2012 YILI GENEL SEKRETERLER ETM SEMNER MESLEK ETMLE

  • Slides: 26
Download presentation
2012 YILI GENEL SEKRETERLER EĞİTİM SEMİNERİ

2012 YILI GENEL SEKRETERLER EĞİTİM SEMİNERİ

MESLEKİ EĞİTİMLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKEN BAZI TEMEL KONULAR

MESLEKİ EĞİTİMLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKEN BAZI TEMEL KONULAR

Değerli Birlik Başkanımız, Değerli Katılımcılar, hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum. Bu yılki eğitim seminerimizin

Değerli Birlik Başkanımız, Değerli Katılımcılar, hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum. Bu yılki eğitim seminerimizin bir meslek kuruluşumuzun eğitim ve dinlenme tesisinde yapılması hepimizi memnun etmiştir kanaatindeyim. Çünkü; kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Yönetim ve tesis personeli teşkilatımızın mensupları. Şehrin içindeyiz. Mavi bayraklı, ismi gibi altın kumu olan temiz plajı var.

Ümit ediyorum ki burada hem eğitimimiz hem de dinlenmemiz çok iyi olacaktır. Nem oranının

Ümit ediyorum ki burada hem eğitimimiz hem de dinlenmemiz çok iyi olacaktır. Nem oranının en düşük seviyede ve en ideal zamanın da Haziran ayı olması başarı oranımızın artmasına katkı sağlayacaktır. Birlik Başkanımız ve Yöneticilerimize teşekkürlerimi sunarım.

Değerli Arkadaşlar, amacımız ve bizlerden beklenen iki hususa dikkatinizi çekmek istiyorum. Esnaf ve sanatkârlarımız,

Değerli Arkadaşlar, amacımız ve bizlerden beklenen iki hususa dikkatinizi çekmek istiyorum. Esnaf ve sanatkârlarımız, verdikleri aidatlarla bizlere bu imkânı sağlarken, Oda ve Birlik olarak kendilerine hizmet vermekle yükümlü olanların bilgi ve birikiminin yüksek seviyede olmasını, kendilerine hizmet verilirken sevgiyle, güleryüzle, sorunlarının çözümünde empati kurarak yaklaşılmasını sağlayan bir seminer olması güvenini taşıdıklarına inandıklarında ve uygulamada gelişimi gördüklerinde daima pozitif düşüneceklerdir.

Seminer programına ve saatlerine titizlikle uymak, değerli ve deneyimli tebliğ sahiplerini dikkatle dinlemek ve

Seminer programına ve saatlerine titizlikle uymak, değerli ve deneyimli tebliğ sahiplerini dikkatle dinlemek ve istişare etmek hepimiz için önem arz etmektedir. Büyük bir alim (Lokman Hekim) diyor ki: “Yapacağın işi, daha önce bunu denemiş tecrübeli kişiye danış. Çünkü o kendisine pahalıya mâlolmuş doğru görüşleri size bedava verir. ” Bilmek istediğinizi mutlaka sorun.

İkinci husus: Dinlenmek ve eğlenmek konusudur. Örnek bir seminer topluluğu olduğumuzu hissettireceğinizden emin olduğumuzdan

İkinci husus: Dinlenmek ve eğlenmek konusudur. Örnek bir seminer topluluğu olduğumuzu hissettireceğinizden emin olduğumuzdan bu konuyu izaha lüzum görmüyorum. Eğitim Müdürü olarak benim konum, bildiğiniz gibi esnaf ve sanatkârlarımızın eğitimi ile ilgili olacaktır.

Personelin, yaptıkları işin kapsamı ile ilgili olarak bilgi ve becerilerinin arttırılması ve sürekli olarak

Personelin, yaptıkları işin kapsamı ile ilgili olarak bilgi ve becerilerinin arttırılması ve sürekli olarak güncel tutulması, esnafa hizmetin ön koşuludur. Esnaf ve sanatkârlarımızın gelişmesi ve ilerlemesinin ilk şartı ise sağlam bir mesleki eğitim almış olmalarıdır. Çok çeşitli görevleri olan genel sekreterlerimizin, esnaf ve sanatkârlarımızın eğitimiyle ilgili mevzuatı iyi bilmesi, yerel ve ulusal gelişmeleri takip ederek üyelerine yönelik öneriler getirmeleri önemli bir hizmet alanıdır.

Ülke genelinde çeşitli kaynaklar kullanılarak eğitimle ilgili ihtiyaç duyulan konular üzerinde durularak, sizlere yararlı

Ülke genelinde çeşitli kaynaklar kullanılarak eğitimle ilgili ihtiyaç duyulan konular üzerinde durularak, sizlere yararlı bir seminer olmasını amaçlamaktayız. Sunumumuz soru-cevap şeklinde olacaktır.

Soru 1: 3308 sayılı kanun kapsamında bulunan meslek dalları ile vergi ve esnafsanatkâr sicilinde

Soru 1: 3308 sayılı kanun kapsamında bulunan meslek dalları ile vergi ve esnafsanatkâr sicilinde kullanılan meslek dallarının birbiri ile uyumu nasıl sağlanacak? Cevap: Uluslar arası düzeyde kabul gören NACE kodlarına esnaf ve sanatkâr meslek kollarının da uygun hale getirilmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da çalışmaya başlamış ve Odalardan ve Birliklerden görüş almıştır.

Soru 2: 3308 sayılı kanunun çıraklık eğitimi uygulama kapsamında bulunan meslek dallarının yeniden gözden

Soru 2: 3308 sayılı kanunun çıraklık eğitimi uygulama kapsamında bulunan meslek dallarının yeniden gözden geçirilmesi (kapsama alınıp alınmama, süresi, program içeriği, vb. ) ile ilgili ne tür çalışmalar yapılıyor? Cevap: Halihazırda 3308 sayılı kanunun uygulama kapsamında 153 meslek dalı bulunmaktadır. Bazı meslek dalları için eğitim süreleri fazla, bazıları için azdır. Bazı meslek dallarının kapsam dışına çıkarılması (satış elemanlığı gibi) gerekmektedir. Bazı meslek dallarının ise kapsamda olup olmadığı tereddütleri vardır.

Konfederasyon, Birliklerden gelen talepleri Ankara’da bulunan Mesleki Eğitim Kurulu’na sunmuş, Kurul’un gündemine alınmış, çalışmalar

Konfederasyon, Birliklerden gelen talepleri Ankara’da bulunan Mesleki Eğitim Kurulu’na sunmuş, Kurul’un gündemine alınmış, çalışmalar devam etmektedir. Soru 3: Lazer ve foto epilasyon işlemlerinin güzellik uzmanlarınca yapılması ne durumdadır?

Cevap: Önce bu hizmetlerin sağlık kuruluşlarınca yapılacağı hükmü varken, sonradan Yönetmelik değiştirilmiş, güzellik salonları

Cevap: Önce bu hizmetlerin sağlık kuruluşlarınca yapılacağı hükmü varken, sonradan Yönetmelik değiştirilmiş, güzellik salonları sağlık kuruluşları statüsünden çıkarılmıştır. Sonuçta düşük voltajlı üretilen, tıbbi olmayan cihazların kullanımına izin verilirken, bu cihazın kullanılmasında sakıncaların kalkması için eğitim alınması istenmiştir.

Sonuç olarak, sağlıkla ilgili muhtelif dernekler Danıştay’da dava açmış, Danıştay, güzellik uzmanlarının IPL cihazını

Sonuç olarak, sağlıkla ilgili muhtelif dernekler Danıştay’da dava açmış, Danıştay, güzellik uzmanlarının IPL cihazını kullanmalarını engelleyen yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Sağlık Bakanlığı bu karara itiraz etmiş ise de reddedilmiştir. Sağlık Bakanlığı’nın uygulanma teklifine Konfederasyon da iştirak etmiş, sonuç beklenmektedir.

Soru 4: Çıraklık eğitimi uygulaması yapılmayan meslek dallarında TESK kalfalık, TESK ustalık ve TESK

Soru 4: Çıraklık eğitimi uygulaması yapılmayan meslek dallarında TESK kalfalık, TESK ustalık ve TESK esnaflık belgeleri nasıl verilir? Cevap: Bu konuda bilgi için TESK’in web sayfasından (www. tesk. org. tr) “Mevzuat/Yönergeler” bölümüne giriniz. “Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Tarafından Yapılacak Kurs ve Sınavların Esas ve Usullerine İlişkin Yönerge”yi tıklayarak, işlemleri bu yönerge esas ve usullerine göre yapınız.

Soru 5: Odalar, geçici işyeri açma belgesini hangi durumda üyesine verebilir? Cevap: Kanun kapsamı

Soru 5: Odalar, geçici işyeri açma belgesini hangi durumda üyesine verebilir? Cevap: Kanun kapsamı dışında olan meslek dallarında faaliyet gösterecek kişilerden, bazı vergi daireleri ve belediyeler TESK ustalık, TESK esnaflık belgesi aramaktadır. Bu durumda TESK’in web sayfasından “Genelgeler” bölümünü tıklayıp, 2008/41 sayılı genelgenin ekinde yer alan “Geçici İşyeri Açma Belgesi Başvuru Formu”nu doldurup ilgiliye veriniz. Bu belge, TESK ustalık ya da TESK esnaflık belgesini mevzuata uygun olarak alıncaya kadar geçerli olacağını belirterek verilebilir.

Soru 6: Ulaşım sektöründe faaliyet gösteren üyelerden hangi belgeler aranır? Cevap: Nakliyecilik sektörü ile

Soru 6: Ulaşım sektöründe faaliyet gösteren üyelerden hangi belgeler aranır? Cevap: Nakliyecilik sektörü ile ilgili esnaf ve sanatkâr dallarında faaliyet gösterenler için SRC belgesi yasal olarak zorunlu belgedir.

Soru 7: İ. D. D. G. ’lere ilişkin uygulamalarda hangi mevzuat esas alınacaktır? Cevap:

Soru 7: İ. D. D. G. ’lere ilişkin uygulamalarda hangi mevzuat esas alınacaktır? Cevap: “İşyerlerinin Denetimine İlişkin Yönerge” TESK’in web sayfasının “Mevzuat/Yönergeler” bölümünden alınarak, İ. D. D. G. ’ler bu yönerge hükümlerine göre çalışmalıdır.

Soru 8: Eğitim bütçesi nasıl hesaplanır? Cevap: 5362 sayılı kanunun 74. maddesindeki esaslara göre

Soru 8: Eğitim bütçesi nasıl hesaplanır? Cevap: 5362 sayılı kanunun 74. maddesindeki esaslara göre hesaplanır. Soru 9: Eğitim bütçesi hangi kriterlere göre harcanır? Cevap: Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları eğitim bütçelerini aşağıda belirtilen alanlarda kullanırlar:

a) Mesleki eğitim ve teknoloji merkezlerinin ve diğer eğitim ünitelerinin (derslik, toplantı salonu vb.

a) Mesleki eğitim ve teknoloji merkezlerinin ve diğer eğitim ünitelerinin (derslik, toplantı salonu vb. ) oluşturulması, kiralanması, tamirat ve tadilatı, donatılması, işletilmesi ile kurulmuş olanların desteklenmesi ve teşvikinde, b) 7/6/2005 tarih ve 5362 sayılı kanun gereğince mesleki eğitimle ilgili olarak kurulmuş bulunan birim, grup ve komisyonların başkan ve üyelerine ödenecek ulaşım, konaklama, harcırah, huzur hakkı vb. giderlerin ödenmesinde,

c) Eğitimle ilgili birimlerinde, mesleki eğitim ve teknoloji merkezlerinde görev yapacak daimi ve geçici

c) Eğitimle ilgili birimlerinde, mesleki eğitim ve teknoloji merkezlerinde görev yapacak daimi ve geçici yönetim, eğitim ve hizmet personelinin maaş, ücret, ders ve sınav ücreti, yolluk, yevmiye vb. ücretlerinin ödenmesinde, d) Esnaf-sanatkâr kesiminde yapılacak meslek eğitimi ve bu eğitimin geliştirilmesi amacıyla yapılacak çalışmalarda görev alacak yönetici ve eğitim personelinin niteliklerinin yükseltilmesi için düzenlenecek yurt içi ve yurt dışı eğitimlerinde,

e) Mesleki ve teknik eğitim metot ve araçlarının araştırılması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, mesleki eğitimle

e) Mesleki ve teknik eğitim metot ve araçlarının araştırılması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, mesleki eğitimle ilgili her türlü yayının hazırlatılması, çoğaltılması, tercümesi, satın alınması ve dağıtılmasında, f) Mesleki eğitim alınmasında, hizmeti satın

g) Hizmet içi eğitim seminerlerinin giderlerinin (eğitim ortamı, araç ve gereçleri, ulaşım ve konaklama

g) Hizmet içi eğitim seminerlerinin giderlerinin (eğitim ortamı, araç ve gereçleri, ulaşım ve konaklama gibi) ödenmesinde, h) Mesleki eğitimle ilgili iç ve dış kaynaklı projelere yapılan kuruluş katkılarının karşılanmasında.

Soru 10: SRC belgesi nasıl ve nereden alınır? Cevap: Karayoluyla yük ve yolcu taşımacılığı

Soru 10: SRC belgesi nasıl ve nereden alınır? Cevap: Karayoluyla yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılan ticari araçlarda çalışan şoförlerin, sürücü (SRC) türü mesleki yeterlilik belgesi alması zorunludur. Bunlardan 25. 02. 2006 tarihinden önce üç yıllık tecrübeye sahip olanlar SRC belgesini eğitime ve sınava katılmaksızın doğrudan alma hakkına sahiptir. 25. 02. 2006 tarihinden önce mesleki belgeye sahip olmayanlar eğitime ve Ulaştırma Bakanlığınca yapılacak/yaptırılacak sınavlara katılarak bu belgeyi almak zorundadırlar.

SRC belgesinin nasıl ve nereden alınacağı hakkında bilgi için Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü’nün www.

SRC belgesinin nasıl ve nereden alınacağı hakkında bilgi için Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü’nün www. kugm. gov. tr web sitesini ziyaret ediniz (Karayolu Taşıma Yönetmeliği). Soru 11: İŞ-KUR’un işgücü uyum kursları için açtığı ihalelerden odalarımız nasıl yararlanabilir? Cevap: İşgücü uyum kursları ve işletmelerde eğitim seminerleri hizmetlerinden yararlanmak için Türkiye İş Kurumu’nun web sitesi www. iskur. gov. tr veya İstanbul İş Kurumu İl Müdürlüğü yetkilileriyle temas kurarak daha fazla bilgiye ulaşılması mümkündür.

SABIRLA DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. Metin İÇTEM Birlik Eğitim Müdürü

SABIRLA DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. Metin İÇTEM Birlik Eğitim Müdürü