görevin önem ve özelliği ile görev yeri itibariyle oluşabilecek konaklama gideri ihtiyacı

(2) Görevin önem ve özelliği ile görev yeri itibariyle oluşabilecek konaklama gideri ihtiyacı dikkate alınmak ve belgelendirilmek suretiyle görevlendirme süresince sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait bankaların yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile genel müdürlerinin konaklama bedelinin ilgilinin gündeliğinin yüzde kırkını aşan kısmının tamamı ödenebilir. Ancak bu kapsamda yıl içinde yapılan görevlendirmeler sonucunda, bu Kararın 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tutarı aşan konaklama bedeli için yapılacak yıllık harcama tutarının toplamı ilgili kurum bütçesinin yurtdışı geçici görev yolluğu amacıyla bütçelerine tefrik edilen ödeneklerinin %30'unu aşamaz.

 (3) Bu madde uyarınca görevlendirilenlere, seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü için

(3) Bu madde uyarınca görevlendirilenlere, seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü için artırımlı olarak hesaplanan gündelikler dahil olmak üzere gündeliklerinin yüzde kırkına kadar olan miktar için bir ödeme yapılmaz. (4) Bu maddenin uygulanması ile ilgili olarak ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve gerektiğinde uygulama esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir. MADDE 6 (1) Bu Karar; a) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Karar hükümleri uygulananlara,

 b) Staj ve öğrenim amacıyla yurtdışına gönderilenlere (gidiş ve dönüş yol gündelikleri hariç),

b) Staj ve öğrenim amacıyla yurtdışına gönderilenlere (gidiş ve dönüş yol gündelikleri hariç), c) Bakanlıklar arası Ortak Kültür Komisyonu Kararıyla yurtdışına gönderilenlere (gidiş ve dönüş yol gündelikleri hariç), d) 15/1/2010 tarihinden sonra yurt dışına tedavi amacı ile gönderilen ve tedavileri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılananlara, uygulanmaz. MADDE 7 - (1) Bu Karar 1/1/2014 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 8 (1) Bu Karar hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür

MEMURİYET MAHALLİ DIŞINA GÖNDERİLENLERİN GÜNDELİĞİ: (MADDE 39) Resmi bir görevle memuriyet mahalli içinde bir

MEMURİYET MAHALLİ DIŞINA GÖNDERİLENLERİN GÜNDELİĞİ: (MADDE 39) Resmi bir görevle memuriyet mahalli içinde bir yere gönderilenlere gündelik verilmez. Geçici bir görevle memuriyet mahalli dışındaki bir yere gönderilenlerden; Buralarda ve yolda öğle (saat 13. 00) ve akşam (saat 19. 00) yemeği zamanlarından birini geçirenlere 1/3, İkisini geçirenlere 2/3 oranında Geceyi de geçirenlere tam gündelik verilir.

Geçici Görev Harcırahının Başlama ve Bitiş Zamanı ile Azami Verilebilecek Süreler Memleket iç ve

Geçici Görev Harcırahının Başlama ve Bitiş Zamanı ile Azami Verilebilecek Süreler Memleket iç ve dışında seyahat günlerinin hesabı: Madde 43 – Seyahat günlerine ait yevmiyeler, seyahat edilen vasıtanın hareket saatinden gidilecek yere muvasalat (varış) saatine kadar geçen her 24 saat için hesap olunur. Bu süreden az devam eden seyahatler bir gün itibar olunur. Seyahat müddetinin her 24 saati aşan kesri tam gün sayılır. Geçici görev ile yurt içinde başka yerde görevlendirilenlere verilecek gündelik süreleri; eski görev yeri veya ikametgahından, Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca saptanacak(mutat ve muayyen) yola göre ulaşım aracının kalkış saatinde başlamakta olup, görev bitiminde esas görev yerine veya ikametgahına dönüş saatinde bitmektedir. Yurtiçinde ve yurtdışında seyahat günlerinin hesabında Kanunun 43 üncü madde esasları dikkate alınacaktır.

 Yurtiçi ve yurtdışında yolculuk edilen süre, taşıtın hareket saatinden gidilecek yere varış saatine

Yurtiçi ve yurtdışında yolculuk edilen süre, taşıtın hareket saatinden gidilecek yere varış saatine kadar geçen her 24 saat bir gün sayılmak suretiyle hesaplanmaktadır ve gündelik de bu süreye göre verilmektir. Böylece asli görev yerinden bir gün önceden hareket edip, gideceği yere ertesi gün varan, fakat yolculuğu 24 saat sürmeyen kişiye 2 gün üzerinden gündelik ödenmesinin önüne geçilmiş olmaktadır. (Örneğin saat 23: 00’da hareket edip ertesi gün saat 6: 00’da görev mahalline ulaşan kişiye yolculuğu iki günü kapsamasına karşın yolculuk süresi 7 saat sürdüğünden 2 değil 1 gündelik verilmesi gerekmektedir. )

Sürekli Görev Yolluğunda Aile Masrafı: (MD. 44) Memur ve hizmetlinin; Harcırah verilmesini gerektiren olay

Sürekli Görev Yolluğunda Aile Masrafı: (MD. 44) Memur ve hizmetlinin; Harcırah verilmesini gerektiren olay sırasında evlilik bağıyla bağlı olduğu eşi, Bakmakla yükümlü olduğu alt ve üst soyu Bakmakla yükümlü olduğu erkek ve kız kardeşlerinin, Taşıt ücretleri ile yolda geçen süreler için hesaplanacak gündelikler toplamı Aile Masrafını oluşturur. Aile masrafının ödenmesinde herhangi bir sayı sınırlaması yoktur. Harcırah almaya müstehak tüm aile fertleri için aile masrafı hesaplanır ve ödenir.

Yurt içi Sürekli görev Yolluğu - Yer Değiştirme Masrafı: (MD. 45) Yurtiçi yer değiştirme

Yurt içi Sürekli görev Yolluğu - Yer Değiştirme Masrafı: (MD. 45) Yurtiçi yer değiştirme masrafı memur veya hizmetlinin; Sabit Unsur; a. Kendisi için yurtiçi gündeliğinin yirmi katı, b. Harcıraha müstehak aile fertlerinin her biri için yurtiçi gündeliğinin on katı (Bu miktar yurtiçi gündeliğinin kırk katını aşamaz), Değişken Unsur; c. Her kilometre veya deniz mili başına, yalnız kendisi için yurtiçi gündeliğinin yüzde beşi, olarak hesaplanır. Bu maddeye göre harcıraha müstehak memur veya hizmetlinin eski görev mahallinden yeni görev mahalline atanan memur veya hizmetli eşine (c) bendi uyarınca hesaplanacak miktarın yarısı ödenir.

Yurtdışı Sürekli Görev-Yer değiştirme masrafı: (Mad. 46) Yurtdışı yer değiştirme masrafı memur veya hizmetlinin;

Yurtdışı Sürekli Görev-Yer değiştirme masrafı: (Mad. 46) Yurtdışı yer değiştirme masrafı memur veya hizmetlinin; a. Kendisi için yurtdışı gündeliğinin yirmi katı, b. Harcıraha müstehak aile fertlerinin her biri için yurtdışı gündeliğinin sekiz katı (Bu miktar yurtdışı gündeliğinin otuziki katını aşamaz), Her kilometre veya denizmili başına yalnız kendisi için yurtdışı gündeliğinin binde yedisi, Olarak hesaplanır. (Mülga ikinci fıkra: 1/7/2006 5538/2 md. ) (Ek: 16/6/1983 2851/5 md. ) Yabancı ülkelerden dönüşlerde, yer değiştirme masrafının yukarıdaki (c) bendine göre verilecek kısmı, aynı şehirde ikamet eden her ikisi de memur veya hizmetli olan eşlerden yalnız birisi için hesaplanıp ödenir.

GEÇİCİ GÖREV GÜNDELİĞİNİN SÜRESİ NE KADAR OLABİLİR? Kanunun 42 inci maddesi ile yurtiçinde geçici

GEÇİCİ GÖREV GÜNDELİĞİNİN SÜRESİ NE KADAR OLABİLİR? Kanunun 42 inci maddesi ile yurtiçinde geçici görevlendirilenlere geçici görev gündeliğinin verilebileceği azami süreler belirlenmiştir. üMaddeye göre bu süre bir yılda yurtiçinde 180 günden fazla olamayacaktır. üYurtdışı geçici görevlendirmelerde ise azami süre sınırlaması bulunmamaktadır.

YURT İÇİ GEÇİCİ GÖREV YOLLUĞUNDA: Bir yıllık dönem içinde aynı yerde, aynı iş için

YURT İÇİ GEÇİCİ GÖREV YOLLUĞUNDA: Bir yıllık dönem içinde aynı yerde, aynı iş için ve aynı kişiye 180 günden fazla gündelik ödenemeyecek, ancak bu 180 günlük sürenin ilk 90 günü için tam gündelik ödenirken, izleyen 90 günü için de 2/3 oranında gündelik ödenebilecektir. 180 günün sonunda hiçbir şey ödenmeyecektir. Söz konusu 90 günlük sürenin hesabında yolda geçen süreler dahil olmadığından, süre varış tarihini izleyen günden itibaren işlemeye başlayacaktır

YURT DIŞI GEÇİCİ GÖREV YOLLUĞUNDA Yurtdışında, yurtiçi geçici görev ile ilgili düzenlemeden farklı bir

YURT DIŞI GEÇİCİ GÖREV YOLLUĞUNDA Yurtdışında, yurtiçi geçici görev ile ilgili düzenlemeden farklı bir esas belirlenmiştir. Maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde, yurtdışına geçici görevle gönderilenlere görev yerine varış tarihinden itibaren ilk 180 gün tam ve izleyen günler için 2/3 oranında gündelik verileceği hüküm altına alınmıştır. Yurtdışı geçici görevlendirmelerde yurtiçi geçici görevlendirmelerde olduğu gibi bir süre sınırı (bir yıllık dönem) konulmamıştır. Yani yurtdışında ilk 180 günden sonraki günlerde 2/3 gündelik ödenmeye devam edilecektir.

HARCIRAH YOLSUZLUKLARI ……. Sendikasında büyük yolsuzluk! Yarın Olağanüstü Genel Kurul toplayacak olan …. .

HARCIRAH YOLSUZLUKLARI ……. Sendikasında büyük yolsuzluk! Yarın Olağanüstü Genel Kurul toplayacak olan …. . Sendikası başkan ve yedi yöneticisinin yılın 365 günü harcırah aldığı ortaya çıktı. Türkiye'nin en büyük sendikalarından olan, ……. . Sendikası'nın Olağanüstü Genel Kurulu'ndan bir gün önce şu andaki …… yöneticilerinin yaptığı yolsuzlukların boyutu ortaya çıktı. 5 Eylül Cuma günü Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, yolsuzluklar Sendika Denetim Kurulu'nun ………tarihli raporu ile ortaya çıktı.

 Hollanda da Harcırah yolsuzluğu müsteşarı istifa ettirdi Yolsuzluk iddiası istifa ettirdi HOLLANDA’nın Gelderland

Hollanda da Harcırah yolsuzluğu müsteşarı istifa ettirdi Yolsuzluk iddiası istifa ettirdi HOLLANDA’nın Gelderland Eyaleti’nde yöneticilerin harcırah yolsuzluğu yaptığı yönündeki iddiaların ardından Danıştay’ın inceleme başlatması üzerine ikinci Rutte kabinesinin Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Co Verdaas görevinden istifa etti. Resmi kayıtlara göre Nijmegen Belediyesi’nde ikamet etmesine rağmen ikamet adresini Zwolle kenti olarak gösterip bu kent ile eyalet yönetiminin bulunduğu Arnhem kentleri arasındaki mesafe için yol harcırahı talep eden Co Verdaas’ın kişisel yaşam koçu giderlerini de eyalet yönetimine ödettiği öğrenildi. Pvd. A’lı Verdaas, “Gerçekten yaşadığım yer ve talep ettiğim yol masraflarının haklılığı konularının tartışılabileceği sonucuna vardım. Tartışılan meblağı eyalete iade etmeyi kararlaştırdım” dedi.

AP'de harcırah skandalı büyüyor Harcırah skandalıyla çalkalanan Avrupa Parlamentosu’nda suçlamaların dozu artıyor. Alman Bild

AP'de harcırah skandalı büyüyor Harcırah skandalıyla çalkalanan Avrupa Parlamentosu’nda suçlamaların dozu artıyor. Alman Bild gazetesine konuşan Avusturyalı Avrupa Parlamenteri Hans Peter Martin, AP üyelerinin oturumlara katılmadıkları halde harcırah aldıklarını 7200 ayrı olayda kanıtlayabileceğini söyledi. Avrupa Parlamentosu'ndaki harcırah skandalı geçtiğimiz günlerde gündeme gelmişti. . .

AP'de harcırah skandalı büyüyor • AP üyelerinin dar gelirliler kesimine mensup olduğunu düşünmek zor.

AP'de harcırah skandalı büyüyor • AP üyelerinin dar gelirliler kesimine mensup olduğunu düşünmek zor. Alman parlamenterler ayda 7000 euro maaş alıyor ve bunun yanında katıldıkları her oturum için de 262 euro harcırah ödeniyor kendilerine. Ancak bunun koşulu, bizzat genel kurul salonuna gelerek yoklama defterini imzalamaları gerekiyor.

 ÖZETİ: Belediye Meclis üyeleri ve Belediyede görevli personelin geçici görevle gittikleri Ankara’da kaldıkları

ÖZETİ: Belediye Meclis üyeleri ve Belediyede görevli personelin geçici görevle gittikleri Ankara’da kaldıkları günler için ödenen otel ve yemek bedellerinin Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesi kapsamında kabul edilerek, Belediye Bütçesinden ödenmesinin mümkün bulunmadığına. (Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı, 28. 01. 2001, K. No: 26061)

 ÖZETİ: …. Belediyesinin görev ve hizmet konularıyla ilgisi olmayan ve özel bir tur

ÖZETİ: …. Belediyesinin görev ve hizmet konularıyla ilgisi olmayan ve özel bir tur firması tarafından organize edilen Yunanistan gezisi için Belediye Başkanı ile bazı meclis üyeleri ve memurlara yurtdışı geçici görev yolluğu ödenmesi. Belediyenin görev ve hizmet konularıyla ilgisi olmayan ve özel bir tur firması tarafından organize edilen Yunanistan gezisi için Belediye Başkanı ile bazı meclis üyeleri ve memurlara yurtdışı geçici görev yolluğu ödenmesinin mümkün bulunmadığına. (Sayıştay 8. Daire Kararı, 05. 06. 1997, K. No: 11804)

Adana Bölge İdare Mahkemesi, E: 2006/123, K: 2006/140 no’lu kararında ; “. . davacının

Adana Bölge İdare Mahkemesi, E: 2006/123, K: 2006/140 no’lu kararında ; “. . davacının atanması nedeniyle ödenmesi söz konusu olan yolluğunun atama tarihinden itibaren 5 yıllık genel zamanaşımı süresi içerisinde her zaman istenmesinin mümkün olduğuna karar verilmiştir. “

HARCIRAH ÖDEMESİNE YÖNELİK DİĞER DEĞİŞİK DURUMLAR GEÇİCİ GÖREVDE HASTALANMA HALİNDE: (Madde 19) Geçici görev

HARCIRAH ÖDEMESİNE YÖNELİK DİĞER DEĞİŞİK DURUMLAR GEÇİCİ GÖREVDE HASTALANMA HALİNDE: (Madde 19) Geçici görev mahallinde hastalanmaları sebebiyle vazife ifa edemeyen memur ve hizmetlilere, bu sebeple vazife göremedikleri günlerin en çok yedi günü için yevmiye verilebilir. Hastanede yatırılmak suretiyle tedavi masraflarının kurumlarınca ödenmesi halinde bu günler için yevmiye verilmez.

YURTİÇİ VE YURTDIŞINDA KURSLARA KATILANLARA VERİLECEK GÜNDELİK: (Madde 37) Mesleki bilgilerini artırmak amacıyla memuriyet

YURTİÇİ VE YURTDIŞINDA KURSLARA KATILANLARA VERİLECEK GÜNDELİK: (Madde 37) Mesleki bilgilerini artırmak amacıyla memuriyet mahalli dışında açılan kurs veya okullara gönderilenlere, bu Kanuna göre geçici görev gündeliği verilir. Bu maksatla yabancı memleketlere gönderilenlere özel anlaşmaları gereğince, yabancı devlet, uluslararası kuruluş veya resmi diğer kuruluşlar tarafından ödeme yapıldığı takdirde bu ödemeler gündeliklerinden indirilir. Yurtiçinden veya yurtdışından sağlanan burslara dayanılarak veya aylıkları transfer edilmek suretiyle staj ve öğrenim amacıyla yurtdışına gönderilenlere bu madde hükmü uygulanmaz. Bunlara ilgili kanun hükümlerine göre müstehak oldukları ödeme yapılır.

37 inci maddeye göre kurs gündeliğinin ödenebilmesi için memur ve hizmetlinin; Kurs veya okullara

37 inci maddeye göre kurs gündeliğinin ödenebilmesi için memur ve hizmetlinin; Kurs veya okullara gönderilmesi Bu göndermenin mesleki bilginin artırılması amacına yönelik olması, Açılan kurs veya okulun, memuriyet mahalli dışında bulunması, Göndermenin 37 nci maddenin son fıkrasında belirtilen türde olmaması, gerekir. Bu şekilde mesleki bilgilerini artırmak amacıyla memuriyet mahalli dışında açılan kurs veya okullara gönderilenlere, 37 nci madde gereğince geçici görev yolluğu ödenmesi gerekmektedir.

60. MADDE: Harcırah Kanununun 59 uncu maddesinde, harcırah ödemelerinde aksi kanıtlanıncaya kadar memur ve

60. MADDE: Harcırah Kanununun 59 uncu maddesinde, harcırah ödemelerinde aksi kanıtlanıncaya kadar memur ve hizmetlinin beyanının esas olacağı hüküm altına alınmıştır. Bu esas gereğince gerçek dışı beyanda bulunanların da ağır cezai müeyyidelere tabi olması da kaçınılmazdır. Maddi hatalar hariç olmak üzere harcırah ödemelerini artıracak biçimde ve kasten gerçek dışı bildirimde bulunanlar hakkında bir takım cezalar öngörülmüştür. İşlenen suçun özellik ve çeşidine göre rütbe veya sınıf indirimi veya memuriyetten çıkarma cezalarından birinin uygulanabileceği ve aldıkları fazla harcırahın da kendilerinden tahsil edileceği hüküm altına alınmıştır.

 Madde genel olarak değerlendirildiğinde sözkonusu cezaların uygulanabilmesi için üç şartın bir arada bulunması

Madde genel olarak değerlendirildiğinde sözkonusu cezaların uygulanabilmesi için üç şartın bir arada bulunması gereklidir. Bunlar; memur veya hizmetlinin; Ø harcırah beyannamesinde gerçeğe aykırı bir bildirimde bulunması, Ø gerçeğe aykırı beyan sonucunda, tahakkuk edecek harcırahta artma olması Ø ve harcırahta meydana gelen artmanın maddi bir hatadan kaynaklanmamasıdır.

 Maddede kasıtlı olarak gerçekdışı bildirimde bulunmak suretiyle hak kazandıkları miktardan fazla harcırah alanlardan,

Maddede kasıtlı olarak gerçekdışı bildirimde bulunmak suretiyle hak kazandıkları miktardan fazla harcırah alanlardan, bu miktarın geri alınmasıyla ilgili olarak 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkında Kanun ile genel hükümlerden bahsedilmiştir. Sözkonusu maddeye göre, Devlet, il özel idaresi ve belediyelerde harcırahtan doğan borçların takip ve tahsili 6183 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde yürütülecek ve bu borçlar için aynı Kanunun 51 inci maddesindeki gecikme zammına ilişkin hükümler uygulanacaktır.

 1. Rütbe indirimi cezası 2. Sınıf indirimi cezası 3. Memuriyetten çıkarma cezası 657

1. Rütbe indirimi cezası 2. Sınıf indirimi cezası 3. Memuriyetten çıkarma cezası 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinin (E) bendinde düzenlenmiş olup, Devlet memurluğundan çıkarma, bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarmak şeklinde tarif edilmiştir. Devlet memurluğundan çıkarma ile memurluk statüsü sona ermektedir. Gerçek dışı beyanda bulunan memura memuriyet ten çıkarma cezası da verilebilmektedir.

ÖRNEK SAYIŞTAY KARARLARI ……Personelin katıldığı eğitim seminerlerine katılım bedeli olarak belediye bütçesinden semineri düzenleyen

ÖRNEK SAYIŞTAY KARARLARI ……Personelin katıldığı eğitim seminerlerine katılım bedeli olarak belediye bütçesinden semineri düzenleyen organizatör firmaya yapılan ödemeler ile bu seminerlere katılan personele yolda geçen günler için yevmiye ve yol gideri ödemelerinde mevzuata aykırılık bulunmamaktadır. Ancak yolda geçen günler dışındaki ikamet yevmiyesi hizmet satın alma suretiyle belediye bütçesinden karşılandığından bu seminerlere katılım için görevlendirilen personele ikamet edilen günler için ayrıca yevmiye ödenmesi mükerrerliğe yol açacağından mevzuata uygun bulunmamaktadır. Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı: 04. 03. 2014 38531

ÖRNEK SAYIŞTAY KARARLARI (Madde 14 ile ilgili. ) ÖZET : Geçici görevle Ankaraya giden

ÖRNEK SAYIŞTAY KARARLARI (Madde 14 ile ilgili. ) ÖZET : Geçici görevle Ankaraya giden Belediye Başkanına 6245 sayılı Harcırah Kanununun 14’üncü maddesine göre geçici görev yolluğu ödenmesi gerekirken, Ankarada kaldığı otele ait fatura ile kuruyemiş ve tekel bayiine ait fatura bedellerinin ödenmesinin mevzuata aykırı olduğu. (Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı, 17. 6. 2003, K. No: 26530)

Sayıştay 2. Daire Kararı, 04. 02. 2010 Tutanak No: 34423 5717 sayılı Bütçe Kanunlarında

Sayıştay 2. Daire Kararı, 04. 02. 2010 Tutanak No: 34423 5717 sayılı Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelere Eklenmesi İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 11 inci maddesi ile 6245 sayılı Harcırah Kanununa eklenen ek 2 nci maddenin birinci fıkrasında “Düzenleyici ve denetleyici kurumlarda harcırah ödemeleri bu Kanuna göre yapılır. ’’

 Sürekli görevle başka bir yere atanan memura, ev istasyon arasında taksi ücreti ödenemez.

Sürekli görevle başka bir yere atanan memura, ev istasyon arasında taksi ücreti ödenemez. Çünkü bu ödemeye cevaz 14. madde hükmü geçici görevle ilgilidir. (Sayıştay 4. Daire Kararı, 18. 01. 1977, , K. No: 23289) Senelik izinlerini memuriyet mahalleri dışında geçirmekte olanlardan, asli memuriyet mahallerine çağrılıp verilen görevi yaptıktan sonra geri kalan izinlerini ge çirmek üzere tekrar izinlerini geçirmek üzere tekrar izinlerini kullanmakta oldukları mahallerde avdet edenlere, asli vazife mahalline geliş ve iznin kullanıldığı yere dönüş için yol masrafı ile yolda geçen günlere ait yevmiyelerinin verilmesi uygun olacağı. (SGKK, 07. 12. 1962, K. No: 2806/1)

 Trabzon’a görevli olarak giden ilgili, ikamet ettiği Gebze’den Sabiha Gökçen Havaalanına taksi ile

Trabzon’a görevli olarak giden ilgili, ikamet ettiği Gebze’den Sabiha Gökçen Havaalanına taksi ile gitmiş dönüşte ise Atatürk Havalimanından Gebze’ye aynı şekilde taksi ile dönmüştür. Oysa ki, 6245 sayılı Harcırah Kanunu’nda “ikametgah veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası masrafları da ayrıca tediye olunur” hükmü sadece şehir içi ulaşım ile alakalıdır. Şehirler arası yolculukta “mutat ve ekonomik” olan taşıt araçları tercih edilecektir. Dolayısıyla, Gebze’de ikamet eden personele ikamet ettiği Gebze’den İstanbul Havalimanlarına ticari taksi ile gidiş dönüş yapması neticesinde ortaya çıkan giderin ödenmesi mümkün görülmemektedir. (Sayıştay 4. Daire Kararı, 10. 12. 2009, K. No: 30874)

 ……… …. . Saymanlığı 1998 6245 sayılı Harcırah Kanununun 14’üncü maddesine göre geçici

……… …. . Saymanlığı 1998 6245 sayılı Harcırah Kanununun 14’üncü maddesine göre geçici görev ile memuriyet mahalli dışına görevlendirilenlere ikametgah veya vazife mahalli ile otogar, istasyon veya iskele arasındaki taksi ücretinin ödeneceği hüküm altına alınmıştır. Ancak, geçici görev sırasında harcanan taksi ve benzeri nakil vasıtası ücretlerinin ödenmesine cevaz verilmemiştir. Bu nedenle, geçici görev sırasında şehir içinde kullanılan taksi ücretlerinin ödenmesinin mümkün olmadığına. (Sayıştay 7. Daire Kararı, 13. 09. 2001, K. No: 8853

 KONU: 6245 sayılı Harcırah Kanununun 14’üncü maddesi uyarınca; geçici görev ile memuriyet mahalli

KONU: 6245 sayılı Harcırah Kanununun 14’üncü maddesi uyarınca; geçici görev ile memuriyet mahalli dışında görevlendirilenlere havaalanı ile ikametgah ve ikametgah ile havaalanı arasındaki taksi ücretinin ödenmesi gerekeceği hakkında. (Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı, 18. 03. 2008, Tutanak No: 30013) KONU: Bir vazifenin ifası maksadıyla geçici olarak başka bir yere gönderildiğine ilişkin görevlendirme yazısı olmadan geçici görev yolluğu ödenemeyeceği. (Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı, 02. 10. 2001, Tutanak No: 25324)

MERKEZİ YÖNETİM HARCAMA BELGELERİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 31. 12. 2005 Resmi Gazete Sayısı:

MERKEZİ YÖNETİM HARCAMA BELGELERİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 31. 12. 2005 Resmi Gazete Sayısı: 26040 (YOLLUKLARA İLİŞKİN HÜKÜMLERİN TAMAMI*) II KISIM - ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Yolluklar Yurtiçi geçici görev yolluğu Madde 22 - Yurtiçi geçici görev yolluklarının ödenmesinde duruma göre aşağıdaki belgeler aranır. a) Yurtiçi geçici görev yolluklarının ödenmesinde; Görevlendirme yazısı veya harcama talimatı, Yurtiçi / Yurtdışı Geçici Görev Yolluğu Bildirimi (Örnek : 27), Yatacak yer temini için ödenen ücretlere ilişkin fatura , ödeme belgesine bağlanır. (*Bu bölüm MYHBY slaytında anlatılacak olmasına rağmen buraya da özel olarak konulmuştur. )

Yurtiçi geçici görev yolluğu b) Denetim elemanlarının yurtiçi geçici görev yolluklarının ödenmesinde; Yurtiçi /

Yurtiçi geçici görev yolluğu b) Denetim elemanlarının yurtiçi geçici görev yolluklarının ödenmesinde; Yurtiçi / Yurtdışı Geçici Görev Yolluğu Bildirimi (Örnek: 27), Yatacak yer temini için ödenen ücretlere ilişkin fatura , - Özel şahıslardan ev veya pansiyon kiralama halinde, ilk ödemede kira sözleşmesinin aslı, sonraki ödemelerde ise onaylı örneği; kira ödemesinin banka hesabına yatırılmak suretiyle yapılmış olması halinde ayrıca banka makbuzu, ödeme belgesine bağlanır.

Yurtiçi sürekli görev yolluğu MADDE 23 – (1) Yurtiçi sürekli görev yolluklarının ödenmesinde; a)

Yurtiçi sürekli görev yolluğu MADDE 23 – (1) Yurtiçi sürekli görev yolluklarının ödenmesinde; a) Atamalarda atama onayı, diğer hallerde harcama talimatı, b) Yurtiçi Sürekli Görev Yolluğu Bildirimi (Örnek : 28), c) Resmi mesafe haritasında gösterilmeyen yerler için yetkili mercilerden alınacak onaylı mesafe cetveli ödeme belgesine eklenir. (2) Kamu görevlilerinden emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunanlara, haklarında toptan ödeme hükümleri uygulananlara, emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra cezaen olmamak üzere görevlerine son verilenlere ve bunlardan görevde iken ölenlerin kanuni mirasçılarına mevzuatları gereğince verilen tazminatların ödenmesinde ise yetkili makamın onayı ödeme belgesine eklenir.

 Yolluk karşılığı verilen tazminatlar MADDE 24 – (1) Yolluk karşılığı verilen tazminatlar ile

Yolluk karşılığı verilen tazminatlar MADDE 24 – (1) Yolluk karşılığı verilen tazminatlar ile seyahat kartı bedellerinin ödenmesinde aşağıda belirtilen belgeler ödeme belgesine eklenir. a) Memuriyet mahalli dışında seyyar olarak görev yapanların tazminatlarının ödenmesinde; 1) Çeşitli Ödemeler Bordrosu (Örnek: 13), 2) Mali hizmetler birimince onaylı, seyyar görev dağılım listesi. b) Fiilen arazi üzerinde çalışanların tazminatlarının ödenmesinde; Çeşitli Ödemeler Bordrosu (Örnek: 13). c) Tahsildar, yoklama memuru, mutemet, veznedar, satınalma memuru, tebliğ memuru, posta ve evrak dağıtıcısı, takip memuru gibi unvanlarla memuriyet mahallinde gezici olarak görev yapan memur ve hizmetlilerden fiilen bu görevlerde çalışanlar ile sayılan unvanlara sahip olmamakla birlikte, fiilen bu hizmetleri gören personele verilecek seyahat kartı bedellerinin ödenmesinde; 1) İlgililerin adı, soyadı ve unvanları ile fiilen bu görevleri yaptıklarını gösteren onay, 2) Taşıt işleten kuruma ait fatura, 3) Mali hizmetler birimince onaylı, seyahat kartı verilecek personel listesi ödeme belgesine bağlanır. (2) Seyyar görev dağılım listesi ile seyahat kartı verilecek personel listesinin mali yılın ilk ödemesine ait ödeme belgesine bağlanması gerekir.

 Yurtdışı geçici görev yolluğu MADDE 25 – (1) Yurtdışı geçici görev yolluklarının ödenmesinde;

Yurtdışı geçici görev yolluğu MADDE 25 – (1) Yurtdışı geçici görev yolluklarının ödenmesinde; a) Görevlendirme yazısı veya harcama talimatı, b) Yurtiçi/Yurtdışı Geçici Görev Yolluğu Bildirimi (Örnek: 27), Yatacak yer temini için ödenen ücretlere ilişkin fatura, ödeme belgesine bağlanır. Yatacak yer temini için alınan faturanın dairesince onaylanmış tercümelerinin de ödeme belgesine bağlanması gerekir.

 Yolluklara ilişkin diğer hükümler MADDE 27 – (1) Yolluklarla ilgili giderlerin ödenmesinde; a)

Yolluklara ilişkin diğer hükümler MADDE 27 – (1) Yolluklarla ilgili giderlerin ödenmesinde; a) Takip edilmesi gereken yolun dışında bir yoldan veya kullanılması gereken taşıt aracından başka bir araçla yolculuk yapılmasının zorunlu olduğu hallerde, yetkili makamdan alınacak onayın veya raporun, b) Uçakla yapılan seyahatlerde yolcu biletinin; bilette kayıtlı gidiş dönüşten birisinin kullanılmaması nedeniyle biletin iadesi gerektiği takdirde gerçekleşen seyahat ücretini gösteren belgenin; yabancı heyet ve temsilcilerin ülkelerine dönüşlerinde uçak biletlerinin kendilerine verilmesi halinde ise söz konusu giderlerin tutarı ile kurumca karşılandığını belirten ve ilgili birim yetkilisince imzalanan belgenin, c) Taksi ile yapılan seyahatlerde (belediye hudutları dahilindeki taksi ücretleri hariç) fatura veya perakende satış fişi veya ödeme kaydedici cihazlara ait satış fişinin, ç) Geçici görev yolluklarının avans suretiyle ödenmesinde görevlendirme yazısı veya harcama talimatının; sürekli görev yolluklarının avans suretiyle ödenmesinde ise atama onayının, d) Görevine ait mesleki ve sıhhi yeterliliklerinin tespiti veya kurumlarınca görülecek lüzum üzerine sınav için gönderilenler ile yurtiçinde mesleki bilgilerini artırmak amacıyla memuriyet mahalli dışında açılan kurs veya okullara gönderilenlerin söz konusu sınav veya kursa katıldığını gösteren belgenin,

 e) 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılıHarcırah Kanununda belirtilen nedenlerden dolayı yola devam edememe

e) 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılıHarcırah Kanununda belirtilen nedenlerden dolayı yola devam edememe halinde, gecikilen günlere ait gündeliklerin ödenebilmesi için, bu durumu kanıtlayan mülki veya askeri mercilerden alınacak belgenin, f) Sürekli görevle başka bir yere atananların atamalarından vazgeçildiği takdirde, buna ilişkin onay ve ödenecek tazminat miktarını gösteren onaylı cetvel ile alınmış olan taşıt biletlerinin, g) Geçici görevle başka bir yere görevlendirilip, sonradan görevlendirilmelerinden vazgeçilenlerin alınmış olan bilet ücretlerinin ödenmesinde, buna ilişkin yazı ile taşıt biletlerinin, ğ) Yurtiçi veya yurtdışı tedavi yolluklarının ödenmesinde; bulunduğu yer dışındaki bir tedavi kurumuna sevk edildiğine veya yurtdışında tedavisinin gerekli olduğuna ilişkin belgenin (Sevk edildikleri yerlere bir kimse refakatinde gitmesinin gerekli olduğu hallerde ise bu durum ayrıca belge üzerinde gösterilir. ) ödeme belgesine bağlanması gerekir. (2) Denetim, kurs, yarışma, gösteri veya benzeri işler nedeniyle toplu olarak yapılan seyahatlerde, geçici görev yolluğu bildirimleri yerine Toplu Seyahatler Yolluk Bildirimi (Örnek: 29) düzenlenir.

SORU CEVAP SORU: İzinlerini memuriyet mahalli dışında bir yerde geçirmekte iken, tatillerini geçirdikleri yerde

SORU CEVAP SORU: İzinlerini memuriyet mahalli dışında bir yerde geçirmekte iken, tatillerini geçirdikleri yerde geçici olarak bir işin yapılması için görevlendirilenlere, görev mahallinde bulunmaları nedeniyle, Yol gideri ödenir mi? Gündelik ödenir mi?

CEVAP: Yol gideri ödenmez. Gündelik ödenir. Görev yapılan günler için gündelik ödenmesi gerekmektedir. Bu

CEVAP: Yol gideri ödenmez. Gündelik ödenir. Görev yapılan günler için gündelik ödenmesi gerekmektedir. Bu kişilerin görevlendirme sonunda izinlerini iptal ederek asıl memuriyet mahalline dönmeleri halinde ilgili kurum adına yapılmış olan bu yolculuk nedeniyle dönüş için yol gideri ve gündelik de ödenecektir. Görevin bitiminde izinlerine devam etmeleri halinde ise yol gideri ödenmeyecektir.

SORU: Aynı şekilde izindeyken, memuriyet mahalline çağrılan ve verilen görevi yaptıktan sonra izinlerini geçirmek

SORU: Aynı şekilde izindeyken, memuriyet mahalline çağrılan ve verilen görevi yaptıktan sonra izinlerini geçirmek üzere tekrar izinlerini geçirdikleri yere dönenlere ne ödenebilir CEVAP: Memuriyet mahallerine geliş ve izin kullandığı yere dönüşteki yol gideri ve gündelik ödenmesi gerekmektedir.

Emekli olanlara harcırah verilir mi? 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 28 inci maddesiyle,

Emekli olanlara harcırah verilir mi? 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 28 inci maddesiyle, (5) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinin (D) bendine göre yapılacak tazminat ödemesi, 1/1/2010 tarihinden itibaren 750 TL olarak belirlenmiştir. 2013 yılında memurlar için 12. 105 gösterge rakamı 4688 sayılı Kanunun 2 nci maddesi gereği ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının 7 nci maddesi uyarınca 13. 558 olarak uygulanmaktadır. 2014 yılında şu an 13. 558 x 0, 076998 = 1. 043, 93 TL olarak uygulanmaktadır. ( 7, 92 TL D. V. Kesintisi sonrası net 1. 036, 01 TL)

SORU: Harcırah Kanunu uygulamasında, yurt dışı gündelikleri tespit edilirken aşağıdakilerden hangisi dikkate alınmaz? A)

SORU: Harcırah Kanunu uygulamasında, yurt dışı gündelikleri tespit edilirken aşağıdakilerden hangisi dikkate alınmaz? A) Gidilecek ülke B) Memur ve hizmetlilerin aylık veya ücret tutarları C) Görevin mahiyeti D) Memurun bulunduğu hizmet sınıfı CEVAP: D

 SORU: Emekli olanlara harcırah verilir mi? Verilirse ne kadardır? Emekli olanlara harcırah değil

SORU: Emekli olanlara harcırah verilir mi? Verilirse ne kadardır? Emekli olanlara harcırah değil ama tazminat verilir. 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 28 inci maddesiyle, (5) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinin (D) bendine göre yapılacak tazminat ödemesi, 1/1/2010 tarihinden itibaren 750 TL olarak belirlenmiştir. 2014 ve 2015 yılında gösterge rakamı, 4688 sayılı Kanunun 2 nci maddesi gereği ve Kamu Görev. Hakem Kur. Kar. 7 nci maddesi uyarınca (12. 105 olan gösterge) 13. 558 olarak uygulanmaktadır. (13. 558 x 0, 076998 = 1. 043, 93 TL)

TEŞEKKÜRLER

TEŞEKKÜRLER