2 DNYA SAVAI 1939 1945 Atatrkn 2 Dnya

  • Slides: 30
Download presentation
2. DÜNYA SAVAŞI (1939 -1945) Atatürk’ün 2. Dünya Savaşı’na İlişkin Görüşleri 2. Dünya Savaşı’nın

2. DÜNYA SAVAŞI (1939 -1945) Atatürk’ün 2. Dünya Savaşı’na İlişkin Görüşleri 2. Dünya Savaşı’nın Sebep ve Sonuçları 2. Dünya Savaşı ve Türkiye 8. Sınıf 7. Ünite

2. DÜNYA SAVAŞI(1939 -1945) Atatürk’ün İkinci Dünya Savaşı’na İlişkin Görüşleri: Almanya’nın bütün Avrupa’yı işgal

2. DÜNYA SAVAŞI(1939 -1945) Atatürk’ün İkinci Dünya Savaşı’na İlişkin Görüşleri: Almanya’nın bütün Avrupa’yı işgal edecek ordu kurabileceğini, Çıkacak savaşın 1940 -1946 yılları arasında olabileceğini, ABD’nin savaşa katılacağını, Avrupalı devletlerin bencilce davranışlarının yeni felaketlere yol açabileceğini belirtmiştir.

Atatürk’ün İkinci Dünya Savaşı’na İlişkin Görüşleri: ¨ Atatürk savaş karşısında birlikte hareket edilerek barışın

Atatürk’ün İkinci Dünya Savaşı’na İlişkin Görüşleri: ¨ Atatürk savaş karşısında birlikte hareket edilerek barışın korunmasını savunmuştur. Almanya’nın ırkçı politikalar izlemesinin ve İtalya’nın Habeşistan’ı işgal etmesinin çok tehlikeli sonuçlar doğuracağını vurgulamıştır. ¨ Atatürk savaş sırasında Türkiye’nin savaşa katılmayarak tarafsız kalmasını ve barış içinde yaşaması gerektiğini belirtmiştir. Savaş sırasında yapılması gereken işleri şu şekilde özetlemiştir: Komşu devletler başta olmak üzere yabancı devletlerle yapılan antlaşmaları güçlendirmek. Ekonomik açıdan güçlü olmak.

2. DÜNYA SAVAŞI İkinci Dünya Savaşı’nın Sebepleri: Birinci Dünya Savaşı’nı mağlup olarak bitiren devletlerle

2. DÜNYA SAVAŞI İkinci Dünya Savaşı’nın Sebepleri: Birinci Dünya Savaşı’nı mağlup olarak bitiren devletlerle ağır şartlar taşıyan antlaşmalar yapılması, Almanya’nın Versay Antlaşması’nı uygulamak istememesi, İtalya ve Almanya’nın yeni yerler almak istemeleri, Almanya’nın Versay Antlaşması’na göre askersiz olması gereken Ren Bölgesi’ne asker çıkarması, Japonya’nın Avrupa devletlerini Asya’dan çıkarmak istemesi.

2. DÜNYA SAVAŞI 1. Dünya Savaşı’nın ardından bir daha böyle savaşların çıkmaması için Milletler

2. DÜNYA SAVAŞI 1. Dünya Savaşı’nın ardından bir daha böyle savaşların çıkmaması için Milletler Cemiyeti kurulmuştu. Milletler Cemiyeti kısa zamanda büyük devletlerin çıkarlarını koruyan bir kuruluş haline geldi. Bundan dolayı da İkinci Dünya Savaşı’nın çıkmasına engel olamadı.

NOT I. DÜNYA SAVAŞI’NIN SONUÇLARI, II. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ OLMUŞTUR.

NOT I. DÜNYA SAVAŞI’NIN SONUÇLARI, II. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ OLMUŞTUR.

2. DÜNYA SAVAŞI Mihver Devletler: Almanya İtalya Japonya Müttefik Devletler (Bağlaşık): İngiltere Fransa Rusya(SSCB)

2. DÜNYA SAVAŞI Mihver Devletler: Almanya İtalya Japonya Müttefik Devletler (Bağlaşık): İngiltere Fransa Rusya(SSCB) ABD Adolf Hitler

SAVAŞIN GELİŞİMİ n n Savaş Almanlar’ın Polonya’yı işgaliyle başladı. Almanya; Danimarka, Norveç, Hollanda, Belçika

SAVAŞIN GELİŞİMİ n n Savaş Almanlar’ın Polonya’yı işgaliyle başladı. Almanya; Danimarka, Norveç, Hollanda, Belçika ve Fransa’yı ele geçirdi. Balkanlar’da da Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Yugoslavya ve Yunanistan’ı işgal etti.

SAVAŞIN GELİŞİMİ n A. B. D. ’nin Normandiya Çıkarması ve SSCB ordularının Alman ordularının

SAVAŞIN GELİŞİMİ n A. B. D. ’nin Normandiya Çıkarması ve SSCB ordularının Alman ordularının çekilmesini sağlaması sonucu Almanya yenildi.

PEARL HARBOUR BASKINI n n n Pearl Harbour Saldırısı, Japon İmparatorluk Donanmasının 7 Aralık

PEARL HARBOUR BASKINI n n n Pearl Harbour Saldırısı, Japon İmparatorluk Donanmasının 7 Aralık 1941 sabahı gerçekleştirdiği sürpriz saldırıdır. Saldırı, Birleşik Devletler Donanması'nın Pasifik Filosu ve onu koruyan Ordu Hava Kuvvetleri ile Deniz Piyadeleri'ni hedef almıştır. Operasyonun amacı, Pasifik'te kuvvetle muhtemel olan bir Amerikan askeri müdahalesini önlemektir

NORMANDİYA ÇIKARMASI n General Eisenhower kumandasındaki müttefik kuvvetlerinin 1944 Haziran-Eylül ayları arasında giriştiği hücum

NORMANDİYA ÇIKARMASI n General Eisenhower kumandasındaki müttefik kuvvetlerinin 1944 Haziran-Eylül ayları arasında giriştiği hücum harekâtıdır.

ALMANLAR GERİYE MARŞ ABD NORMANDİYA ÇIKARTMASI

ALMANLAR GERİYE MARŞ ABD NORMANDİYA ÇIKARTMASI

Japonya ise, ABD’nin Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası atması üzerine yenildi. n HİROŞİMA'NIN VURULUŞUNUN

Japonya ise, ABD’nin Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası atması üzerine yenildi. n HİROŞİMA'NIN VURULUŞUNUN GÖRÜNTÜLERİ!. . . n "Enola Gay" adlı B-29 bombardıman uçağının Hiroşima'ya atom bombası atmasının orijinal görüntüleri. . . 06 Ağustos 2007 Pazartesi 14: 30 Yerel saatle 08. 15'te, ABD Hava Kuvvetlerine ait "Enola Gay" adlı B-29 bombardıman uçağı, Japonya'nın Hiroşima kentine "little boy" (küçük çocuk) adı verilmiş bir atom bombası attı. İnsanlık tarihi boyunca ilk kez Hiroşima'da kullanılan ve 15 bin tonluk TNT'nin patlayıcı gücüne eşdeğer bu atom bombası, resmi kaynaklara göre 140 bin kişinin ölümüne, onbinlerce insanın da radyasyondan ağır şekilde etkilenmesine neden oldu. Kentin yüzde 60'ı haritadan silindi, kent üzerinde 13 kilometrekarelik bir radyasyon bulutu oluştu. n n CANLI

n Hiroşima'ya bomba atılmasından üç gün sonra, 9 Ağustos 1945'te, bu kez Nagazaki kentinin

n Hiroşima'ya bomba atılmasından üç gün sonra, 9 Ağustos 1945'te, bu kez Nagazaki kentinin insanları atom bombası ile tanıştı. Amerikan “Bockscar” isimli B-29 Superfortess uçağı, "Fatman" (Şişman Adam) adlı ikinci nükleer bombayı Nagazaki semalarından kentin üzerine bıraktı. Patlama gücü 21 bin tonluk TNT'ye eşit olan "Şişman Adam", ilk anda 100 bin kişiyi öldürdü.

NOT n Nükleer silah ilk kez kullanıldı.

NOT n Nükleer silah ilk kez kullanıldı.

2. DÜNYA SAVAŞI Japonya’nın Pearl Halbour Limanı’na saldırması ile ABD Japonya’ya savaş açtı. ABD’nin

2. DÜNYA SAVAŞI Japonya’nın Pearl Halbour Limanı’na saldırması ile ABD Japonya’ya savaş açtı. ABD’nin savaşa girmesiyle dengeler değişti. Her cephede yenilmeye başlayan Almanya ve İtalya 1945’te barış istemek zorunda kaldı. Hitler intihar etti. Mussolini İtalyan halkı tarafından öldürüldü. Japonya bir süre daha savaşı sürdürdü. Ancak, Amerika’nın 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya, 9 Ağustos’ta da Nagazaki’ye attığı atom bombaları, bu şehirleri yerle bir etti. Binlerce insan öldü. Bunun üzerine Japonya da kayıtsız şartsız teslim oldu.

SAVAŞIN SONUÇLARI • • • Almanya 2’ye ayrıldı. Dünya liderliği ABD ve SSCB’ye geçti.

SAVAŞIN SONUÇLARI • • • Almanya 2’ye ayrıldı. Dünya liderliği ABD ve SSCB’ye geçti. NATO ve Varşova Paktları kuruldu. İsrail Devleti kuruldu. Birleşmiş Milletler Teşkilatı kuruldu. Hindistan, Pakistan, Mısır, Tunus, Cezayir gibi ülkeler bağımsızlıklarını kazandılar. • 6 milyon yahudi öldürüldü.

SAVAŞ SONRASI KURULAN ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER • • BİRLEŞMİŞ MİLLETLER NATO VARŞOVA PAKTI UNESCO

SAVAŞ SONRASI KURULAN ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER • • BİRLEŞMİŞ MİLLETLER NATO VARŞOVA PAKTI UNESCO

2. DÜNYA SAVAŞI Sonuçları: Savaşın ardından süper güç olarak adlandırılan ABD ve Sovyet Rusya

2. DÜNYA SAVAŞI Sonuçları: Savaşın ardından süper güç olarak adlandırılan ABD ve Sovyet Rusya dünya siyasetine hakim oldu. Diğer dünya devletleri bu iki devletin etrafında toplanarak yeni bloklaşmalara yol açtılar. Ayrıca bu iki güçten ayrı olarak ‘Üçüncü Blok ‘ oluştu. Bloklaşmalar ilk kez soğuk savaşın başlamasına neden oldu. Soğuk savaş, ülkelerin cephede birbirleriyle silahlı çatışma yapmak yerine birbirlerine ekonomik, siyasi veya psikolojik zarar vermeleri şeklinde yapılır. Sömürgeci devletlerin ağır biçimde yıpranmalarından dolayı sömürgecilik dönemi sona ermeye başladı. Birçok sömürge devleti Türk Kurtuluş Mücadelesini örnek alarak, bağımsızlıklarına kavuştu. Milletler Cemiyeti, Birleşmiş Milletler adı altında tekrar kuruldu.

2. Dünya Savaşında Türkiye’nin Tutumu İkinci Dünya Savaşı döneminde Türkiye, jeopolitik öneminden dolayı iki

2. Dünya Savaşında Türkiye’nin Tutumu İkinci Dünya Savaşı döneminde Türkiye, jeopolitik öneminden dolayı iki blok tarafından da savaşa çekilmek istenmiş, ancak dış politikada barışçı bir politika izleyerek savaşın sonlarına kadar savaşa katılmamış ve tarafsızlığını korumuştur. Bu arada her iki tarafla da diplomatik ilişkilerini kesmemiştir. n Türkiye her iki tarafla da iyi ilişkiler kurarak savaşta denge politikası uygulamıştır. n Türkiye savaşa girmemesine rağmen savaşın ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda getirdiği olumsuzlukları yaşamıştır. n

2. Dünya Savaşı’nda Türkiye’nin Tutumu Türkiye Akdeniz’in güvenliği için İngiltere ve Fransa ile anlaşma

2. Dünya Savaşı’nda Türkiye’nin Tutumu Türkiye Akdeniz’in güvenliği için İngiltere ve Fransa ile anlaşma imzaladı. İtalya, Almanya ve Sovyet Rusya bu durumdan memnun olmadı. n Balkanlarda Almanların saldırganlaşması üzerine Sovyet Rusya ile 1941’de saldırmazlık antlaşması yapıldı. n İngiltere ve Fransa’nın, Türkiye’nin savaşa girmesi konusundaki baskıları üzerine Almanya Türkiye’ye saldırmayacağına dair garanti verdi. 1941 yılında ilk kez Almanya ile saldırmazlık antlaşması yapıldı. n 1943’te İngiltere ile Türkiye arasında Adana’da konferans yapıldı. Adana Konferansı ilişkileri daha da geliştirdi. n 1943 yılında bu kez Kahire Konferansında Türkiye yeniden savaşa girmeye zorlandı. n

YALTA KONFERANSI VE TÜRKİYE’NİN SAVAŞA GİRİŞİ Yalta Konferansı, 4 - 11 Şubat 1945'te Roosevelt,

YALTA KONFERANSI VE TÜRKİYE’NİN SAVAŞA GİRİŞİ Yalta Konferansı, 4 - 11 Şubat 1945'te Roosevelt, Churchill ve Stalin'i Livadiya’da bir araya getiren konferanstır. Birleşmiş Milletler örgütünün kurulacağı, San Francisco’da bir konferansın toplanacağına ilişkin bildiriyle, burada belirlenmiştir. n Konferanstan sonra İngiliz büyükelçisi alınan kararları bildirip Türkiye kurulacak BM’ye katılmak istiyorsa Almanya’ya savaş ilan etmesi gerektiği bildirildi. n n 23 Şubat 1945’te Türkiye isteklerinin yerine getirilmesi üzerine formalite olarak savaşa girdi. Türkiye Almanya ve Japonya’ya savaş ilan etti, ancak savaş zaten bitmek üzere idi. Bu durum Türkiye’ye BM kapısını açmıştır.

Türkiye Açısından İkinci Dünya Savaşı’nın Sonuçları n Türkiye izlediği taktik ve denge siyaseti sayesinde

Türkiye Açısından İkinci Dünya Savaşı’nın Sonuçları n Türkiye izlediği taktik ve denge siyaseti sayesinde savaştan en az zararla çıkmayı başardı. Türkiye gerek Müttefik gerekse Mihver Devletlerden gelen baskılara karşı koyarak tarafsızlığını korumuştur. n Türkiye izlediği siyasetle milli bağımsızlığından taviz vermeyeceğini ispatlamıştır. n Türkiye, sonu belli olmayan maceralara girerek toprak büyütmek meraklısı olmadığını göstermiştir. n Savaş sonunda Türkiye, Müttefik Devletlerin yanında yer aldığı için Birleşmiş Milletler Bildirisi’ne imza atarak örgütün üyesi olmuştur. Kore’ye asker göndererek de 1952 yılında NATO’ya üye olarak savaş sonrası oluşan yeni dünya düzeninde yerini almıştır.

Savaş sırasında ülkemizde alınan tedbirler 1 -Bütün illerde hava saldırılarına karşı karartma uygulaması başlatıldı.

Savaş sırasında ülkemizde alınan tedbirler 1 -Bütün illerde hava saldırılarına karşı karartma uygulaması başlatıldı. 2 -Almanların işgal tehlikesine karşı sivil savunma önlemleri alındı. 3 -Tahıl stoklarına el konuldu. Ekmek karnesi uygulaması başlatıldı. Buğday unundan pasta ve benzeri ürünlerin yapılması yasaklandı. 4 -İstanbul’da özel otomobillerin trafiğe çıkması yasaklandı. Daha sonra yasağa ticari araçlar da eklendi. 5 -Savaş şartlarının getirdiği ekonomik sıkıntıları aşmak için yeni vergiler kondu. 6 -Tifo ve kolera gibi bazı salgın hastalıklar baş gösterdi. 7 -Radyo yayınlarında kesinti yapıldı. 8 - Bazı bölgelerde gece 11’den sonra sokağa çıkma yasağı getirildi. 9 -Karadeniz’deki TÜRK GEMİ SEFERLERİ DURDURULDU. 10 -Askeri harcamalar arttırıldı. BU TEDBİRLER HANGİ ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLAMIŞ OLABİLİR?