10 BLM DEER ETMNDE RETM YNTEMLER VE TEKNKLER


10. BÖLÜM DEĞER EĞİTİMİNDE ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ VE TEKNİKLERİ Değerler eğitimi daha çok okuldaki ahlaki iklim ve öğretim programlar aracılığıyla öğrencilere okul ortamı içinde değer kazandırılmasını esas alır.

Giriş Değerler eğitimi, ahlaki eğitim, sosyal ve kültürel gelişim eğitimi, karakter eğitimi, erdemlerin kazandırılması, kişilik özellikleri ve tutumlar kazandırılması ile yakından ilişkili olan bir kavramdır. Değerler eğitimi için kullanılan tüm kavramların dayandığı felsefi, politik arka planları ile eğitimsel pratikleri vardır.

Değerler Eğitiminin Kapsamı Diğer yandan değerler eğitimi bilişsel, duyuşsal ve devinişsel alan ile ilgili öğrenmeleri kapsamaktadır. Neyin iyi ya da kötü olduğu bilgisine sahip olma bilişsel alan, değerler ile ilgili duygusal tepkiler ve öğrenmeler duyuşsal alan, değerlere uygun davranışlar sergileme ise devinişsel alan ile ilişkilidir.

Değerlerin Telkin Edilmesi Yaklaşımı Öğüt içeren konuşmalar, pekiştirme teknikleri, hikayeler, şiirler, şarkılar, oyunlar ve simülasyon teknikleri kullanılarak doğrudan bir öğretim yöntemidir. 9 Bu yaklaşımda önce kazandırılacak değerler belirlenir ve öğretim faaliyetleri ile bu değerler kazandırılmaya çalışılır.

Değer Açıklama Bu yaklaşımda öğrencilerin değerler hakkında düşünmeleri ve kişisel değerlerini açıklama ve belirginleştirmede onlara yardımcı olma amaçlanır. Bu bağlamda öğrencilerin kendi davranışlarını değerlendirebilecekleri, düşüncelerini açıkça ifade edebilecekleri bir ortam oluşturulmalıdır.

Değer Açıklama Bu yaklaşım öğrencilere, günlük hayatta karşıya kalabilecekleri problemlerle sınıf ortamında yüzleştirmesi adına önem arz etmektedir. Ancak bu yaklaşımı sınıf ortamında uygulamadan önce psikolojik açıdan emin bir sınıf atmosferi (iklimi) oluşturulmalı ve ahlaksallaştırma eğilimlerinin ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Ahlaki muhakeme yaklaşımı Kohlberg’in gelişim kuramı esas alınarak ortaya konulmuştur. Kohlberg’in kuramına göre ahlaki değerler başkalarının telkini ile değil, bizzat kendisinin bilişsel gelişimine göre ilerleyen akıl yürütme süreçleri sonucunda gerçekleşmektedir.

Ahlaki muhakeme yaklaşımı Bu kuram okullarda çocukların mevcut ahlaki akıl yürütme düzeylerinin belirlenmesi ve yükseltilmesi, son olarak adil toplum okullarının ortaya çıkarılması gibi üç şekilde kullanılabilir. Çocukların ahlaki düzeylerinin belirlenmesi ve yükseltilmesinde ahlaki ikilemlerden yararlanılabilir. Ahlaki ikilem, iki farklı değer ilkesinin çatıştığı gerçek yaşam problemidir. Öğrencilerin kendileri için uygun gördükleri davranışı seçmeleri ve nedenlerini belirtmeleri istenir.

Değer analizi yaklaşımı Değer içeren soru ya da sorunların, mümkün olduğunca duygular katmadan, akıl yürütmeye dayalı olarak inceleyerek karara varma şeklinde bir süreci içermektedir. Bu süreçte, üst düzey bilişsel beceriler sıklıkla kullanılır.

Değer analizi yaklaşımı Bu yaklaşım öğretmenin telkin ve dayatmasından çok, ilgili olgu ve kanıtların değerlendirilerek çocukların bir duruma yönelik olarak kendi başlarına en makul kararı vermelerine dayanmaktadır. Bu açıdan bakılınca da değer kazanma süreci, bilimsel süreç kullanılarak geliştirilmektedir.

Karakter ve Değerler Eğitiminde Kullanılabilecek Yöntem ve Teknikler 1. Düz Anlatım Yöntemi 1. Problem Çözme 2. Soru – Cevap Yöntemi 2. Modelleme 3. Literatür Yöntemi 3. Gezi 4. Servis Öğrenme 4. Sergi 5. İşbirlikçi Öğrenme 5. Eğitsel Oyunlar 6. Grup Tartışmaları 6. İstasyon Tekniği 7. Sokratik Yöntem 7. Altı Şapka Düşünme Tekniği 8. Konuşma Halkaları 8. Grafik Düzenleyiciler 9. Beyin Fırtınası 9. Kart Kümeleri 10. Rol Oynama
- Slides: 12