2016 2017 ETM RETM YILI GNGRMEZ LKOKULU SU

  • Slides: 6
Download presentation
2016 – 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜNGÖRMEZ İLKOKULU SU KAŞİFİ PROJESİ Mini. SASS ETKİNLİĞİ

2016 – 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜNGÖRMEZ İLKOKULU SU KAŞİFİ PROJESİ Mini. SASS ETKİNLİĞİ Tatlı su kaynaklarımızın hangi tehditler ve zorluklarla yüzleştiğini, su kaynaklarındaki bozulma ve kirlenme nedenlerini, su kaynaklarının sağlığı ve kalitesinin nasıl ölçülebileceğini tartıştık. İçerisinde yaşayan canlı çeşitliliği ve canlıların sağlığı, su kaynağı hakkında bilgi verir düşüncesiyle yakınımızdaki Laladere’yi ziyaret ettik.

Derede yaşayan birçok omurgalı ve omurgasız canlı gördük, bazılarını yakalayıp fotoğraflayıp yaşam alanlarına geri

Derede yaşayan birçok omurgalı ve omurgasız canlı gördük, bazılarını yakalayıp fotoğraflayıp yaşam alanlarına geri bıraktık. İnceleme yaptığımız sahada kayalık, kumlu ve bitki örtülü habitatlar yer alıyordu. Tüm canlı türlerini yakalayamasak ta gördüğümüz ortalama 10 tip canlı türü vardı. Grupların hassasiyet puanlarını hesapladığımızda ortalama puan olarak 6. 3 elde ettik. Deremizin ekolojik kategori durumuna baktığımızda “Büyük Ölçüde Doğal ve İyi Durumda” olduğunu tespit ettik.

Deremizin neticede doğal durumda olmama nedeninin faturasını da maalesef ki fotoğraflarla da sabitlediğimiz gibi

Deremizin neticede doğal durumda olmama nedeninin faturasını da maalesef ki fotoğraflarla da sabitlediğimiz gibi biz insanların kirliliğine çıkardık. İlimizde içme ve kullanma suyu temin edilen yüzeysel su kaynaklarının nasıl izlendiği ve hangi işlemlerden geçtiğini araştırdık.

2016 – 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜNGÖRMEZ İLKOKULU SU KAŞİFİ PROJESİ Mini. SASS ETKİNLİĞİ

2016 – 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜNGÖRMEZ İLKOKULU SU KAŞİFİ PROJESİ Mini. SASS ETKİNLİĞİ Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Sayın Sema KURT ile yaptığımız görüşmelerden İlimizde içme ve kullanma suyu temin edilen yüzeysel su kaynaklarının, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından “İçme Suyu Elde Edilen veya Elde Edilmesi Planlanan Yüzeysel Suların Kalitesine Dair Yönetmelik” kapsamında izlenmekte olduğunu, yönetmelik çerçevesinde yüzeysel su kaynaklarından yılda 4 kez numune alınarak , 41 parametrenin analizleri yapılıp, sonuçların Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile de paylaşıldığını öğrendik. Bununla birlikte TESKİ Genel Müdürlüğü tarafından, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun belirlemiş olduğu izlem noktalarından "İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik" kapsamında numuneler alınarak su kalitesi ve bakiye klor ölçümü yapıldığını, içme-kullanma suyunda dezenfeksiyon etkinliğinin denetlenmesi ve uç noktalarda serbest klor düzeyinin 0, 2 -0, 5 mg/L olarak sağlanması amacıyla, her gün serbest klor ölçümleri yapıldığını öğrendik.

2016 – 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜNGÖRMEZ İLKOKULU SU KAŞİFİ PROJESİ Mini. SASS ETKİNLİĞİ

2016 – 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜNGÖRMEZ İLKOKULU SU KAŞİFİ PROJESİ Mini. SASS ETKİNLİĞİ Bu Bizim Su Kaşifi Programında tamamladığımız son etkinlikti. Süreçte yardım ve desteklerini bizlerden esirgemeyen herkese çok teşekkür ederiz. GÜNGÖRMEZ İLKOKULU SU KAŞİFLERİ