2020 MET KNYGOS RINKIMAI Akcijos organizatoriai MET KNYGOS

  • Slides: 9
Download presentation
2020 METŲ KNYGOS RINKIMAI Akcijos organizatoriai:

2020 METŲ KNYGOS RINKIMAI Akcijos organizatoriai:

METŲ KNYGOS RINKIMAI Metų knygos rinkimai vyksta kasmet nuo 2005 m. ir jau tapo

METŲ KNYGOS RINKIMAI Metų knygos rinkimai vyksta kasmet nuo 2005 m. ir jau tapo svarbiu tradiciniu Lietuvos kultūros įvykiu. Ši akcija buvo įtraukta į 2006 m. Vyriausybės patvirtintą Skaitymo skatinimo programą. Akcijos idėja – pristatyti geriausius praėjusiais metais išleistus lietuvių literatūros kūrinius vaikų, paauglių, suaugusiųjų prozos, poezijos ir publicistikos bei dokumentikos knygų kategorijose. Už labiausiai patikusią knygą balsuoti galima vienu iš būdų: • interneto svetainėje metuknyga. lt (iš vieno įrenginio balsuoti galima ne daugiau kaip 5 kartus); • elektroniniu paštu skaitymometai@lnb. lt; • paštu, adresu „Metų knygos rinkimams“, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Gedimino pr. 51, 01109 Vilnius. Balsuoti galima iki 2021 m. vasario 18 d. Daugiausia skaitytojų balsų surinkę knygų autoriai tradiciškai bus apdovanoti Vilniaus knygų mugėje.

3 METŲ KNYGOS PAAUGLIAMS „Kad mane pamatytum“ – septintoji Australijoje gyvenančios prozininkės A. Cicėnaitės

3 METŲ KNYGOS PAAUGLIAMS „Kad mane pamatytum“ – septintoji Australijoje gyvenančios prozininkės A. Cicėnaitės knyga. Tai istorija apie dideles ir mažas pabaigas, apie laipiojimus pro langą, apie teatrą, šeimos dramą ir truputį – apie meilę. Apysakoje vaizduojama paauglė Lota, kuri po mamos mirties ir tėvui išvykus dirbti tolimųjų reisų vairuotoju, lieka viena. Mergaitė išgyvena gedulą, apie kurį nemoka kalbėtis ir tik labiau ir labiau užsidaro nuo išorinio pasaulio – nustoja vaikščioti į mokyklą, vengia žmonių. Knygoje aprašomas šešiolikmetės Anikos sugrįžimas į gimtąjį miestelį, kur ją prislegia nesutarimai šeimoje, mokykloje patirtos patyčios. Viduje veši senos nuoskaudos, bet išoriškai mergina visiškai pasikeitusi, niekas jos neatpažįsta. Mergina mėgina susidraugauti su tais, kurie ją engė, stengiasi būti mėgstama ir populiari.

5 METŲ KNYGOS SUAUGUSIEMS Čia rasite autoriaus skaitymo dienoraštį, vaizdų archyvus, gamtos kalendorių, nuolatinės

5 METŲ KNYGOS SUAUGUSIEMS Čia rasite autoriaus skaitymo dienoraštį, vaizdų archyvus, gamtos kalendorių, nuolatinės rašymo ir rašto įžvalgas, kasdienę rutiną, persmelktą sutrikdytais išorinio gyvenimo įvykiais. Pats autorius skaitytoją meldžia „skaityti po truputį iš įvairių vietų“. Šioje knygoje autorė apčiuopia pulsą, kuriuo gyvena amžinai skubantys, migraciją prisijaukinę, savęs, įvairovės ir prasmės ieškantys žmonės su savo silpnybėmis bei stiprybėmis. Jos akiratyje – suglobalėjęs pasaulis, kurį į priekį veda gerovės, sėkmės ir neišsemiamų galimybių siekis. Autorius imasi istorinės atminties temos ir bando per savo subtiliai ironišką vaizduotę perkošti realaus istorinio asmens gyvenimą. Šįkart dėmesio centre – Stalino budelis Nikolajus (Kolia) Ježovas, kurio gyvenime šmėkšteli ir Leninas, ir Stalinas, ir Dzeržinskis, ir Kapsukas. . .

METŲ KNYGOS SUAUGUSIEMS S. Parulskis: „Savo istorijas šioje knygoje pasakoju dviem būdais, kiekvienas tekstas

METŲ KNYGOS SUAUGUSIEMS S. Parulskis: „Savo istorijas šioje knygoje pasakoju dviem būdais, kiekvienas tekstas turi nuotrauką, o nuotrauka – tekstą, jie papildo, pratęsia vienas kitą, ieško bendrumo per asociacijas, užuominas, panašumus ar skirtumus. “ Tai detektyvinė istorija, kurioje grožis pinasi su blogiu. Knygoje pasakojama apie ekscentrišką paveldėtoją, kuris apimtas didžiulės aistros unikalioms knygoms, nori sukurti ypatingą biblioteką ir pasiruošęs peržengti bet kokias moralės ribas. O Veimaro respublikos Berlynas – vieta, kur galima nuslėpti bet kokį nusikaltimą.

3 METŲ PUBLICISTINĖS IR DOKUMENTINĖS KNYGOS Pateikiamas autentiškas mokytojos dienoraštis, tik autorė niekada neįsivaizdavo,

3 METŲ PUBLICISTINĖS IR DOKUMENTINĖS KNYGOS Pateikiamas autentiškas mokytojos dienoraštis, tik autorė niekada neįsivaizdavo, kad jis bus išspausdintas. Viskas prasideda nuo 1942 metų, kai septyniolikmetė pradeda naujus mokslo metus, vėliau išgyvena karo sunkumus bei netektis, svarsto apie mokytojo profesiją, moters padėtį, mirties neišvengiamumą, mėgaujasi kelionių įspūdžiais, stebi nepriklausomos Lietuvos gyvenimą. . . Šaltojo karo įkarštyje Londone vyko Sovietų Sąjungos prisistatymo paroda, kurioje Lietuvos paviljoną kurti buvo patikėta jauniems menininkams. Apie tai, koks dizainas, eksportiniai leidiniai, mada ir suvenyrai parinkti reprezentuoti tuometę sovietinę Lietuvą, kaip Londone jautėsi iš už geležinės uždangos ištrūkę jauni kūrėjai, pasakoja šios knygos autorė. „Šią knygą būtų galima pavadinti filmu, atsidūrusiu ant popieriaus, kuriame susitinka Mekų šeimos nariai ir jų artimieji. Dviejų brolių gyvenimas skleidžiasi laiškuose šeimos nariams, likusiems Lietuvoje“, – pasakoja knygos sumanytojas Kęstutis Pikūnas.

5 METŲ POEZIJOS KNYGOS Anot Dainiaus Vaitiekūno, poeto eilėraščiuose pasitaikanti visuomeninė kritika yra neatsiejama

5 METŲ POEZIJOS KNYGOS Anot Dainiaus Vaitiekūno, poeto eilėraščiuose pasitaikanti visuomeninė kritika yra neatsiejama nuo tiesaus šiuolaikinio šalies visuomeninio ir kultūrinio gyvenimo aktualijų apsvarstymo. Eilėraščių ir poemų romanas su fotografijomis, piešiniais ir žemėlapiais sudaužytoms sieloms ir prisikėlusiems balsams su kūnais. Tai knyga apie žmones ir jų gyvenimus, dažniausiai paženklintus neišsipildymo, nenusisekusios meilės, ilgesio, bet gilius ir prasmingus.

METŲ POEZIJOS KNYGOS Autorės eilėraščiai artimi išpažintinės poezijos tradicijai, iškeliama asmeninės patirties vertė. Į

METŲ POEZIJOS KNYGOS Autorės eilėraščiai artimi išpažintinės poezijos tradicijai, iškeliama asmeninės patirties vertė. Į pirmą planą iškyla žmogaus santykis su kitomis gyvomis būtybėmis. Taip šalia žmogaus (ne)gebėjimo mylėti prisideda tokios temos kaip mėsos valgymas, tarša, klimato karštėjimas, ekologinė atsakomybė. Poeto ir vertėjo Rimas Užgiris gimė Kolorado valstijoje, užaugo netoli Niujorko, rašo angliškai, turi aiškią vietą JAV literatūriniame gyvenime ir vis dėlto neabejotinai yra lietuvių poetas. Eilėraščių knyga „Tarp“ atveria skaitytojui platų geopolitinį, istorinį, kultūrinį lauką. Tai sudėtinga, daugiasluoksnė, intertekstais prisodrinta poezija, kurioje, regis, taip gerai pažįstami kultūriniai ženklai prabyla savitai, naujai.

METŲ KNYGOS VAIKAMS Jeigu domina knygų penketukas vaikams, tai plačiau apie jas skaitykite: http:

METŲ KNYGOS VAIKAMS Jeigu domina knygų penketukas vaikams, tai plačiau apie jas skaitykite: http: //www. skaitymometai. lt/index. php? 2004466120