1 Orsak 2 Hndelse FreInnan vad ledde Vad

  • Slides: 3
Download presentation
1. Orsak 2. Händelse Före/Innan, vad ledde Vad var det som fram till händelsen?

1. Orsak 2. Händelse Före/Innan, vad ledde Vad var det som fram till händelsen? hände? 3. Konsekvens Efter, vad blev följderna av händelsen?

1. Orsak 2. Händelse 3. Konsekvens Före/Innan, vad ledde fram till händelsen? Vad var

1. Orsak 2. Händelse 3. Konsekvens Före/Innan, vad ledde fram till händelsen? Vad var det som hände? Efter, vad blev följderna av händelsen? Sverige var i krig med Polen. Massor av soldater skulle fraktas till krigen på andra sidan Östersjön. Gustav II Adolf beställde krigsskepp som skulle frakta soldater och kriga för Sverige. Det största och vackraste skeppet var Vasa. Hon var dock fel konstruerad. Skeppet var obalanserat. Skeppet Vasa sjunker på sin jungfrufärd 1628. Hon seglar bara ca 30 minuter. Ungefär 50 personer omkommer. Sverige förlorar ett krigsskepp. Det blir rättegång på slottet men ingen ställs som ansvarig för olyckan. Man lyckas rädda några kanoner kort efter förlisningen. Vasa ”glöms bort” i 333 år. Anders Fransén lyckas hitta Vasa på 1950 -talet. Skeppet bärgas och ställs ut på museum. Idag är Vasamuseet Sveriges mest välbesökta museum.

Min slutsats och analys: Eftersom Gustav II Adolf hade beställt flera krigsskepp var förlusten

Min slutsats och analys: Eftersom Gustav II Adolf hade beställt flera krigsskepp var förlusten av Vasa inte en total katastrof för Sveriges krigsföring, tror jag. Han hade ju andra skepp att använda i kriget. Jag tror dock att det blev en stor uppståndelse kring Vasas förlisning. Det är lite konstigt och skumt att man inte utsåg någon skyldig till olyckan. Kanske var det så att kungen själv var inblandad? ! Han stressade på bygget av Vasa har jag hört. Kanske blev man noggrannare med hur man byggde krigsskepp efter det som hände med Vasa? Så här i efterhand är det ju bra, på ett sätt, att Vasa sjönk. Genom skeppet har vi ju fått reda på mycket om hur människor levde under 1600 -talet.