3 TIMERSMDER I HEV Instruktion til mdeledere 3

  • Slides: 13
Download presentation
3 -TIMERSMØDER I HEV Instruktion til mødeledere

3 -TIMERSMØDER I HEV Instruktion til mødeledere

3 3 -TIMERSMØDE – en tænketank for lægelig videreuddannelse TIMERSMØDE 2014 Alle læger under

3 3 -TIMERSMØDE – en tænketank for lægelig videreuddannelse TIMERSMØDE 2014 Alle læger under uddannelse i en afdeling mødes i 3 timer og taler om uddannelse En mødeleder styrer slagets gang og holder fokus på struktureret vis. Der er udgivet et program. Der varmes op med hvad I fik gennemført siden sidste 3 timers møde. Få handleplanen fra UAO. Udgangspunktet er derefter, hvad I selv har oplevet; godt som mindre godt. Hvordan kan I tænke, at det bliver bedre. Hvad kan I selv gøre, hvis I får lov? Hvor og hvordan kan yngre læger i 2016 -17 bidrage til at uddannelsen bliver endnu bedre? Hvor og hvordan kan andre læger på afdelingen hjælpe med at gennemføre jeres initiativer?

3 3 -TIMERSMØDE – en tænketank for lægelig videreuddannelse TIMERSMØDE 2014 Programhandout udfyldes med

3 3 -TIMERSMØDE – en tænketank for lægelig videreuddannelse TIMERSMØDE 2014 Programhandout udfyldes med jeres tanker og ideer og i slutfasen udfyldes fællesark 1 og 2. Gerne flere initiativer. Hele programhandout indsendes af mødelederen til Tove Watson, HR afdelingen. Fælles ark 1 og 2 sendes til afdelingsledelsen og UAO Der holdes møde med øvrige læger i afdelingen om planerne og der udfærdiges en handleplan (UAO) for de initiativer, som skal gennemføres. Handleplanen indsendes til Tove Watson. Yngre læger laver en poster som skal indeholde antal foreslåede initiativer i 2015, gennemførte, delvis gennemførte, ikke gennemførte ( søjler / lagkage). Forslag 2016 med plads til at markere, når de er gennemført. Posteren indsendes elektronisk til Tove Watson. 25. 1. 17 præsenteres posteren til et temamøde for LVUR og den kommer derefter på hjemmesiden. Hæng posteren op i afdelingen og sørg for at den tages op på uddannelsesmøder. Marker når et mål er nået.

3 -timersmødet 2016 TEMA 2015: FRIT Hvor mange initiativer fik I indført på jeres

3 -timersmødet 2016 TEMA 2015: FRIT Hvor mange initiativer fik I indført på jeres afdeling i året der gik? Det har ikke været muligt at beskrive hvor mange initiativer fra 2014, som blev gennemført i løbet af året. Ikke alle havde redegjort for det. Det indsendte materiale var noget inhomogent. Ingen meldte sig til en redaktionsgruppe, så nu prøver vi noget andet. Indsend det fulde handout. Ikke et substitut. Deltag på temamøde om vejledere og vejledning 25. 1. 17 med en poster, som en af jer skal præsentere. Hæng posteren op et strategisk sted i afdelingen og sæt flag ved, når et mål er nået.

3 -TIMERSMØDE 2016 Vejledere og vejledning 3 -TIMERSMØDE 2014 Alle læger modtager og giver

3 -TIMERSMØDE 2016 Vejledere og vejledning 3 -TIMERSMØDE 2014 Alle læger modtager og giver uddannelse En positiv og udviklende kultur fremmer den kontinuerlige professionelle udvikling Yngre læger i uddannelsesforløb kan med 3 timersmødet selv bidrage til at fremme gode udviklingsforløb Hvor og hvordan kan yngre læger bidrage i 2016 til at uddannelsen bliver endnu bedre?

3 -TIMERSMØDE 2016 Vejledere og vejledning 3 Alle læger er vejledere 75% siger de

3 -TIMERSMØDE 2016 Vejledere og vejledning 3 Alle læger er vejledere 75% siger de giver vejledning. 25% siger de får vejledning. Ved at deltage i det daglige arbejde bliver man dygtigere og får professionen bygget på – lag efter lag. Vejledning og vejledere er hjørnesten i uddannelsen. Den formelle vejleder har nogle formelle opgaver, hvor hun/han samtidig er coach for YL : sikring af kompetencer, vejledning og rådgivning, incitamentskabende, uddannelsesplanlægning( mål, strategi, tid, metode, plan) Daglig vejledning er det vi møder mest. Der er utallige niveauer fra små håndværksmæssige detaljer til at være kulturbærer. Hvordan møder I vejledning og vejleder til daglig? Hvad kan skabe tryghed og gode rammer? Får I opgaven når I er klar? Accelereret læring giver plads til at man efterfølgende kan opnå rutine.

3 3 -TIMERSMØDE 2016 Vejledning og vejledere Vejlederne: Hvad er jeres forventninger til vejlederne?

3 3 -TIMERSMØDE 2016 Vejledning og vejledere Vejlederne: Hvad er jeres forventninger til vejlederne? Hvilke kompetencer skal de have? Giver rammerne de rette muligheder for at vejlederen kan vejlede? Har I ideer til at gøre processen vejledning på en bedre måde end nu? Bliver de rette situationer brugt til vejledning? Bliver vejledere ’budt inden for’ i læringsprocssen af YL? Tag udgangspunkt i en situation som I følte var god

3 3 -TIMERSMØDE 2016 Vejledning og vejledere Vejledning og de vejledte: Er du selv

3 3 -TIMERSMØDE 2016 Vejledning og vejledere Vejledning og de vejledte: Er du selv opmærksom på hvornår du vejledes? Hvad lærer du når vejlederen ’ikke er der’? Er vejledningen ledsaget af konstruktiv feedback? Giver uddannelseskulturen i afdelingen plads til at undres, spørge og blive klogere sammen? Tænk på de 7 lægeroller. Er der vejledning og feedback på alle områder? For hvilke roller kan vejledning styrkes og hvordan? Bliver vejledere ’budt inden for’ i læringsprocssen af YL? Tag udgangspunkt i en situation som I følte var god

3 3 -TIMERSMØDE 2016 Vejledning og vejledere I kan se på Vejledernes kompetencer Vejledningsprocessen

3 3 -TIMERSMØDE 2016 Vejledning og vejledere I kan se på Vejledernes kompetencer Vejledningsprocessen Rammerne Egen erkendelse af hvad vejledning er ( 75%/25%) Egen parathed til vejledning ? ? ? Dit bidrag i dag tæller til uddannelsen fremover.

VEJLEDENDE TIDER FOR 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 3 -timersmødet Velkomst

VEJLEDENDE TIDER FOR 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 3 -timersmødet Velkomst v/mødeleder – 5 minutter Præsentation af formål og forløb samt valg af referent – 10 minutter Hvad fik vi indført efter 3 -timer 2015 - 15 minutter Individuelt samt diskussion med sidemand – 25 minutter Pause – 10 minutter 4 - 8 mandsgrupper arbejder. Gruppeark udfyldes og indsamles af mødeleder – 40 minutter Plenum, hvor Fællesreferat 1 og Fællesreferat 2 udfærdiges i fællesskab – 60 minutter Prioritering og buffer – 15 minutter Efterfølgende sørger mødeleder for indberetning elektronisk (mail af udfyldt handout)

INSTRUKTION 1 OBS POSITIV TILGANG! Gå sammen to og to. Først bruger I 5

INSTRUKTION 1 OBS POSITIV TILGANG! Gå sammen to og to. Først bruger I 5 min. hver for sig til at reflektere over nedenstående spørgsmål (nedskriv små sætninger, der kan illustrere dine svar på det individuelle arbejdsark). Herefter interviewer I hinanden i 2 x 10 min: 1. Når du tænker tilbage på din tid i den afdeling, du er i nu – hvilke 2 -3 gode læringsoplevelser vil du så fremhæve i forhold til din uddannelse på afdelingen? 2. Hvad gjorde du og hvad gjorde andre (ledelsen, den uddannelsesansvarlige overlæge, din vejleder, den uddannelseskoordinerende yngre læge, andre kolleger og samarbejdspartnere), der bidrog til, at det blev til gode oplevelser? 3. Har du forslag til ændringer, som kan medvirke til at styrke uddannelsen af den enkelte yngre læge? 4. Hvilken effekt vil ændringerne få?

INSTRUKTION 2 Forbedret uddannelse Gå sammen med 2 - 4 andre par: (såfremt I

INSTRUKTION 2 Forbedret uddannelse Gå sammen med 2 - 4 andre par: (såfremt I kun er få læger i afdelingen, kan dette foregå i plenum, men det er vigtigt, at gruppearket udfyldes) 1. Fortæl om din makkers gode og mindre gode oplevelser, om forslag til ændringer, der vil gøre en forskel, samt mulige effekt, hvis ændringer gennemføres. Husk fokus på uddannelsen med vejledning og vejledere. 2. Formuler i gruppen jeres fælles oplevelser (gode og mindre gode) omkring uddannelsen. Nedskriv på vedlagte Gruppeark. 3. Formuler gruppens forslag til ændringer, der vil gøre en forskel, eller som I formoder vil gøre det. Hvilke mulige effekter forventer I? Nedskriv på vedlagte Gruppeark. 4. Forbered jeres fremlæggelse i Plenum.

INSTRUKTION 3 Vejledning og vejledere Husk fokus på uddannelsen med vejledning og vejledere. Der

INSTRUKTION 3 Vejledning og vejledere Husk fokus på uddannelsen med vejledning og vejledere. Der kan være store og små emner – lette og svære løsninger. Når Fællesark 1 og 2 skal udfyldes er det vigtigt, at I er opmærksomme på de forskellige niveauer: ● Hvad kan I selv gøre? (alt hvad der kan gøres i egne rækker, er vigtigt at få med) Dette anføres i Fællesark 1. Her skal også anføres forslag til initiativer, som I gerne vil være ansvarlige for, men som kræver involvering af ledelsen og seniore lægekolleger. I så fald skal det også anføres i Fællesark 2 (evt. blot med stikord og henvisning til forslag nr. ) ● Hvad håber vi, at andre tager fat på/hjælper med? Dette anføres i Fællesark 2.