3 Konu Kavramsal ve Kuramsal ereve Kavramsal ve

  • Slides: 9
Download presentation
3. Konu Kavramsal ve Kuramsal Çerçeve

3. Konu Kavramsal ve Kuramsal Çerçeve

Kavramsal ve Kuramsal Çerçeve Örnek Metin Değerlendirme: “Bu çalışmada ‘‘ritüel’’, ‘‘senkretizm’’, ‘‘ibadet’’, ‘‘namaz’’ vb.

Kavramsal ve Kuramsal Çerçeve Örnek Metin Değerlendirme: “Bu çalışmada ‘‘ritüel’’, ‘‘senkretizm’’, ‘‘ibadet’’, ‘‘namaz’’ vb. kavramlar üzerinde durulacaktır. Bunlarla beraber Şiilik üzerine yapılmış çalışmalar içerisinden ritüeller ile ilgili noktalardan alıntılar yapılarak kavramlar doğru bir şekilde araştırma içerisinde kullanılacaktır. ”

Kavramsal ve Kuramsal Çerçeve Örnek Metin Değerlendirme: “Yağmur duasına; geçim kaynağı tarıma dayanan topluluklarda

Kavramsal ve Kuramsal Çerçeve Örnek Metin Değerlendirme: “Yağmur duasına; geçim kaynağı tarıma dayanan topluluklarda ve bahar ile yaz aylarının kurak geçtiği mevsimlerde, özellikle yağmura ihtiyaç duyulduğu zamanlarda yapılan bir eylem olarak bakmanın eksik olduğu söylenebilir. Çok eski halk geleneklerinden biri olan yağmur duasının, dini ve din dışı unsurları bünyesinde barındırmasından dolayı, sadece yağmur ihtiyacını karşılama isteği dışında bir nevi toplumsallaşmayı sağlaması, toplumu bir arada tutması, iş birliğini sağlaması, birliği ve birlikteliği pekiştirmesi gibi özelliklerinin de olduğu varsayılabilir. “Türk halk gelenekleri içinde yaygın uygulamalardan biri de yağmur duası geleneğidir. Esasta dini bir uygulama gibi görülen bu gelenek, derinlemesine incelendiğinde içerik, yapı, uygulama şekli, uygulayıcıları ve amaçları bakımından dini ve din dışı unsurları birleştiren bir özellik arz eder. ”(Ekici 2002, 47)”

Kavramsal ve Kuramsal Çerçeve Örnek Metin Değerlendirme: “Hıdırellez kavramı üzerinde duracağım. Hıdırellez: Hıdır ve

Kavramsal ve Kuramsal Çerçeve Örnek Metin Değerlendirme: “Hıdırellez kavramı üzerinde duracağım. Hıdırellez: Hıdır ve İlyas peygamberlerin her yıl buluştuklarına, doğanın yeniden canlandığına inanılan ve halk takviminde yazın başlangıcı sayılan gün (6 Mayıs); bu günde yapılan şenlik ve törenler. Kaynak olarak; Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi’nden yararlanacağım. ”

Kavramsal ve Kuramsal Çerçeve Örnek Metin Değerlendirme: “Yapılacak etnografik çalışmada konunun araştırılması, analizi ve

Kavramsal ve Kuramsal Çerçeve Örnek Metin Değerlendirme: “Yapılacak etnografik çalışmada konunun araştırılması, analizi ve raporlaşması sırasında kullanılacak kavramlar: nazar ve nazarlık kavramlarıdır. Nazar/Göz Değmesi; Türkçede bakış anlamına gelen Arapça kökenli nazar kelimesi, bakışlarında zararlı güç bulunan bazı insanların bu özellikleriyle bir kişiye, bir hayvana ya da bir nesneye bakmakla canlı üzerinde hastalık, sakatlık, hatta ölüm; nesne üzerinde sakatlanma, kırılma gibi olumsuz bir etkinin meydana gelmesi şeklinde açıklanmaktadır (Boratav, 1997: 103 -104). Nazarlık; Dünyanın birçok yerinde köklü bir inanç olan nazardan korunmak için çeşitli yöntemler ortaya çıkmıştır (Baykal-Ertem, 2009: 16). Nazardan korunmak ve etkisiz hale getirmek için kullanılan objelere ve yazılara nazarlık adı verilir. ”

Kavramsal ve Kuramsal Çerçeve Örnek Metin Değerlendirme: “Loğusa şerbeti: Yeni doğum yapmış kadını hediyerle

Kavramsal ve Kuramsal Çerçeve Örnek Metin Değerlendirme: “Loğusa şerbeti: Yeni doğum yapmış kadını hediyerle ziyarete gelmiş misafirlere ikram edilen şerbettir. Ocaklı(Alcı): Loğusa kadına doğumun ilk kırk günü içinde çöken al karasını, ona iğne batırarak yakalayan kişi. Oğlan Helvası: Oğlan evladı doğan kişinin akraba ve tanıdıklarına gönderdiği helva. Ter Döşeği: Loğusanın doğum yaptıktan sonra üç gün yattığı adi bir döşektir. Loğusanın altına bu döşekte höllük konur. Ve loğusa üç gün sonunda daha rahat ve süslü bir yatağa geçer ve dört gün burada yatar. Yani loğusa toplamda yedi gün yatar. Nevse: Loğusa. Höllük: Bebeğin kızartılmış(ısıtılmış) kırmızı toprağa belenmesi. ”

Kavramsal ve Kuramsal Çerçeve Örnek Metin Değerlendirme: “Bu çalışma ülkemizde ki zenginliklerin bir parçası

Kavramsal ve Kuramsal Çerçeve Örnek Metin Değerlendirme: “Bu çalışma ülkemizde ki zenginliklerin bir parçası olan Bartın mutfağını yansıtmak amacıyla araştırılacak, literatür taranıp aktarılacaktır. Gözlemler sırasında Halkbilimci bakış açısıyla alana eğilmek amaçlanacaktır. Kaynakları belirtmek gerekirse; Sedat Veyis Örnek- Türk Halkbilimi adlı kitabı(evlilik aşamalarında yemek konusu, ölüm ve belli günlerde ki yemek konusu), Erkan Aşçıoğlu- Bartın adlı kitabı, Selahattin Çil Süleymanoğlu- Bartın Halk Kültürü, Kudret Emireoğlu Suavi Aydın-Antopoloji Sözlüğü adlı kitaplar taranacak gözlemelere dayalı bilgiler kaydedilecektir. ”

Kavramsal ve Kuramsal Çerçeve Örnek Metin Değerlendirme: “Araştırmada “Tel Kırma geleneğinin tarihçesi? ”, “Günümüze

Kavramsal ve Kuramsal Çerçeve Örnek Metin Değerlendirme: “Araştırmada “Tel Kırma geleneğinin tarihçesi? ”, “Günümüze Ulaşmış Olması ve Modern Yaşama Nasıl Geçtiği? ”, ve son olarak da “Ortaya Çıkan Motiflere Yüklenilen Anlamlar Nelerdir? ” gibi sorulardan yola çıkarak bir çalışma yapmayı planlıyorum. ”

Kavramsal ve Kuramsal Çerçeve Örnek Metin Değerlendirme: “Oyunun kuralları ve çizilen sınırları, hayat içindeki

Kavramsal ve Kuramsal Çerçeve Örnek Metin Değerlendirme: “Oyunun kuralları ve çizilen sınırları, hayat içindeki kelepçelerimizin tasviridir. Bu nedenle çocuk, hayatı anlamaya ve sonrasında oynamaya başladığında, aslında yasaları da öğrenmeye başlamış olur. Oyunun kuralları, çocuğa oyun içindeki özgürlüğünün sınırlarını belirlemektedir. Bu durum ilerleyen yaşlarda farklı kıyafetlerle karşımıza çıkmakta ve bir tür denetim mekanizması oluşturmaktadır. Konuyla ilişkin literatür taraması yapılırken araştırmanın odak noktasına Metin And’ın çocuk ve oyun üzerine çalışmaları yerleştirilecektir. Mevlüt Özhan. Türkiye’de Çocuk Oyunları Kültürü, Nebi Özdemir-Türk Çocuk Oyunları, Johan Huizinga-Homo Ludens: Oyunun Toplumsal İşlevi Üzerine Bir Deneme, Bernard Suits-Çekirge, Pertev Naili Boratav-100 Soruda Türk Folkloru, Bekir Onur. Türkiye’de Çocukluğun Tarihi, Serpil Aygün Cengiz-Çocuk Oyunlarının Sınıflandırılması, Nevzat Gözaydın-Dil Çocuk ve Oyun gibi kitap ve makale literatürlerinden de yararlanılacaktır. ”