20182019 ETM RETM YILI YIL SONU SEMNERLER Din

  • Slides: 24
Download presentation
2018/2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIL SONU SEMİNERLERİ Din Öğretimi Portalinde Yer Alan Din Kültürü

2018/2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIL SONU SEMİNERLERİ Din Öğretimi Portalinde Yer Alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi/Din Eğitimi/Din, Ahlak ve Değerler Alanı İle İlgili Seçilen Kitap (PDF) ve Makalelerin Sunumu ve Müzakeresi

2018/2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIL SONU SEMİNERLERİ Türkiye’de Din Eğitiminin Geleceği Mustafa Öcal Türk

2018/2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIL SONU SEMİNERLERİ Türkiye’de Din Eğitiminin Geleceği Mustafa Öcal Türk Eğitim Sisteminde Din Öğretimi –İmam Hatip OkullarıDin Öğretimi Genel Müdürlüğü

Türkiye’de Din Eğitiminin Geleceği Mustafa Öcal Türkiye’de Cumhuriyet tarihi boyunca hem din eğitimi kurumlarının

Türkiye’de Din Eğitiminin Geleceği Mustafa Öcal Türkiye’de Cumhuriyet tarihi boyunca hem din eğitimi kurumlarının bizatihi kendisi ve hem her seviyedeki din eğitiminin veriliş biçimi tartışma konusu olmuştur, olmaya da devam etmektedir. Neden? Çünkü Türkiye’de Din Eğitiminin Meşruiyet Sorunu vardır.

Türkiye’de Din Eğitiminin Geleceği Mustafa Öcal Mustafa ÖCAL Türkiye’de din eğitimi ve öğretiminin geleceği

Türkiye’de Din Eğitiminin Geleceği Mustafa Öcal Mustafa ÖCAL Türkiye’de din eğitimi ve öğretiminin geleceği konusundaki düşünce, tespit ve tekliflerini beş başlık altında ele almıştır. Bunlar; 1) Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Din Eğitimi 2) İlk ve Orta Öğretimde Din Eğitimi 3) İmam-Hatip Liselerinde Din Eğitimi 4) Yüksek Din Öğretimi Kurumlarında Din Eğitimi 5) Kur’an Kurslarında Din Eğitimi

Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Din Eğitimi Milli Eğitim Bakanlığının bünyesinde bu dönem eğitimi ile

Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Din Eğitimi Milli Eğitim Bakanlığının bünyesinde bu dönem eğitimi ile ilgilenen genel müdürlüğün ismi “Temel Eğitim Genel Müdürlüğüdür. ’’ Okul öncesi eğitimin, ilk üç yaş dönemine tekabül eden 0 -36 aylık süresi “kreş” dönemidir. 36 -72 aylık dönem ise anaokulu veya ana sınıfı olarak nitelendirilmektedir. Bu iki dönemde uygulanan programlar birbirinin tamamlayıcısıdır.

Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Din Eğitimi Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce okul

Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Din Eğitimi Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce okul öncesi döneminin önemi şu şekilde ifade edilmektedir: “Çocukların keşfetmek ve öğrenmek için doğal bir eğilimleri vardır. Öğrenme çok erken yaşlarda başlar ve hayat boyu devam eder. Çocuklar dünyaya geldikleri ilk andan itibaren, daha okula başlamadan çok önce öğrenmek ve keşfetmek için büyük bir heves duyarlar, etkin bir şekilde çevrelerini keşfederler, iletişim kurmayı öğrenirler ve çevrelerinde gördükleri şeylere dair fikirler oluşturmaya başlarlar. ” Okul öncesi eğitimin sonuna gelindiğinde psikomotor, zihinsel, sosyal, duygusal, dil ve dinî duygu ve düşünce gelişimi önemli ölçüde tamamlanmış olur. İşte çocukların bu özellikleri sebebiyle okul öncesi eğitim önem kazanmaktadır.

İlk ve Orta Öğretim Okullarında Din Eğitimi Anayasanın 24. Maddesinde şu ifadelere yer verilmişti:

İlk ve Orta Öğretim Okullarında Din Eğitimi Anayasanın 24. Maddesinde şu ifadelere yer verilmişti: “Din ve ahlâk eğitim ve öğretimi devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din Kültürü ve Ahlâk Öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitimi ve öğretimi ancak kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır. ” Anayasa maddesi gereği 1982 -1983 öğretim yılından itibaren ilk ve ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlâk bilgisi zorunlu hale getirilmiş ve o tarihten itibaren okutula gelmiştir.

İlk ve Orta Öğretim Okullarında Din Eğitimi 2012 -2013 Eğitim Öğretim yılı itibariyle ortaokul

İlk ve Orta Öğretim Okullarında Din Eğitimi 2012 -2013 Eğitim Öğretim yılı itibariyle ortaokul 5, 6, 7, 8. sınıflarda ØKur’an-ı Kerim ØPeygamber Efendimizin Hayatı ØTemel Dini Bilgiler

İmam-Hatip Liseleri ve Mesleki Din Eğitimi Ø İmam Hatip Liselerinin ilk örneği Osmanlı devleti

İmam-Hatip Liseleri ve Mesleki Din Eğitimi Ø İmam Hatip Liselerinin ilk örneği Osmanlı devleti döneminde 1913 yılında Medresetü’l-Eimme ve’l-Huteba ismiyle açılmıştı. Cumhuriyetin ilk döneminde İmam ve Hatip Mektebi adını almıştı. Ø İmam Hatip Mekteplerinin son ikisinin 1930 yılında kapatılmasının üzerinden 21 yıl geçtikten sonra 1951 yılında İmam Hatip Okulu adıyla yeniden açıldılar. Ø 1973 yılında Milli Eğitim Temel Kanunu ile ismi İmam Hatip Lisesine çevrilmiştir. 1985 yılında ise Anadolu İHL adıyla yenileri açılmaya başlamıştır. Nihai örnekleri ise 2006 yılından itibaren açılmaya başlanan Uluslararası AİHL ve proje İHL’leridir.

Yüksek Öğretim Kurumlarında Din Eğitimi Bu bölümde Mustafa ÖCAL İlahiyat Fakülteleri ve İslami İlimler

Yüksek Öğretim Kurumlarında Din Eğitimi Bu bölümde Mustafa ÖCAL İlahiyat Fakülteleri ve İslami İlimler Fakültelerinin Ø Tarihsel Süreci ve fakülte sayılarındaki artışlar Ø Fakültelerde verilen eğitim Ø Yüksek Öğretimde verilen Din Eğitiminde görülen aksaklıklar Ø Yüksek Öğretim kurumlarının geleceği ve tavsiyeler konularına değinmişlerdir.

Kur’an Kurslarında Din Eğitimi Diyanet İşleri Başkanlığının 2015 istatistiğine göre öğretime açık 15. 611

Kur’an Kurslarında Din Eğitimi Diyanet İşleri Başkanlığının 2015 istatistiğine göre öğretime açık 15. 611 Kur’an Kursunda 36. 278 bayan, 4. 977 erkek olmak üzere 41. 255 öğretici görev yapmıştır. Aynı yıl 1. 074. 500 kız, 93. 266 erkek olmak üzere toplam 1. 167. 766 kişi yüzünden Kur’an okumayı öğrenmiştir. Kezâ; aynı yıl 18. 503 kız, 16. 634 erkek olmak üzere 35. 137 öğrenci hıfza çalışmıştır.

Türkiye’de Din Eğitiminin Geleceği Sonuç ve Değerlendirme Osmanlı Devletinin son döneminde okullarda yoğun bir

Türkiye’de Din Eğitiminin Geleceği Sonuç ve Değerlendirme Osmanlı Devletinin son döneminde okullarda yoğun bir şekilde dinî dersler var iken Cumhuriyete geçişle birlikte sistemli bir şekilde program dışı bırakılmıştır. İmam ve Hatip Mektepleri ile İlâhiyat Fakültesine hayat hakkı tanınmamıştır. 1930’lu 1940’lı yıllarda din eğitimi ve öğretimi ile dinî hayat tam bir baskı ve kontrol altına alınmıştır.

Türkiye’de Din Eğitiminin Geleceği Sonuç ve Değerlendirme Günümüzde ise Cumhuriyet döneminden bugüne kadar Din

Türkiye’de Din Eğitiminin Geleceği Sonuç ve Değerlendirme Günümüzde ise Cumhuriyet döneminden bugüne kadar Din Eğitimi en rahat dönemini yaşamaktadır. İmam Hatip okulları ve Din Dersleri sayısal olarak artmış geçmişte yapılan baskı ve zorlamalarda ortadan kalkmıştır. Ancak; Sayısal verilerde bu kadar iyileşmenin yanında İmam Hatip okullarında başarının düşmesi ve rağbetin azalması ise sorgulanması gereken en önemli husustur. Bu konuda Eğitim Sistemi, eğitimci, öğrenci profili, çevresel baskılar incelenmelidir.

Türk Eğitim Sisteminde Din Öğretimi –İmam Hatip OkullarıDin Öğretimi Genel Müdürlüğü Bu çalışma Din

Türk Eğitim Sisteminde Din Öğretimi –İmam Hatip OkullarıDin Öğretimi Genel Müdürlüğü Bu çalışma Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından İmam Hatip Okullarının tanıtımı ve İmam Hatip okullarında okutulan dersler ve ders içerikleri konusunda bilgi sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

Türk Eğitim Sisteminde Din Öğretimi –İmam Hatip OkullarıDin Öğretimi Genel Müdürlüğü Türkiye’de Eğitim Örgün

Türk Eğitim Sisteminde Din Öğretimi –İmam Hatip OkullarıDin Öğretimi Genel Müdürlüğü Türkiye’de Eğitim Örgün ve Yaygın eğitim olarak iki grupta verilmektedir.

1 - Devlet tarafından açılan resmi okullardır 2 - Okullarda verilen din eğitimi ve

1 - Devlet tarafından açılan resmi okullardır 2 - Okullarda verilen din eğitimi ve öğretimi devletin denetim ve himayesi altında yapılmaktadır. 3 - Okullar, akademik çevrenin ve sivil toplum örgütlerinin katkılarına açıktır. 4 - Halk devlet bütünleşmesini sağlayan okullardır. 5 - İmam hatip okulları ülkemizdeki genel eğitim sisteminin bir parçasıdır. 6 - İmam hatip okullarında fen ve kültür dersleri ile İslami ilimler birlikte ve modern usullerde verilmektedir. 7 - Okulların yönetici ve eğitim kadrosu üniversite mezunudur. 8 - İmam hatip okullarının kendine has okul iklimi ve okul kültürü vardır.