2015 2016 RETM YILI ORTAK SINAVLAR 2015 Snf

  • Slides: 56
Download presentation
2015 -2016 ÖĞRETİM YILI ORTAK SINAVLAR 2015

2015 -2016 ÖĞRETİM YILI ORTAK SINAVLAR 2015

 Sınıf ORTAK SINAVLAR UYGULAMA TAKVİMİ Mazeret Sınavı Dönem Sınav Tarihleri 8’inci sınıf I.

Sınıf ORTAK SINAVLAR UYGULAMA TAKVİMİ Mazeret Sınavı Dönem Sınav Tarihleri 8’inci sınıf I. Dönem 8’inci sınıf 25 -26 Kasım 2015 II. Dönem 12 -13 Aralık 2015 27 -28 Nisan 2016 Sınav Sonuçlarının İlanı Ocak 2016 14 -15 Mayıs 2016 Haziran 2016

 ORTAK SINAVLAR BİRİNCİ GÜN OTURUMU DERS ADI Matematik SORU SAYISI 20 10. 10

ORTAK SINAVLAR BİRİNCİ GÜN OTURUMU DERS ADI Matematik SORU SAYISI 20 10. 10 40 DAKİKA 20 11. 20 SÜRESİ Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi 09. 00 Türkçe BAŞLAMA SAATİ 40 DAKİKA 20 40 DAKİKA

 ORTAK SINAVLAR İKİNCİ GÜN OTURUMU BAŞLAMA DERS ADI SORU SAYISI SÜRESİ SAATİ Fen

ORTAK SINAVLAR İKİNCİ GÜN OTURUMU BAŞLAMA DERS ADI SORU SAYISI SÜRESİ SAATİ Fen ve Teknoloji 09. 00 T. C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 10. 10 Yabancı Dil 20 11. 20 40 DAKİKA

1. GENEL AÇIKLAMALAR Bu kılavuzda 2015 -2016 öğretim yılı ortak sınavları ile ilgili usul

1. GENEL AÇIKLAMALAR Bu kılavuzda 2015 -2016 öğretim yılı ortak sınavları ile ilgili usul ve esaslar yer almaktadır. Ortaokulların 8’inci sınıflarında Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi, T. C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil dersleri için dönemsel olarak yapılan sınavlardan, iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ikincisi olmak üzere, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce her dönem ortak sınavlar yapılacaktır.

Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri

Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört; T. C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin AOSP hesaplanacaktır. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacaktır. Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında; öğrencilerin; 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf AOSP’ı toplanacak, elde edilen toplam puan ikiye bölünerek merkezî sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacaktır. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacaktır.

 Ortak sınavlar, ülke genelinde olağanüstü haller ve özel durumlar dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri

Ortak sınavlar, ülke genelinde olağanüstü haller ve özel durumlar dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarla, yurt dışında; KKTC ve Bakanlığımıza bağlı okulların bulunduğu, sınav yapılması uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09. 00, 10. 10, 11. 20’de başlayacak ve aynı anda yapılacaktır. Ortak sınavlar, sınav takviminde belirtilen tarihlerde, her sınav günü yapılacak olan üç ders yazılısı bir oturum olmak üzere, iki günde iki oturum hâlinde yapılacaktır. Sınav yapılacak okullarda sınav günleri ders yapılmayacaktır.

 Yurtiçinde ve yurtdışında Bakanlığımıza bağlı okulların, ortak sınavlar ile ilgili tüm iş ve

Yurtiçinde ve yurtdışında Bakanlığımıza bağlı okulların, ortak sınavlar ile ilgili tüm iş ve işlemleri e. Okul Sistemi üzerinden gerçekleştirilecektir. Öğrencinin herhangi bir sorun ya da zorlukla karşılaşmaması için e-Okul Sisteminde kayıtlı ve bilgilerinin güncel olması gerekmektedir. Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört çeşit kitapçık verilecektir. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacaktır.

Ortak sınavlara katılamayan ve yedek salonda sınava giren öğrencilerin bilgileri her ders için ayrı

Ortak sınavlara katılamayan ve yedek salonda sınava giren öğrencilerin bilgileri her ders için ayrı olmak üzere okul müdürlüğü tarafından sınav günü bitiminde e-Okul Sistemine işlenecektir. Ortak sınavlara katılamayan öğrencilerin durumları, “Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 23’üncü maddesi”nde belirtilen hükümler çerçevesinde değerlendirilerek okul müdürlüğünce karara bağlanacak ve aynı gün il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine bildirilecektir.

Ayrıca mazeret sınavına katılması uygun görülen öğrencilerin bilgileri, okul müdürlüklerince e-Okul Sistemine sınavlar tamamlandıktan

Ayrıca mazeret sınavına katılması uygun görülen öğrencilerin bilgileri, okul müdürlüklerince e-Okul Sistemine sınavlar tamamlandıktan sonra 5 (beş) gün içerisinde giriş yapılacaktır. Mazereti okul müdürlüğünce uygun görülen öğrenciler için Bakanlıkça belirlenen tarih ve merkezlerde mazeret sınavı yapılacaktır.

 Geçerli mazereti olmadan ortak sınav/sınavlara katılmayan öğrencilerin, o derse ait sınav puanı 0

Geçerli mazereti olmadan ortak sınav/sınavlara katılmayan öğrencilerin, o derse ait sınav puanı 0 (sıfır) olarak değerlendirilecek, e-Okul Sisteminde ortak sınav sonuç hanesinde (G) olarak gösterilecek ve ortalamaya dahil edilecektir. Veli, öğrencisinin ortak sınava katılamama sebebini, en geç sınavın tamamlandığı tarihten itibaren 5 (beş) iş günü içinde okul yönetimine yazılı olarak bildirecektir. Sınavlarda öğretmenler, kendi okulları dışında farklı bir okulda görevlendirilecek olup, ihtiyaç duyulması halinde Bakanlıkça gerekli tedbirler alınacaktır.

 Parasız yatılılık ve bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8’inci sınıf öğrencileri ayrıca PYBS’ye girmeyecek,

Parasız yatılılık ve bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8’inci sınıf öğrencileri ayrıca PYBS’ye girmeyecek, PYBS kılavuzuna göre başvuru yapmak şartıyla AOSP, PYBS yerleştirme puanı olarak değerlendirilecektir.

2. SINAVA GİRME ŞARTLARI 2. 1. Ortaokul Öğrencilerinin Sınavlara Girme Şartları 2015– 2016 öğretim

2. SINAVA GİRME ŞARTLARI 2. 1. Ortaokul Öğrencilerinin Sınavlara Girme Şartları 2015– 2016 öğretim yılında örgün ortaokulların 8’inci sınıfında öğrenim görüyor olmak.

2. 2. Açık Öğretim Ortaokulu Öğrencilerinin Sınavlara Girme Şartları Örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma

2. 2. Açık Öğretim Ortaokulu Öğrencilerinin Sınavlara Girme Şartları Örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşıyan ve açık öğretim ortaokulunun 8‘inci sınıfında öğrenimine devam ediyor olmak.

3. ORTAK SINAVLARA GİRMEK İÇİN BAŞVURU İŞLEMLERİ a. 8’inci sınıf öğrencileri ortak sınavlara girmek

3. ORTAK SINAVLARA GİRMEK İÇİN BAŞVURU İŞLEMLERİ a. 8’inci sınıf öğrencileri ortak sınavlara girmek için ücret yatırmayacaklardır. b. e-Okul Sistemine kayıtlı 8’inci sınıf öğrencileri ortak sınavlara girmek için başvuru yapmayacaklardır.

c. 8’inci sınıf öğrencileri 2016 yılı PYBS’ye ayrıca girmeyeceklerdir. Parasız yatılılık veya bursluluk hakkından

c. 8’inci sınıf öğrencileri 2016 yılı PYBS’ye ayrıca girmeyeceklerdir. Parasız yatılılık veya bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8’inci sınıf öğrencilerinin başvuruları, 2016 yılı PYBS kılavuzunda belirtilen tarihlerde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlükleri tarafından e. Okul Sistemi üzerinden yapılacaktır. d. Açık öğretim ortaokulu öğrencilerinin başvuru işlemleri Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğü tarafından takip edilecektir.

4. OKUL MÜDÜRLÜKLERİNİN İŞLEMLERİ a. Okulda kayıtlı 8’inci sınıf öğrencilerine ait bilgileri, e-Okul Sistemindeki

4. OKUL MÜDÜRLÜKLERİNİN İŞLEMLERİ a. Okulda kayıtlı 8’inci sınıf öğrencilerine ait bilgileri, e-Okul Sistemindeki bilgilerle karşılaştırmak; doğruluğunu ve güncelliğini kontrol ve takip etmek, (İkinci dönem ortak sınavları için 8’inci sınıf öğrencilerinin e-Okul Sistemindeki bilgileri 11 Mart 2016 tarihine kadar güncellenecektir. ) b. Sınava girecek öğrencilerin 6 ve 7’nci sınıf yıl sonu başarı puanlarını kontrol etmek; 6 ve/veya 7’inci sınıfı, yurt dışında öğrenim görmüş olup hâlen Bakanlığa bağlı bir okulda 8’inci sınıfa devam eden öğrencilerin denklik bilgilerini e-Okul Sistemi’ne işlemek,

c. e-Okul Sistemi üzerinde yer alan 8’inci sınıf öğrencilerinin fotoğraflarını, ikinci dönem için 11

c. e-Okul Sistemi üzerinde yer alan 8’inci sınıf öğrencilerinin fotoğraflarını, ikinci dönem için 11 Mart 2016 tarihlerine kadar güncellemek, d. Parasız yatılılık ve bursluluk hakkından yararlanmak isteyen, başvuru şartlarını taşıyan öğrencilere rehberlik etmek, başvuru işlemlerini zamanında yapmak ve okulda kurulan komisyon tarafından öğrenciye ait belgeleri kontrol etmek, e. 8’inci sınıf öğrencilerinin sınava gireceği sınıf ve sırayı gösteren listenin çıktısını e-Okul Sistemi üzerinden alarak okullarında ilan etmek

f. Okulunda sınav hizmeti alması gereken özel eğitim ihtiyacı olan öğrenci varsa, bu öğrencinin

f. Okulunda sınav hizmeti alması gereken özel eğitim ihtiyacı olan öğrenci varsa, bu öğrencinin velisini okulun bağlı bulunduğu rehberlik ve araştırma merkezi müdürlüğüne yönlendirerek bu bilgilerinin MEBBİS-RAM Modülüne işlenip işlenmediğini e-Okul Sisteminden takip etmek, g. Görme, işitme, zihinsel ve ortopedik engelliler ortaokulları ile yatılı bölge ortaokullarında (YBO) öğrenim gören engelli öğrenciye ait “Özürlü/Engelli Sağlık Kurulu Raporu”, ”Özürlü/Engelli Kimlik Kartı” veya “engel bilgisinin işlenmiş olduğu nüfus cüzdanı”nı ikinci dönem için 11 Mart 2016 tarihlerine kadar RAM’a topluca göndermek,

h. Öğrenciler, ortak sınavlarda, e-Okul Sisteminde kayıtlı olduğu zorunlu yabancı dil dersinden sorumlu olacaktır.

h. Öğrenciler, ortak sınavlarda, e-Okul Sisteminde kayıtlı olduğu zorunlu yabancı dil dersinden sorumlu olacaktır. Buna bağlı olarak, - Okulunda birden fazla yabancı dil dersi alan öğrencilerin, - Şubesi değişen öğrencilerin, - Nâkil işlemi yapılan öğrencilerin, Zorunlu yabancı dil dersini e-Okul Sisteminde güncellemek. Bu konuyla ilgili öğrencilerin bireysel bildirimleri dikkate alınmayacaktır.

ı. İşitme ve/veya zihinsel engeli olan öğrencinin yabancı dil sınavına katılması için velisinin/vasisinin dilekçesi

ı. İşitme ve/veya zihinsel engeli olan öğrencinin yabancı dil sınavına katılması için velisinin/vasisinin dilekçesi üzerine, bu dilekçeyi, ikinci dönem için ise 11 Mart 2016 tarihine kadar RAM’a topluca göndermek, Yabancı dil sınavına katılmak için velisinin/vasisinin dilekçesi RAM Modülüne işlenmeyen öğrenciler kesinlikle söz konusu sınava alınmayacaktır. Söz konusu dilekçeler, RAM Modülüne işlenerek saklanacak, ÖDSGM’ye gönderilmeyecektir. ÖDSGM’ye gönderilen dilekçeler geçerli olmayacaktır. i. Mazeretlerini sınavlardan önce bildiren ve sınav günü mazeretli/mazeretsiz olarak ortak sınavlara girmeyen ve yedek salonda sınavlara giren öğrencilerin bilgilerini sınavların yapıldığı gün her bir ders yazılısından sonra veya son ders yazılısının ardından e-Okul Sistemine işlemek,

j. Mazeret sınavına katılması uygun görülen öğrencilerin bilgilerini sınavların tamamlandığı tarihten itibaren e-Okul Sistemine

j. Mazeret sınavına katılması uygun görülen öğrencilerin bilgilerini sınavların tamamlandığı tarihten itibaren e-Okul Sistemine 5 (beş) gün içerisinde yüklemek,

k. Yedek salonda ortak sınavlara giren öğrencilerin kullandıkları cevap kâğıtlarında yer alan öğrenci tarafından

k. Yedek salonda ortak sınavlara giren öğrencilerin kullandıkları cevap kâğıtlarında yer alan öğrenci tarafından doldurulması gereken kısımların (T. C. kimlik numarası, adı soyadı, kitapçık türü ve imza) doğruluğunun kontrolünü “Bina Sınav Komisyon Başkanı (Bina Yöneticisi)” olarak yapmak. l. Açık öğretim ortaokulu müdürlüğü tarafından, sınava girecek 8’inci sınıf öğrencilerin T. C. kimlik numarası, adı, soyadı, varsa ortak sınavlar ders muafiyeti, özel eğitim ihtiyacı ve öğrencilerin sınavlara katılmak istedikleri sınav merkezi bilgilerini, birinci dönem için 06 Kasım 2015, ikinci dönem için 11 Mart 2016 tarihlerine kadar ÖDSGM’ye göndermek.

a. 5. İL/İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİNİN YAPACAĞI İŞLEMLER Sınavlara girecek özel eğitim ihtiyacı olan

a. 5. İL/İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİNİN YAPACAĞI İŞLEMLER Sınavlara girecek özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünde sınav hizmeti ile ilgili ihtiyaçlarının, MEBBİS-RAM Modülü’ne öncelikli olarak işlenmesini sağlamak, b. Sınavların yapılacağı okulların MEBBİS-Sınav Binaları Modülü üzerinden gerekli güncelleme işlemlerini yapmak. Sınav yapılacak okul binalarına ilişkin değişiklikleri yazılı olarak Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bildirmek ve sınavlara ilişkin gerekli tedbirleri almak.

6. ORTAK SINAVLARA GİRİŞ YERİ a. Olağanüstü hâller ve özel durumlar dışında 8’inci sınıfta

6. ORTAK SINAVLARA GİRİŞ YERİ a. Olağanüstü hâller ve özel durumlar dışında 8’inci sınıfta öğrenim gören her öğrenci kendi okulunda sınava girecektir. b. Öğrencinin sınava gireceği sınıf/salon ve sıra bilgisi e. Okul ve Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden yayımlanacaktır. Okul yöneticileri e-Okul Sisteminden, öğrenci velisi ise Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden öğrencinin hangi sınıf/salon ve sırada sınava gireceğini görebilecektir.

7. ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ÖĞRENCİLERLE İLGİLİ İŞLEMLER Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda

7. ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ÖĞRENCİLERLE İLGİLİ İŞLEMLER Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda özelliklerine uygun hizmet alabilmeleri için; örgün eğitime devam edenler okul müdürlüğünün bağlı bulunduğu RAM'a, açık öğretim ortaokuluna devam edenlerin ise açık öğretim ortaokulu müdürlüğüne ikinci dönem için 11 Mart 2016 tarihi mesai bitimine kadar müracat etmeleri gerekmektedir.

 Birinci dönemde yapılan ortak sınavlarda tedbir alınan özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için

Birinci dönemde yapılan ortak sınavlarda tedbir alınan özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için ikinci dönemde yapılacak ortak sınavlarda yeni bir başvuru alınmayacak ve bu öğrenciler aynı hizmetlerden yararlanacaktır. Ancak birinci dönemde sınav tedbirlerine yönelik işlem yapılamayanlar ile ikinci dönemde yapılacak ortak sınavlarda özelliklerine uygun yeni tedbir alınmasına ihtiyaç duyulan öğrenciler için 11 Mart 2016 tarihine kadar yukarıda belirtilen birimlere başvurulacaktır. Özel eğitim uygulama okulları (merkezleri) ve bu okulların programını uygulayan özel eğitim sınıflarında öğrenimlerini sürdüren orta veya ağır düzeyde zihinsel engelli öğrenciler ile ağır otistik öğrenciler ortak sınavlardan muaf tutulacaktır.

 Sınavda Tedbir Alınabilmesi için; a. Okul müdürlüğü, velinin/vasinin görüşünü de alarak öğrencilerin sınav

Sınavda Tedbir Alınabilmesi için; a. Okul müdürlüğü, velinin/vasinin görüşünü de alarak öğrencilerin sınav hizmetiyle ilgili işlemlerin takibinden birinci derecede sorumludur. b. Sınav hizmeti ile ilgili yapılacak işlemlerde özel eğitim ihtiyacı olan öğrencinin, (evde veya hastanede eğitim hizmeti alanlar hariç) kendisinin de bulunması gerekmektedir.

c. Sınavlarda öğrencilerle ilgili gerekli tedbirlerin alınabilmesi için; öğrenci velisi/vasisi tarafından “Özürlü/Engelli Sağlık Kurulu

c. Sınavlarda öğrencilerle ilgili gerekli tedbirlerin alınabilmesi için; öğrenci velisi/vasisi tarafından “Özürlü/Engelli Sağlık Kurulu Raporu”, “Özürlü/Engelli Kimlik Kartı”, “engelli bilgisinin işlendiği nüfus cüzdanı” veya hâlen devam eden İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu’nca alınmış yerleştirme (resmî tedbir) kararı belgelerinden biri ile süreğen hastalığı olan öğrenciler için ise sağlık raporunun aslı veya onaylanmış örneği ile RAM’a başvuru yapılması gerekmektedir. Ortak sınavlar kapsamında özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için 2015 -2016 öğretim yılında yerleştirme ve nakil komisyonunca yürütülecek iş ve işlemler “Özürlü/Engelli Sağlık Kurulu Raporu” ve “İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu Raporu” esas alınarak yapılacaktır. Sınav tedbiri hizmeti alınmış ancak, “Özürlü/Engelli Sağlık Kurulu Raporu”nu 28 Nisan 2016 tarihine kadar beyan etmeyen öğrenciler için ortaöğretim kurumlarına yerleştirme ve nakil işlemlerinde özel eğitim ihtiyacı olan öğrenci kapsamında işlem yapılmayacaktır.

d. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere RAM tarafından, MEBBİS-RAM Modülü’ne işlenen bilgiler doğrultusunda sınav

d. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere RAM tarafından, MEBBİS-RAM Modülü’ne işlenen bilgiler doğrultusunda sınav hizmeti verilecektir. Başvuru yapıldıktan sonra başvurunun sisteme işlendiğine dair belge öğrenci velisi tarafından RAM görevlisinden alınacaktır. Sistemde bilgileri yer almayan öğrencilere bu hizmet verilmeyecektir. e. Açık öğretim ortaokuluna devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere, açık öğretim ortaokulu müdürlüğünce ÖDSGM'ye yapılan talepler doğrultusunda sınav hizmeti verilecektir.

f. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, sürekli kullandıkları araç–gereç ve cihazları kendilerinin getirmesi kaydıyla

f. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, sürekli kullandıkları araç–gereç ve cihazları kendilerinin getirmesi kaydıyla sınavlarda kullanabileceklerdir.

7. 1. Görme Engelli Öğrenciler 7. 1. 1. Az Gören Öğrenciler Az gören grubuna

7. 1. Görme Engelli Öğrenciler 7. 1. 1. Az Gören Öğrenciler Az gören grubuna miyop, hipermetrop, astigmatizm, karma gözlükle/lensle düzeltilen görme kusurları dahil edilmemektedir. Az gören öğrenciler istekte bulunmaları hâlinde tek kişilik sınıflarda sınavlara alınacaktır. Bu öğrencilere her sınav için 15'er dakika ek süre verilecektir. Ayrıca aşağıda belirtilen seçeneklerden biri tercih edilecek ve bu doğrultuda öğrenci için sınavlarda düzenleme yapılacaktır.

a. 18 punto büyüklüğünde soru kitapçığı ve cevap kağıdı, b. Okuyucu kodlayıcı eşliğinde 18

a. 18 punto büyüklüğünde soru kitapçığı ve cevap kağıdı, b. Okuyucu kodlayıcı eşliğinde 18 punto büyüklüğünde soru kitapçığı ve cevap kâğıdı. Az gören öğrencilerin soru muafiyeti olmayacak, sınav puanı tüm sorular üzerinden hesaplanacaktır.

7. 1. 2. Total Düzeyde Görme Engelli (Hiç Görmeyen) Öğrenciler Total düzeyde görme engelli

7. 1. 2. Total Düzeyde Görme Engelli (Hiç Görmeyen) Öğrenciler Total düzeyde görme engelli öğrenciler okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde tek kişilik sınıflarda sınavlara alınacaktır. Bu öğrencilere her sınav için 15'er dakika ek süre verilecektir. Total düzeyde görme engelli öğrencilerin soru muafiyeti olmayacaktır. Sınavlarda resim, şekil ve grafik içeren sorular yerine eş değer sorular yer alacaktır. Sınav puanı tüm sorular üzerinden hesaplanacaktır.

7. 2. İşitme Engelli Öğrenciler İşitme engelli öğrencilerin, yabancı dil testi sınavına katılmak istemeleri

7. 2. İşitme Engelli Öğrenciler İşitme engelli öğrencilerin, yabancı dil testi sınavına katılmak istemeleri halinde velisinin/vasisinin okul müdürlüğüne ikinci dönem için 11 Mart 2015 tarihine kadar dilekçe ile başvuru yapması gerekmektedir. İşitme engelli öğrenciler istekte bulunmaları hâlinde tek kişilik sınıflarda sınavlara alınacaktır. Bu öğrencilere her sınav için 15'er dakika ek süre verilecektir.

7. 3. Ruhsal ve Duygusal Bozukluğu Olan Öğrenciler Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan

7. 3. Ruhsal ve Duygusal Bozukluğu Olan Öğrenciler Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrenciler istekte bulunmaları hâlinde tek kişilik sınıflarda sınavlara alınacaktır. Bu öğrencilere her sınav için 15'er dakika ek süre verilecektir.

7. 4. Bedensel Engelli Öğrenciler Bu öğrencilere RAM tarafından yapılan değerlendirme sonucuna göre kodlayıcı

7. 4. Bedensel Engelli Öğrenciler Bu öğrencilere RAM tarafından yapılan değerlendirme sonucuna göre kodlayıcı verilecektir. Kaba motor becerilerinde engeli bulunan ortez, protez, yardımcı araç gereç kullanan öğrenciler giriş katlarda bulunan sınıflara yerleştirilecektir. Sınıflarda kullanılacak masa ve sıra öğrencinin özelliklerine uygun olarak düzenlenecektir.

7. 5. Süreğen Hastalığı Olan Öğrenciler a. Yatarak tedavi gören öğrencilerden sağlık kurumunu terk

7. 5. Süreğen Hastalığı Olan Öğrenciler a. Yatarak tedavi gören öğrencilerden sağlık kurumunu terk etmeleri sakıncalı olanlar durumlarını, sağlık kurulu raporu ile belgelendirdikleri takdirde tedavi gördükleri sağlık merkezinde sınavlara alınacaklardır.

b. Evde eğitim hizmetinden yararlanması yönünde özel eğitim hizmetleri kurul kararı bulunan öğrencilerin sınavları

b. Evde eğitim hizmetinden yararlanması yönünde özel eğitim hizmetleri kurul kararı bulunan öğrencilerin sınavları ev ortamında yapılacaktır. Veliler/vasiler, öğrencinin sınavlara alınacağı adresin belirtildiği dilekçe il/ilçe millî eğitim müdürlüğü ve RAM’a başvuracaklardır. Ayrıca şeker, astım, tansiyon ve epilepsi hastalıklarından dolayı sürekli ilaç kullanan öğrenciler diğer öğrencilerle birlikte sınıflara yerleştirilecektir. Ancak velinin başvurusu ve raporu doğrultusunda, sınıflarda görevli öğretmenler, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince önceden bilgilendirilecektir.

8. ORTAK SINAVLARIN UYGULANMASI a. Ortak sınavlar, ülke genelinde olağanüstü haller dışında öğrencilerin öğrenim

8. ORTAK SINAVLARIN UYGULANMASI a. Ortak sınavlar, ülke genelinde olağanüstü haller dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarda, KKTC’de ve yurt dışında Bakanlığımıza bağlı okulların bulunduğu sınav yapılması uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09. 00, 10. 10 ve 11. 20’de başlayacak ve aynı anda yapılacaktır. Ortak sınavların yapıldığı günlerde sınavların yapıldığı okullarda ders yapılmayacaktır. Ancak ortak sınavlarda görevli olmayan o okulun öğretmenleri de sınavların yapıldığı gün saat 09. 00’da kendi okullarında hazır bulunacaklardır. b. Ortak sınavlar, birinci günde üç ders yazılısı tek oturum, ikinci günde üç ders yazılısı tek oturum olmak üzere iki oturum halinde uygulanacaktır.

c. Sınavlarda her oturum ayrı yapılacak üç ders yazılısını içerecek, her bir ders yazılısı

c. Sınavlarda her oturum ayrı yapılacak üç ders yazılısını içerecek, her bir ders yazılısı için çoktan seçmeli 20 sorulacak ve her bir ders yazılısının süresi 40 dakika olacaktır. d. Öğrenciler, bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları ile sınava alınmayacaklardır. Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, sınav kurallarının ihlali gerekçesiyle sınav salonundaki görevlilerce hazırlanan tutanakla geçersiz sayılacaktır.

e. Sınav görevlileri, dağıtılan sınav evrakında yer alan bilgilerin öğrenciye ait olup olmadığını kontrol

e. Sınav görevlileri, dağıtılan sınav evrakında yer alan bilgilerin öğrenciye ait olup olmadığını kontrol edecektir. Öğrenciler sınav öncesinde soru kitapçıklarını kontrol ederek eksik sayfa veya baskı hatası tespit ederse kitapçığın değiştirilmesini isteyecektir. f. Her bir ders yazılısı başladıktan sonra ilk 15 (onbeş) dakika içerisinde gelen öğrenciler sınava alınacaktır. Geç gelen öğrencilere ek süre verilmeyecektir. Her bir ders yazılısı başladıktan sonra ilk 20 (yirmi) dakika süresince öğrenciler sınıflarından çıkmayacak, ilk 20 (yirmi) dakika tamamlandıktan sonra sınavını tamamlayan öğrenci sınıftan çıkabilecektir. Her derse ait sınav süresinin tamamlanmasına 5 (beş) dakika kala öğrenciler sınıftan çıkarılmayacaktır. Her ders sınavı tamamlanana kadar özel eğitim tedbiri olan öğrenciler hariç sınıfta en az iki öğrencinin kalmasına dikkat edilecektir.

g. Öğrenci, cevap kâğıdı üzerindeki kitapçık türü ve cevap bilgileri işaretlemelerini siyah yumuşak uçlu

g. Öğrenci, cevap kâğıdı üzerindeki kitapçık türü ve cevap bilgileri işaretlemelerini siyah yumuşak uçlu kurşun kalemle yapacaktır. h. Öğrenci, cevap kâğıdındaki imza bölümüne imzasını silinmeyen bir kalemle atacaktır. ı. Cevap kâğıdında bulunan “Bu alanda işaretleme yapmayınız. ” kısmı hiçbir şekilde işaretlenmeyecektir.

i. Soru kitapçığının A, B, C ve D olmak üzere dört ayrı türü olup

i. Soru kitapçığının A, B, C ve D olmak üzere dört ayrı türü olup öğrenci, A kitapçığını kullanıyorsa cevap kâğıdında kitapçık türü bölümünün “A” yuvarlağını, B kitapçığını kullanıyorsa “B” yuvarlağını, C kitapçığını kullanıyorsa “C” yuvarlağını ve D kitapçığını kullanıyorsa “D” yuvarlağını işaretleyecektir. Sınav görevlileri de doğru işaretlemenin yapılmasını mutlaka kontrol edecektir. Sınıf öğrenci yoklama listesine kitapçık türünün kodlanacağı ilgili bölüme salon görevlileri dikkatli bir şekilde, öğrenciye verilen kitapçık türü ile cevap kağıdında yer alan kitapçık türü kodlamasını kontrol ederek yazacaktır. j. Her sorunun 4 (dört) seçeneği vardır. Bu seçeneklerden sadece bir tanesi doğru cevaptır.

k. Cevap kağıdına işaretlenmeyen cevaplar değerlendirme işlemine alınmayacaktır. Sınavlar başlamadan önce salon görevlileri öğrencilere

k. Cevap kağıdına işaretlenmeyen cevaplar değerlendirme işlemine alınmayacaktır. Sınavlar başlamadan önce salon görevlileri öğrencilere soruların cevaplarının cevap kâğıdına mutlaka işaretlenmesi hususunda gerekli uyarıyı yapacaktır. l. Salon görevlileri Ek-2 de yer alan örneklere uygun (sıraların numaralandırılması, kitapçık türü dağıtımı) oturma düzeni oluşturacak ve bu düzeni salon güvenlik poşetinden çıkan “Öğrenci Yoklama Listesi” nde yer alan “Salon Oturma Düzeni” alanına örnekteki gibi işleyerek her bir ders sınavı için cevap kâğıtlarıyla birlikte sınav güvenlik poşeti içerisine koyacaktır.

m. Sınav bitiminden sonra, 1) Öğrenciler, cevap kâğıdını sınav görevlilerine teslim edecek ve sınıf

m. Sınav bitiminden sonra, 1) Öğrenciler, cevap kâğıdını sınav görevlilerine teslim edecek ve sınıf öğrenci yoklama listesine imzalarını atacaktır. Sınavlarını tamamlayan öğrencilerin sınav evrakı kesinlikle öğrenci sırasında bırakılmayacaktır. 2) Sınav görevlileri, sınava ait evrakı öğrencilerin önünde kontrol ederek toplayacak, cevap kâğıtlarını sınav güvenlik torbasına koyup kapattıktan sonra soru kitapçıklarıyla birlikte bina sınav komisyonuna teslim edecektir. 3) Bina sınav komisyonu, sınıflardan gelen sınav güvenlik torbalarını dönüş sınav evrak kutularına koyarak seri numaralı güvenlik kilidi ile bu kutuları kapatacak ve görevli kuryelere tutanakla teslim edecektir. Kitapçıklar okullarda bırakılacak olup ikinci gün oturumu tamamlandıktan sonraki gün isteyen öğrenciye verilecektir.

9. MAZERET SINAVININ UYGULANMASI Ortak sınav/sınavlara girmeyen öğrencilerden mazeretleri okul müdürlüğünce uygun görülenlerin mazeret

9. MAZERET SINAVININ UYGULANMASI Ortak sınav/sınavlara girmeyen öğrencilerden mazeretleri okul müdürlüğünce uygun görülenlerin mazeret sınavları, sınav takviminde belirtilen tarihlerde yapılacaktır. Mazeret sınavları da her gün üç ders yazılısı tek oturum olmak üzere iki günde iki oturum hâlinde Bakanlık tarafından belirlenecek okullarda yapılacaktır. Mazeretlerini ortak sınavlardan önce bildiren ve sınav günü mazeretli/mazeretsiz olarak ortak sınavlara girmeyen öğrencilerin bilgileri sınavların yapıldığı gün her bir ders yazılısından sonra veya son ders yazılısının ardından e-Okul Sistemine okul müdürlüğü tarafından işlenecektir.

 Mazeret sınavına katılması uygun görülen öğrencilerin bilgileri sınavlar tamamlandıktan sonra e-Okul Sistemine 5

Mazeret sınavına katılması uygun görülen öğrencilerin bilgileri sınavlar tamamlandıktan sonra e-Okul Sistemine 5 (beş) takvim günü içerisinde girilecektir. Bu süre tamamlandıktan sonra gelen talepler işleme alınmayacak olup, sorumluluk okul müdürlüğüne ait olacaktır.

10. SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ a. Her test için doğru cevap sayıları esas alınarak ham puanlar

10. SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ a. Her test için doğru cevap sayıları esas alınarak ham puanlar hesaplanacaktır. b. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir.

Yerleştirmeye Esas Puanın Hesaplanması Açık Öğretim Ortaokulu öğrencilerinin yerleştirmeye esas puan hesaplaması yapılabilmesi için,

Yerleştirmeye Esas Puanın Hesaplanması Açık Öğretim Ortaokulu öğrencilerinin yerleştirmeye esas puan hesaplaması yapılabilmesi için, öğrenciler her iki dönem yapılacak olan ortak sınavlara katılmak zorundadırlar. Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğünce yapılan sınavlarda 1’inci dönemde alınan başarılı puan (45 ve üzeri), 2’nci dönem okul tarafından yapılan yazılı puanı olarak kullanılacaktır.

11. ORTAK SINAVLARIN GEÇERSİZ SAYILACAĞI DURUMLAR Ortak sınavı geçersiz sayılan öğrenciler mazeret sınavına alınmayacaktır.

11. ORTAK SINAVLARIN GEÇERSİZ SAYILACAĞI DURUMLAR Ortak sınavı geçersiz sayılan öğrenciler mazeret sınavına alınmayacaktır.

12. ORTAK SINAVLARA İTİRAZ a. Sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların, cevap

12. ORTAK SINAVLARA İTİRAZ a. Sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların, cevap anahtarlarının Bakanlıkça yayımlanmasından itibaren en geç 5 (beş) takvim günü içinde ÖDSGM resmi internet sayfasından yayımlanan sınav itiraz bölümünden elektronik olarak ÖDSGM’ye yapılabilecektir.

b. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 20/B maddesi uyarınca, sorulara ve cevap anahtarına

b. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 20/B maddesi uyarınca, sorulara ve cevap anahtarına yapılacak itirazlar, soruların ve cevap anahtarlarının http: //www. meb. gov. tr internet adresinden yayımlanmasından itibaren başlayan 10 (on) günlük dava açma süresini durdurmamaktadır. C. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile öğrencinin T. C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekontu eklenmemiş, imza ve adres bilgisi olmayan dilekçeler dikkate alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır.

ORTAK SINAVLAR SALON OTURMA DÜZENİ FORMU Salon Görevlileri; 1. Öğrenci kitapçıkları “S. No: 1

ORTAK SINAVLAR SALON OTURMA DÜZENİ FORMU Salon Görevlileri; 1. Öğrenci kitapçıkları “S. No: 1 Kitapçık Türü: A” “S. No: 2 Kitapçık Türü: B” … olacak şekilde sırayla öğrencilere dağıtır. 2. Öğrencilerden Kitapçık Türlerini Cevap Kağıdında bulunan “KİTAPÇIK TÜRÜ” alanına kodlatılır ve kontrol eder.

3. Sınıf Öğrenci Yoklama Listesi’nde yer alan “SALON OTURMA DÜZENİ” bölümüne sınıf oturma planı

3. Sınıf Öğrenci Yoklama Listesi’nde yer alan “SALON OTURMA DÜZENİ” bölümüne sınıf oturma planı işlenecektir. 4. Cevap kağıdında ve Sınıf Öğrenci Yoklama Listesinde yer alan tüm imzalar silinmez kalemle atılacaktır.

 TEŞEKKÜRLER

TEŞEKKÜRLER