1984 Krig r fred Frihet r slaveri Okunnighet

  • Slides: 9
Download presentation
1984 ”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka. ” George Orwell

1984 ”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka. ” George Orwell

Dystopi och utopi • 1984 skrevs 1948 av George Orwell. • Denna dystopi skrevs

Dystopi och utopi • 1984 skrevs 1948 av George Orwell. • Denna dystopi skrevs efter Det andra världskriget (1939 -1945). • Händelserna i boken utspelas i framtiden, och världen har haft ett till världskrig och nya stora stater har bildats. • En dystopi är en berättelse som är i en hemsk framtid.

Övervakning och kontroll I boken finns ett samhälle styrt av en diktatur. Staten Airstrip

Övervakning och kontroll I boken finns ett samhälle styrt av en diktatur. Staten Airstrip One (före detta Storbritannien) i landet Oceanien är i ständigt krig. Människorna övervakas av regeringen, med hjälp av hjärnkontroll. Oceanien styrs av ett politiskt parti som går under namnet "Partiet". Så här skulle världen se ut 1984 i Orwells bok.

Mörkläggning av historien I Sanningsministeriet jobbar Winston Smith som ansvarar för Partiets propaganda. Han

Mörkläggning av historien I Sanningsministeriet jobbar Winston Smith som ansvarar för Partiets propaganda. Han ändrar i historieböcker för att visa att Partiet alltid har rätt. En dag vill han göra uppror mot Storebror (Partiets ledare).

Tankepoliser Winston Smith bor i det framtida London. Han drömmer om frihet. Han protesterar

Tankepoliser Winston Smith bor i det framtida London. Han drömmer om frihet. Han protesterar mot Partiet, det enda parti som existerar i Oceanien, och blir kär i den unga Julia (kärlek var förbjudet). Det finns tankepoliser som kontrollerar människorna. De dricker ett dryck varje dag som gör dem lydiga.

Storebror ser dig Invånarna i Oceanien övervakas hela dygnet och tvingas lyssna på hur

Storebror ser dig Invånarna i Oceanien övervakas hela dygnet och tvingas lyssna på hur bra Partiet är. Det finns en apparat i varje hem kallad teleskärm. Den filmar alla i sitt hem. Alla medborgare bär blå overaller. De som arbetar för partiet har svarta overaller.

Nyspråk Partiet har ändrat på språket för att hindra människorna att tänka fritt och

Nyspråk Partiet har ändrat på språket för att hindra människorna att tänka fritt och kritiskt. Språket heter ”Nyspråk”. De har tagit bort ord som kan vara farliga för Partiet.

Boken förbjöds En del av det som beskrivs i boken påminner om hur livet

Boken förbjöds En del av det som beskrivs i boken påminner om hur livet i Sovjetunionen blev, när det var en sträng diktatur. 1989 hade den översatts till fler än 65 språk. Det var rekord 1989. 1984 har förbjudits flera gånger eller så har vissa länder (diktaturer) tyckt att den är intellektuellt farlig för människor.

Filmatiserades 1984 • https: //www. youtube. com/watch? v=Z 4 r. BDUJTn. NU

Filmatiserades 1984 • https: //www. youtube. com/watch? v=Z 4 r. BDUJTn. NU