1980 1990 ARASI MODA 80LERDE TRKYEDE SOSYAL VE

  • Slides: 54
Download presentation
1980 -1990 ARASI MODA

1980 -1990 ARASI MODA

80’LERDE TÜRKİYE’DE SOSYAL VE KÜLTÜREL YAPI Dünyadaki kültürel gelişimle paralel olan 80’ler Türkiye’si; iki

80’LERDE TÜRKİYE’DE SOSYAL VE KÜLTÜREL YAPI Dünyadaki kültürel gelişimle paralel olan 80’ler Türkiye’si; iki farklı iktidar projesinin, iki farklı söz siyasetinin ve iki farklı kültür stratejisinin sahnesi oldu. Bu dönem bir yandan baskı ve yasak dönemi; diğer yandan yasaklamak yerine dönüşüme yol açmayı hedefleyen, yok etmek yerine içermeyi deneyen kuşatıcı bir kültürel stratejiyi barındırıyordu.

12 Eylül (1980) darbesinin peşi sıra yaşanan ekonomideki liberalleşme politikaları, yabancı sermayenin Türkiye pazarına

12 Eylül (1980) darbesinin peşi sıra yaşanan ekonomideki liberalleşme politikaları, yabancı sermayenin Türkiye pazarına girmesi gibi faktörler her kesimde tüketim olgusunu körüklemiş, pazara giren ürün profilini de etkilemiştir. Türkiye dünya markalarına diğer ülkelerle eşzamanlı olarak tanıklık etmeye başlamıştır. Bu markaları taşıyan kıyafetlerle dolaşmak bir statü sembolü olmuş, bu kıyafetler sınıf ve paraya eş değer kült objeler halini almıştır.

 1980’lerden sonra kadınların toplumsal rolleri artar. 80’lerde başarı için giyinen kadınlar akımı kariyer

1980’lerden sonra kadınların toplumsal rolleri artar. 80’lerde başarı için giyinen kadınlar akımı kariyer sahibi kadının giyim tarzını belirler. Dönemin kadın ve moda dergileri bu kadınların koyu renklerde, ciddi görünümlü, erkek stili vatkalı tarzda giyinmelerini önerir. Vatkalı kıyafetler ve altın düğmeli ceketlerle kadın iş yaşamında güç sağlamaya çalışır.

1980'li yıllarda püskül ve boncuklarla kaplı gece giysileri, renkli ve cesur makyaj stilleri, vatkalar,

1980'li yıllarda püskül ve boncuklarla kaplı gece giysileri, renkli ve cesur makyaj stilleri, vatkalar, büyük kolyeler ve uzun sarkık küpeler dönemin önemli moda parçalarıydı.

 Bu dönemde batıda gelişen giysi modası akımlarının ekonomik koşullardan etkilenmesi kaçınılmazdır. Ekonomik zorluklar,

Bu dönemde batıda gelişen giysi modası akımlarının ekonomik koşullardan etkilenmesi kaçınılmazdır. Ekonomik zorluklar, özellikle genç kadınların ve öğrencilerin eğlenceli bir giyim biçimini denemesine yol açar. Bunlar postmodern beden tanımlamaları olarak nitelendirilir. Punk kültürü bu dönemde yayılır.

VİVİENNE WESTWOOD VE PUNK MODASI Vivienne Westwood, 1970’li yıllarda başlattığı punk modası ile kariyerinde

VİVİENNE WESTWOOD VE PUNK MODASI Vivienne Westwood, 1970’li yıllarda başlattığı punk modası ile kariyerinde muhteşem bir zirve yakalar. 1980’li yıllarda yarattığı koleksiyonlarla modanın alışılagelmiş değerlerini altüst eder. Punk’ın kraliçesi olarak tanınan tasarımcı halen dünyanın en önemli tasarımcılarından biri olarak kariyerine devam etmektedir.

JEAN PAUL GAULTİER 1984 yılında ‘’Ve Tanrı Erkeği Yarattı’’ koleksiyonu ile erkeklere etek giydiren

JEAN PAUL GAULTİER 1984 yılında ‘’Ve Tanrı Erkeği Yarattı’’ koleksiyonu ile erkeklere etek giydiren Jean Paul bir şok dalgası yaratır.

AEROBİK ZAMANI Devir artık imaj devridir. 1980’lerin başında giysi ve kozmetik büyük bir sektör

AEROBİK ZAMANI Devir artık imaj devridir. 1980’lerin başında giysi ve kozmetik büyük bir sektör haline gelir. Spor etkinliklerinin arttığı, sağlık ve estetik konularının popüler olduğu görülür. Aerobik ve jimnastik modasıyla beraber elastik taytlar, spor ayakkabılar, bol ve asimetrik giysiler, bileklere doğru daralan pantolonlar revaçtadır.

 Popüler dergilerde kadın kendinden emin, alımlı ve şıktır. İri imitasyon takılar, dore aksesuarlar,

Popüler dergilerde kadın kendinden emin, alımlı ve şıktır. İri imitasyon takılar, dore aksesuarlar, renkli ve desenli külotlu çoraplar kullanılan diğer popüler aksesuarlar arasındadır.

Makyaj trendleri 1980’lerde değişime uğrar. Sıra dışı renkleri özgürce kullanan 1980’ler kadını için ruj,

Makyaj trendleri 1980’lerde değişime uğrar. Sıra dışı renkleri özgürce kullanan 1980’ler kadını için ruj, allık ve rimeller vazgeçilmez makyaj malzemeleri arasında yer alır. Bu yılların makyajı abartılı, pembe, yeşil ve mavi renklerini barındırır. Çoğu kadın porselen bebeklerden özenilen, ışıltılı bir tene sahip olmaya çalışır.

Bu dönemde permalı ve dağınık saç modelleri tercih edilir. İçeriğinde, parlatıcı barındıran ve saça,

Bu dönemde permalı ve dağınık saç modelleri tercih edilir. İçeriğinde, parlatıcı barındıran ve saça, kadınların istedikleri parlaklığı veren, hacim sağlayan, saç köpükleri yaygınlaşmıştır. Bu dönemlerde, perçemler popülerlik tacını takmıştır. Uzun perçemlere uygun olması yönünden, tek tarafı uzun küpeler takılmıştır.

80’LERİN GELİNLİK MODASI 1980 lerde gelinliklerde abartıdan nasibini alır ve kabardıkça kabarır. Kolları, etekleri,

80’LERİN GELİNLİK MODASI 1980 lerde gelinliklerde abartıdan nasibini alır ve kabardıkça kabarır. Kolları, etekleri, duarkları. . . Bunun yanı sıra danteller çok görkemlidir ve işlemeler fazlasıyla abartılı, aynı zamanda ışıldır.

80’LERİN PLAJ MODASI 1980’lerde plajlarda da cesur çizgiler görülür. Derin ve yüksek kesimli bikiniler

80’LERİN PLAJ MODASI 1980’lerde plajlarda da cesur çizgiler görülür. Derin ve yüksek kesimli bikiniler ve mayolar. . . Bacaklar upuzun ve bedenler biraz fazla kışkırtıcı…

ERKEK GİYİMİNDE MODA Yelekler Erkek giyiminde ise yeleklerde düğme azalması (4 e kadar düştü),

ERKEK GİYİMİNDE MODA Yelekler Erkek giyiminde ise yeleklerde düğme azalması (4 e kadar düştü), yelek boylarında kısalma ve kravatlarda daralma yaşanır. İnce çizgili takımlar ve ceket içine tişört giymek de 80’lerde oluşan tarzlardır.

Hawai Tişörtler Günümüzde her yaz ortaya çıkan hawai tişörtleri de 80’lerde moda olmuştur. Bu

Hawai Tişörtler Günümüzde her yaz ortaya çıkan hawai tişörtleri de 80’lerde moda olmuştur. Bu tişörtler genelde dikişli spor ceketlerle kombinlenmiştir.

Erkekler İçin Aksesuarlar Erkekler için küpeler önemli bir moda haline gelirken saatler büyük önem

Erkekler İçin Aksesuarlar Erkekler için küpeler önemli bir moda haline gelirken saatler büyük önem kazanmış erkekler tarafından kullanılan metal bileklikler moda açısından büyük yer tutmuştur. Günümüzde hepimizin bayıldığı swatch saaatler bu dönemlerde gençler arasında büyük bir modaya dönüşmüştür.

DÖNEMİN YÜZLERİ 1980’lerde medyanın ve kadınların takip ettiği ünlüler arasında Ajda Pekkan, Nükhet Duru,

DÖNEMİN YÜZLERİ 1980’lerde medyanın ve kadınların takip ettiği ünlüler arasında Ajda Pekkan, Nükhet Duru, Hülya Avşar, Müjde Ar, Gülşen Bubikoğlu, Türkan Şoray, Emel Sayın, Harika Avcı ve Ahu Tuğba’yı saymak mümkündür. Dergilerde dönemin tanınmış yüzleri güzellik reçetelerini ve formda kalma sırlarını açıklar.

MODA ETKİNLİKLERİ 14 -16 Mart 1979 tarihleri arasında ilk defa düzenlenen 1. Vizon Show,

MODA ETKİNLİKLERİ 14 -16 Mart 1979 tarihleri arasında ilk defa düzenlenen 1. Vizon Show, Türk moda tarihinde son derece önemlidir. Kamil Şükun tarafından ortaya atılan bu organizasyon kapsamında dönemin teknolojik aletlerinin tanıtımı, ilk Vizonkart uygulamaları, kadın vizon yarışmaları düzenlenir.

 Halil Kadirbeyoğlu ve Neslihan Yargıcı gibi dönemin avantgarde tasarımcılarının defilelerinin yanı sıra kumaş

Halil Kadirbeyoğlu ve Neslihan Yargıcı gibi dönemin avantgarde tasarımcılarının defilelerinin yanı sıra kumaş firmalarından hazır giyime yüksek hazır giyimden tasarımcı defilelerine kadar geniş bir yelpazede çok sayıda etkinlik gerçekleşir.

YURTDIŞI DEFİLELERİ 1970’li yılların sonlarından itibaren Türk modası uluslar arası festivallerde adından söz ettirmeye

YURTDIŞI DEFİLELERİ 1970’li yılların sonlarından itibaren Türk modası uluslar arası festivallerde adından söz ettirmeye başlar. 1980’lerde Vizon Show, Mısır ve Bulgaristan’a taşınır. Zühal Yorgancıoğlu gibi dönemin ünlü tasarımcılarının defileleri yurtdışında büyük ses getirir.

RIFAT ÖZBEK 1984 yılında kendi markasını kuran Rıfat Özbek ilk defilesinin Londra’da gerçekleştirir. Türk

RIFAT ÖZBEK 1984 yılında kendi markasını kuran Rıfat Özbek ilk defilesinin Londra’da gerçekleştirir. Türk kültürünün yanı sıra Kuzey Afrika ve Hindistan kültüründen de etkilenen tasarımcının moda tarihine en önemli katkılarından biri globalleşen moda sistemine kattığı kültürel tattır. 1988 yılında İngiliz Moda Konseyi tarafından ‘’Yılın Tasarımcısı’’ ödülünü alır. Özbek Lady Diana başta olmak üzere önemli isimleri giydirir.

ESİN YILMAZ Yerelliği radikal bir adıma dönüştüren tasarımları ile bilinen Esin Yılmaz, Anadolu kültürünün

ESİN YILMAZ Yerelliği radikal bir adıma dönüştüren tasarımları ile bilinen Esin Yılmaz, Anadolu kültürünün zenginliğinden ilham alarak deneysel tarzda üretim yapar. Onun tasarımlarında her parça giysi, bir mitolojik hikayeye bir Anadolu efsanesine bir türküdeki deyişe ait anlamlarla yüklüdür.

TÜRKİYE’DE MARKALAŞMA HAREKETLERİ 80’lerde önemli moda tasarımcıları arasında Yıldırım Mayruk, Vural Gökçaylı, Rıfat Özbek,

TÜRKİYE’DE MARKALAŞMA HAREKETLERİ 80’lerde önemli moda tasarımcıları arasında Yıldırım Mayruk, Vural Gökçaylı, Rıfat Özbek, Hayri Akduman, Cemil İpekçi, Canan Yaka ve Zühal Yorgancıoğlu sayılabilir. Dönemin ünlü giyim markaları Derimod, Beymen, Zeki Triko, Vakkoroma, Lee Cooper, Ayyıldız, Mudo, Faik Sönmez, Vepa gibi firmalardır. Vakko ülke çapında mağazacılık sektörünün yayılmasına öncülük eder.

FİLMLER Amerikan Jigolo, 1980 Filmde Richard Gere tarafından giyilen Armani tasarımları büyük ilgi toplar.

FİLMLER Amerikan Jigolo, 1980 Filmde Richard Gere tarafından giyilen Armani tasarımları büyük ilgi toplar. Borsa, 1987 Yuppi tarzının en iyi örnekleri biri Michael Douglas’ın başrolü oynadığı ‘’Borsa’’ filminde görülmektedir. Hanedan, 1981 Dizinin kostüm tasarımcısı Nolan Miller’in kadın karakterler için tasarladığı fütursuz ihtişam 1980’lerin iddialı tarzını net bir şekilde yansıtır.

DÜNYA ÜZERİNDE 80’LERİN MODA İKONLARINA ÖRNEK VERECEK OLURSAK…

DÜNYA ÜZERİNDE 80’LERİN MODA İKONLARINA ÖRNEK VERECEK OLURSAK…

Christie Brinkley,

Christie Brinkley,

Grace Jones

Grace Jones

Whitney Huston

Whitney Huston

Cyndi Lauper- Olivia Newton (Grease Filmi) -John)

Cyndi Lauper- Olivia Newton (Grease Filmi) -John)

Kim Basinger

Kim Basinger

Prenses Diana

Prenses Diana

Madonna

Madonna